Telekom Romania si Ericsson organizeaza prima demonstratie live a capabilitatilor tehnologiei 5G din Europa de Sud-Est


          Telekom Romania si Ericsson au adus urmatoarea generatie de tehnologie wireless cu un pas mai aproape de romani, dupa ce au organizat luni, 12 iunie, la Bucuresti, prima demonstratie a capabilitatilor tehnologiei 5G din Europa de Sud-Est.

 

Oficiali ai statului roman si reprezentanti mass-media au avut ocazia sa experimenteze cele mai recente progrese in domeniul tehnologiei 5G si sa afle, prin intemediul solutiilor prezentate, beneficiile pe care aceasta tehnologie le va oferi diferitelor industrii. Odata ce tehnologia va deveni disponibila comercial in 2020, in conformitate cu agenda internationala actuala, este de asteptat ca noile capabilitati, caracteristici si solutii ale tehnologiei 5G sa accelereze procesul de transformare digitala a industriilor si tranzitia la societatea interconectata.

Demonstratia live din cadrul evenimentului a evidentiat capabilitatile tehnologiei 5G prin intermediul unei platforme de testare prototip, inclusiv testarea vitezei, latenta si directivitatea de radiatie controlata (beam forming), atingand viteze agregate de pana la 24 Gbps, adica de peste 60 de ori mai mari decat cea mai mare viteza comerciala locala 4G din prezent, cu o latenta orientativa de cel putin jumatate din ceea ce se inregistreaza, in prezent, la retelele mobile actuale.

 

“Tehnologia 5G este asteptata cu entuziasm nu numai aici, la nivel local, dar si la nivelul Grupului. Pe langa atributele sale superioare, mai important este faptul ca aceasta tehnologie va crea o schimbare de mentalitate la nivelul intregii societati si va deschide usa unor noi posibilitati adecvate nevoilor clientilor nostri, atat in viata de zi cu zi, cat si la birou. Viteza mare, mobilitatea, securitatea, dispozitivele inteligente, toate au astazi unele limitari, insa 5G va oferi noi perspective si solutii la aceste provocari actuale. Testam aceasta tehnologie acum, inainte de lansarea sa comerciala, deoarece atunci cand va veni momentul vrem sa fim pregatiti sa le oferim clientilor nostri toate aceste noi experiente, astfel incat ei, la randul lor, sa poata beneficia din plin de aceasta tehnologie, la momentul oportun”, a spus Miroslav Majoros, CEO al grupului de companii Telekom Romania.

La randul sau, Arun Bansal, SVP si Director Ericsson pe Europa si America Latina, a adaugat: “Demonstratia de astazi, prima de acest gen din Europa de Sud-Est, ofera o privire in viitor asupra modului in care 5G va permite oamenilor, industriilor si lucrurilor sa se conecteze la o scara fara precedent, aducand cu ea o lume noua de dispozitive si servicii. Este, de asemenea, un reper in cadrul colaborarii extinse dintre Telekom Romania si Ericsson de a asigura locuitorii si industriile romanesti ca in curand se vor putea bucura de beneficiile 5G “.

5G reprezinta baza in constientizarea intregului potential al Societatii Interconectate. Aceasta tehnologie va permite organizatiilor sa penetreze noi piete si sa construiasca noi fluxuri de venituri in baza unor modele de afaceri si a unor solutii cu totul noi, inclusiv aplicatii de tipul Internet of Things (IoT). Noile capabilitati 5G acopera mai multe dimensiuni, inclusiv o flexibilitate extraordinara, nevoi reduse de consum de energie, o capacitate mai mare, latime de banda, securitate, fiabilitate, viteze, cat si o latenta mai mica, dar si costuri foarte scazute ale dispozitivelor in cazul aplicatiilor Machine to Machine (M2M).

 

Din punct de vedere tehnologic, retelele 5G vor fi scalabile, versatile si flexibile, pentru a putea sustine o variatie foarte mare de cerinte care permit de la viteze foarte mici pentru comunicatiile M2M, pana la viteze foarte mari de banda larga mobila pentru aplicatii multimedia si realitate virtuala, totul la o latenta minima, de aproape 1 milisecunda sau chiar mai putin.

In acelasi timp, 5G va permite conectarea eficienta a miliardelor de dispozitive Internet of Things la costuri reduse si cu eficienta energetica ridicata, permitand, de asemenea, aparitia unor noi tipuri de servicii de o importanta critica, pentru care este nevoie de noi niveluri de latenta, de fiabilitate si de securitate.

 

Scopul demonstratiei efectuate astazi de catre Telekom Romania si Ericsson a constat in instalarea dedicata a unei platforme prototip 5G, prin care au fost obtinute viteze foarte mari, de pana la 24 Gbps, folosind o tehnologie avansata de constructie a antenelor. In plus, au fost prezentate o solutie de robotica in cloud, un robot autonom, o solutie bazata pe senzori montati pe un vehicul in miscare pentru a obtine o monitorizare dinamica a mediului si o demonstratie live de transport urban conectat.

Bucuresti, 12 iunie 2017 – Telekom Romania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.