Plaje in Est, in Vest si Sud Vest – Sri Lanka Part 5


         In episodul anterior am pornit inspre Coasta de Est al Sri Lankai. Cum inaintam inspre Est se schimba peisajul, s-au rarit palmierele si vegetatia era mai putin bogata, eram tare curiosi cum va arata in realitate resortul luxos rezervat unde preconizam sa petrecem ultimele 4 zile lenevind pe plaja, dupa ce am urcat (aproape) tot ce era de urcat in Sri Lanka. Deci pregatiti de leneveala, plaja si rasfat. Ajunsi in Trincomale, am servit rapid o masa de seafood bunicel si ne-am grabit sa zarim marea.

Ei bine, stiam ca suntem in afara sezonului pe Coasta de Est, nu stiam exact ce inseamna asta, caldura era potrivita, dar batea un vant constant si marea era destul de agitata, cu valuri suficient de mari incat sa nu plece barcuta cate Pigeon Island. In rest nisip fin si plaje largi, dar parca nu foarte exotic, fara palmieri. Bine, am zis sa vedem resortul minune, care arata spectaculos in foto si videouri si sa vedem cum e plaja acolo.

Ajunsi la Jungle Beach by Uga Escapes am fost foarte frumos intampinati, dupa formalitati ne-au condus la vila noastra, care arata superb, e genul ala de resort eco friendly care mereu mi-a placut in detrimentul hotelurilor mari cu cladiri de beton fie ele oricat de luxoase. Camera imensa, baie luxoasa cu dus interior si exterior, totul exepmlar de curat si de elegant, pat imens, wifi bun, totul dat pentru relaxare si confort. Vilele inconjurate de vegetatie abundenta, practic intr-o jungla de mangrove, intre ele poteci de lemn, piscina faina, restuarante luxoase, complex maricel si foarte frumos, iar personalul foarte amabil, nu ai cum altfel sa ai 9.1 pe Booking. Deci toate bune si frumoase, am zis sa pornim spre plaja, pe poteci dupa sageti, cum ne apropiam simteam briza din ce in ce mai puternic,  iar ajunsi pe plaja am simtit cu ce putere bate vantul dinspre mare, nu, nu era un vant racoros, tot cald era, dar batea, iar marea era agitata cu valuri mari, nu prea era de scaldat (de altfel era si arborat steagul rosu). Plaja larga si cu nisip fin, dar nu pe placul nostru, daca tot esti la mii de km-ii departare iti doresti plaje cu palmieri, ei bine in zona Trincomale nu prea.

Faptul ca era off season mai insemna ceva, resortul era mai putin aglomerat si mai mult cu localnici mai instariti, foarte putini straini si parca era o atmosfera un pic mult prea linistita sa nu zic de sanatoriu. Adica ideal pentru niste pensionari care vin chiar sa se relaxeze.

Am servit o cina delicioasa si ne-am retras in camera, nu prea aveai mare lucru ce sa faci.

Sofia era suparata, degeaba resortul superb, daca marea si plaja nu era pe placul ei, in special dupa ce a vazut pe cea din Mirissa. Vroia napoi pe Coasta de Est.

Dar cum sa facem, cum sa lasam acest resort superb si deloc ieftin?

Ne-am gandit si ca pierdem jumat de zi sau chiar mai mult pe drum, dar am gasit solutia, am renuntat la rezervarea de o noapte in Colombo, si asa ne mai ramaneau 3 nopti pentru Coasta de Vest, Sud Vest.

Am anuntat soferul ca dimineata plecam napoi inspre Negombo unde ne-am hotarat sa stam ultimele 3 nopti.

Dimineata am mai servit un mic dejun delicios si satios, dup acare am anuntat personalul resortului ca plecam. Nu le-a fost mica mirarea, nu cred ca des li se intampla, n-au inteles cu ce au gresit, ce nu ne-a placut, n-am vrut sa-i suparam, chiar am fost tratati de 5*, ei n-au nici o vina, ca noua ne plac altfel de plaje si ca pentru noi conteaza atat de mult plaja, nu suntem interesati de piscine si alte facilitati.

Ca niste calatori experimentati ne-am documentat noi si stiam ca nu sunt plaje cu palmieri prin zona, dar nu ne-am inchipuit ca acest lucru ne va afecta chiar atat de mult.

Pe drum ne-am mai oprit, am mai vizitat cateva plaje, dar nu era pe placul nostru, asa ca nu ne-a parut rau ca ne intoarcem pe Coasta de Vest.

Ajunsi seara tarziu in Negombo am sarit peste cina, am mancat pe drum la un restaurant all you can eat, si ne-am culcat obositi, dar cu planul ca dimineata sa prindem rasaritul si sa inspectam plajele.

