Dupa Seara Cretana din Anopolis dimineata ne pregateam sa vizitam (de data asta cu tot grupul) faimoasa insula a leprosilor Spianlonga, dar inainte sa ajungem aici, am poposit un pic in pitorescul orasel/port Agios Nikolaos. Oraselul e fermecator, tipic mediteranean si imediat te cuprinde acel sentiment de ”dolce far niente”, asa ca ne-am cautat si noi o terasa cu WiFi si am savurat un frappe si un fresh de portocale. Am luat apoi la pas oraselul, ne-am plimbat pe faleza, plin de cafenele si terase linistite cu vedere la mare, apoi am luat-o napoi inspre pacrarea din port, unde ne astepta autobusul care urma sa ne duca la Plaka de unde urma sa ajungem cu vaporasul pe faimoasa insula Spinalonga.
In drum spre Plaka am admirat vilele bogatasilor din Elounda, pe dealurile insorite al oraselului multe staruri din Hollywood detin porprietati cu vedere superba la golf, sunt si cateva resorturi de 5*+ cu dotari high-tech, dar in primul rand cu o priveliste de vis catre golful linistit, unde apa e linistita si in cele mai furtunoase zile din an.
Am ajuns repede in Plaka, ne-am imbarcat in barcuta care ne-a dus in 15 minute pe insula Spinalonga.
Insula Spinalonga a fost fortificata, cu secole in urma, de venetieni, care voiau sa apere mai usor Golful Elounda. Din 1904 a fost, pentru jumatate de secol, loc de osanda pentru bolnavii de lepra. Colonia, ultima din Europa, a fost parasita in 1957,aici as adauga ca in Tichilesti, la 40 de km-ii de Tulcea exista una chiar pana in zilele noastre.
In 1957, ultimii bolnavi au parasit insula. Au fost dusi intr-un spital din Atena. Se gasise leac pentru suferinta lor. O parte din ei mai traiesc si astazi.
Fortareata in stare foarte buna, iar privelistea de sus e una spectaculoasa, nu ma saturam sa fotografiez privelistea, marea area o culoare labastru turcoaz de o frumusete rara,
Spinalonga se poate vizita in doua-trei ore. Stradutele inguste, casele de piatra, capela sunt bine conservate iar ruinele cetatii venetiene indica faptul ca insula era un important punct de observatie si aparare.
Noi am avut vreo ora si jumatate la dispozitie asa ca ne-am grabit sa urcam cat mai sus sa am admiram si sa fotografiem privelistea.
Erau cateva rusoaice, care nu erau exact pentru astfel de ture imbracate, tocurile incurcand-le considerabil, dar cu un pic ajutor au reusit sa urce si ele 🙂 Dupa tura rapida in vechea cetate, am ajuns napoi in portuletul de la poalele dealului si am asteptat cuminti vaporasul care sa ne duca napoi in Plaka ca deja era trecut de pranz si asteptam sa ajungem la restaurant 🙂
Taverna Aris aleasa de cei de la Paralela 45 a fost o alegere buna, mancare gustoasa tipic cretana ne astepta, si am servit cea mai gustoasa dorada de anul acesta.
Am mai hoinarit un pic prin Plaka, am admirat tavernele dragute de pe malul golfului, dupa care ne-am indreptat napoi inspre hotel.
Seara am mers pe mana Ancai, care ne-a dus la o terasa mai mult pentru localnici unde am mancat din nou gustos (preponderent fructe de mare desigur) si la pret convenabil.
Dupa cina ne-am plimbat prin Hersonissos, care chiar si asa la sfarsit de sezon e colorat, mai era ceva viata si la inceput de Octombrie. Recunosc mie chiar im iplace asa mai linistita fara prea mare aglomeratie, sfarsitul de sezon fiind exact pe lacul meu: temperaturi rezonabile ziua, marea calda inca (toata vara s-a incalzit), preturi considerabil mai mici si aglomeratie mai mica.
Ziua urmatoare atractia principala era vizitarea Palatului din Knossos.
Cand zici Creta te gandesti in primul rand la civilizatia minoica si, printre ruinele care s-au pastrat pana azi, cele mai faimoase sunt ramasitele palatului din Knossos.
Knossos reprezinta cel mai mare sit arheologic din Creta, ce dateaza din Epoca Bronzului.
Knossos, cunoscut de asemenea si ca Labirintul, a reprezentat, se crede, centrul Civilizatiei Minoice, posibil cea mai veche civilizatie a Europei.
Civilizatia minoica este cea mai veche de pe teritoriul Europei, cu apogeul intre 2000 si 1450 i.d.H. In centrul sau sta celebrul rege Minos (ceea ce inseamna chiar „rege”), stapanul insulei si al apelor din jur. In perioada domniei lui a fost o perioada de pace si stabilitate care a permis dezvoltarea si avantul civilizatie minoice.
Dupa vizitarea ruinelor bine conservate si restaurate, a urmat o masa minoica, cu preparate traditionale din aceea vreme, mancaruri simple dar gustoase.
Langa masa am servit si un spectacol desigur cu dans, ca la cretani macrea, bautura si dansul sunt mereu impreuna.
Dupa masa am ales sa ne plimbam prin capitala insulei, in frunosul oras-port Iraklion, am cautat (si gasit) suveniruri prin magazine si prin piata, ne-am plimbat pe stradute si am fost invitati la parintii Ancai la o cafea buna si dulciuri servite pe terasa casei, tot aici am primit si ulei extravirgin de cea mai buna calitate din Creta.
De altfel sunt cateva produse care sutn faimoase in Creta, una e ulieul de masline extravirgin, care e considerat (nu doar de cretani) cea mai buna di nlume, de altfel si Harrod’s-ul din Londra, la ulei de masline gasiti doar cele din Creta.
Sunt renumite si stafidele Sultanina de pe insula.
Ultima zi inainte de a ajunge la aeroport am vizitat si Acvariul de langa Iraklion, a 3-a cea mai mare de pe continent, unde poti admira
vietatile din Mediterana si nu doar.
Creta, are multe de aratat, am vazut doar o parte mica din Estul si Sud Estul insulei, la anul poate vizitam si Vestul si Sud-Vestul, cei de la Paralela 45 sunt profesionisti, chiar poti merge lejer pe mana lor iti fac program intens sau mai lejer in functie de ce fel de turist sau calator esti 🙂
Cand deja pe continent vremea se raceste si apar ploile de toamna, Creta poate fi o optiune pentru a ”lungii vara”, sfarsitul lui Spetembrie si inceputul lui Octombrie fiind perfecte pentru o vacanta in care sa mai fixam bronzul de vara astfel sa reziste pana-n primavara 🙂
Creta pot recomanda mai mult ca orice alta insula din Grecia pentru inceput de sezon, din mai pana la inceput de octombire, fiind atat de aproape de Africa, pe aici vara tine mai mult decat mai la nord. A, si inca ceva pentru Grecia nu insistati la all inclusive, aveti taverne faine cu mancare variata, buna si ieftina.
Pingback: Vacanta in Creta la sfarsit de sezon (partea 1) | Z0ltan77