 

Zis si facut, dimineata pe la 5 trezi deja, si cu gandul de a vedea rasaritul, am uitat ca pe aici soarele nu din mare rasare ci din partea opusa, da, asta e, am vazut destule rasarituri spectaculoase, sa vedem plaja!

Soc si groaza, in fata hotelului erau o baza pentru pescari, cu tot ce inseamna asta, adica destula mizerie, resturi… Am luat-o inspre nord, pe plaja, plaja lata, nisip fin, dar tot destul de multa mizerie, deja era sa diperam, am sunat soferul sa ne zica ceva sa ne ajuta cu o plaja faina. Ne-a dat sfatul so luam inspre nord si da la doar cativa pasi de hotel in fata la Jetwing Sea am gasit ce cautam, adica plaja faina, curata si deloc inghesuita, exact cum ne place!

Gata, ne-am linistit, ne-am luat cateva cocktailuri si imediat era totul mai roz 🙂

Marea calma, curata, ne-am balacit, am stat si noi vreo 2 ore la soare, dupa care am luat oraselul la pas, am luat pranzul pe o terasa mica langa drum, desigur fructe de mare, ca daca tot esti la mare, ar fi pacat sa nu profiti.

Pentru dupamasa ne-am propus doar leneveala, si cocktailuri la Jetwing Sea. Zis si facut.

Dimineata nu ne-am mai propus sa vedem rasaritul, dar ne-am trezit tot devreme sa desoperim plajele mai la sud de Negombo si am inceput cu Bentotta.

Ce de plaje! Ei, da, am zis ca aici ne vom reintoarce!

Am descoperit hotelul Vivanta by Taj, unde am servit un mic dejun delicios si satios si am vizitat si camerele, da, va putem recomanda fara retineri.

Am vizitat un mic centru de salvare broaste testoase unde sute si mii de oua de testoase sunt colectate, salvate de catre localncii si lucratori ai centrului, duse in loc sigur pana ies testoasele, care altfel nu prea aveau sanse de supravieturie, fiind multi pradatori care savureaza aceste oua de testoase, de la pasari pana la varanii cam omniprezenti pe aici.

Noi de principu nu atingem animale salbatice, ca nu le face bine, am intrebat de mai multe ori daca sigur e ok sa luam in mana si da ni s-a explicat ca acestea deja au 3 zile li s-au inchis carapacele si seara asta urmeaza sa fie lasati in ocean, avand o sansa reala sa ajunga testoase mari care se vor reaintoarce sa depune oua probabil tot pe aici.

Ne-au explicat la centru ca o parte buna din banutii de intrare sunt folositi pentru a intretine acest centru pentru a salva cat mai multe testoase, care din pacate au multe pericole de infruntat, una din ele fiind chiar omul, ambarcatiunule mari care cu elicele lor le mutileaza deseori si chiar si pescarii, care inca le mai vaneaza (desi e interzis) pentru carnea gustoasa. Am mai donat si ceva banti, sperand sa salveze cat mai multi.

De aici am mers la o plimbare cu barca pe canalele intre padurile de mangrove din jurul Bentottei, am vazut multe pasari, varani, mici ”supermarketuri’ plutitoare, am vizitat o mica insula care era renumita pentru scortisoara, am aflat si vazut cum ”se face” scortisoara, practic e chiar coaja de culoare roscata-cenusie, a scortisorului, un arbore mic, exotic, vesnic verde care atinge 10 pana la 15 metri inaltime si face parte din familia Lauraceae. Este originar din Sri Lanka si din sudul Indiei. Dupa ce se decojeste ramura, bucatelele de aproximativ 10 cm, se usuca cum vedeti in imagine. Desigur am si cumparat cateva pungute pentru uz propriu si ca suvenir.

Scortisoara, un condiment foarte apreciat, se poate transforma intr-un adevarat aliat in curele de slabire in combinatie cu mierea de albine. Amestecul de miere si scortisoara va duce la accelerarea ardeilor. Dieta cu scotisoara si miere de albine poate fi un punct de plecare pentru a slabi pana la 2 kg intr-o saptamana, fara a va modifica regimul alimentar.

 

 

 

Dupa mica excursie pe canale ne-am urcat in masina si am continuat drumul catre sud, am ajuns Hikkaduwa, un fel de paradis la surferilor.

Tot aici am vazut si memorialul care a fost ridicat in omagiul celor aproape 40.000 de sri lankezi pieriti in tsunamiul devastator din 26 Decembrie 2004.

Ne-a povestit soferul despre acest dezastru care a lovit puternic si Sudul Sri Lankai, oamenii nestiind pana atunci mai nimic despre tsunamii, cand marea se retragea inaintea valului ucigas, ei culegeau fericiti pestii si crabii ramasi pe uscat… Acum sunt sisteme de avertizare bine puse la punct astfel incat populatia sa aiba timp sa se adaposteaasca la un eventual nou tsunami. Speram sa nu aflam daca sunt sau nu suficient de pregatiti.

De aici am ajuns in orasul Galle, unde am vizitat fortareata construita de olandezi in 1663 si care este conservata in stare foarte buna. Aproape de Galle e o alta plaja faimoasa, Unawatuna, cu nisip fin, mare calma si multe beach baruri si terase, cu viata de noapte. Aici ne-am balacit si am mancat o cina delicioasa din mare cu peste si seafood proaspata.

A doua zi dimineata am inceput cu micul dejun la hotelul Vivanta by Taj unde deja eram de a casei 🙂

Pentru ziua asta nu nea-m propus nimic altceva decat plaja si balaceala in oceanul superb si cald. A fost si ceva ploicica, dar asta nu ne-a deranjat, in apa era la fel 🙂

Ca sfat, acum ca am vazut o mare parte din coasta Sri Lankai, ramaneti pe parte de Vest si Sud Vest sau Sud daca vreti plaje frumoase si exotice, sincer peste partea de Est puteti sari lnistiti.

Sfatul nostru e sa mergeti cu inima deschisa si linistiti in Sri Lanka, veti da peste o insula superba, nu va limitati doar la plaje, are mult mai mult de atat de aratat, da mancarea e condimentata, dar gustoasa, oamenii sunt calzi si foarte primitori, daca vizitati prima oara nu strica sa aveti un sofer/ghid, va putem ajuta, ne scrieti in comment sub foto si va ajutam cu drag. Daca ne intrebati pe noi cat timp sa alocati pentru Sri Lanka, am zice ca minim 10 zile , dar sigur nici 3 saptamani nu va veti plictisi! Noua cele 2 saptamani ni s-au parut putini, am mai fi stat…

La fel daca aveti si alte intrebari nu ezitati sa ne scrieti va raspundem cu placere.

Mai multe fotografii realizate cu al meu Sony a6000 si cu Panasonic GH5 de la Panasonic Romania gasiti in galeria de sub articol.

 

 

9 responses to “Plaje in Est, in Vest si Sud Vest – Sri Lanka Part 5

  1. Pingback: Dambulla, noaptea in copac in jungla si urcare pe Pidurangala Rock in Sigirya – Sri Lanka Part 4 | Z0ltan77

  2. Bună! Foarte utile informatiile! Urmeaza sa plecam in luna de miere in Sri Lanka si m-au inspirat informatiile date de tine in organizarea itinerariului. Imi poti spune cat a costat soferul-ghid? Imi poti da datele de contact? In plus, cum e cu semnalul la telefon si cu internetul acolo?
    Multumesc!

    • Buna Catalina,

      Ma bucur mult ca v-au fost utile informatiile, soferul-ghid a fost ieftin si foarte util, noi suntem calatori experimentati, dar in Sri Lanka chiar ai nevoie de asa ceva, pierdeam mult fara el. Iti dau pe mail contactele mele si te pun in legatura cu el.

  3. Buna ! Foarte frumos si interesant. Felicitari. Mergem si noi in aprilie. Am vazut ca ati avut o masina cu sofer . De ce ati ales asa ? Eu intentionez sa inchiriez o masina. Stiu ca e volanul invers, dar am condus de multe ori asa. De ce ai fi pierdut mult timp fara ajutorul soferului ? Nu functioneaza gps-ul sau de ce ? Am inteles ca drumurile sunt asfaltate, dar ff aglomerate. Acum … ce sa facem, mai privim pe geam, ca nu ne ducem la raliu… Totusi poti sa-mi dai relatii despre sofer+masina ? Cat a costat, inclusiv cazarea si masa pentru el nu ? Si un contact. Merci frumos, Ada

    • Buna Ada, ne-a ajutat foarte mult, o grija în minus știe exact când unde pe care drum ajungeam mai rapid, e si destul de haotic circulația, iar privind costurile in cele mai multe locuri ghizii/șoferii aveau cazare/mâncare din partea casei așa că nu a fost un cost suplimentar in plus cazarea/masa lui. Am devenit prieteni așa că nu ne pare deloc rău pt. alegerea făcută, la fel vom proceda și data viitoare când vom revizita insula. Sigur cu drag iti dau detaliile pe mail.

      • Bună, Zoltan!
        Și pe mine mă interesează aceste detalii. Plec în primăvară și nu mă pot decide dacă să-mi iau ghid sau nu. Cât au costat „serviciile”? E un tarif pe zi/pe distanță? Cu cazările ghidului cum funcționează?
        Mulțumesc mult!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.