Starcraft 2: Nova Covert Ops partea a doua – review


Screenshot2016-08-05 01_24_20            Gamerul nostru de serviciu, Marcel, intre job, piscina si doua antrenamente BJJ (Brazilian Jiu Jitsu) mai gaseste timp vara si pentru gaming. Un nou guest post in stilul consacrat deja, mereu obiectiv si critic, chiar si daca e vorba de nume sacre cum e Blizzard si Starcraft, sau tocmai.

Ultimul meu review in universul Starcraft incepea descrierea trilogiei eroinei blonde, Nova, si aveam mari asteptari de la continuare, avand in vedere ca vazusem zero profetii, zero viziuni ale Protoss si zero briz-briz-uri tip Diablo. In schimb, vazusem tradare, intrigi ca-n Game of Thrones (ma rog, nu chiar) si un voice cast absolut impresionant. Grafica era dementiala si astept cu drag remake-ul de la Starcraft 1 in HD, care cica va fi anuntat in septembrie…

Partea a doua incepe cu un cinematic scurt da’ fain, in dulcele stil clasic al Starcraft-ului, si apoi avem, exact ca-n prima parte, tot trei misiuni. Cu filmulete intre ele.

Screenshot2016-08-05 01_20_23

Evident, Blizzard a pastrat rejucabilitatea misiunilor (scurte, ce-i drept, chiar ma asteptam la 9-10 ore de gameplay de data asta) datorita upgrade-urilor unitatilor, care se pot modifica atat inainte de misiuni, cat si la rejucarea acestora (Master Archives). In rest, povestea e cum o stim, adica interesanta, zergi si oameni contra oameni, dar doar pana la un punct… pana cand Blizzard a dat-o de gard, spre dezamagirea mea: apare unul din protosi, Alarak, care imediat m-a nemultumit, prea teatral pentru un protoss, asta in primul rand, si buba-i ca in ultima parte mi-e tare frica de ceva viziuni profetice. La asta se adauga o mizerie de unitate cu care te lupti, ce parca-i luata din Diablo, si asa a reusit sa ma faca sa oftez compania din Irvine…

Acu’, ce sa zic, la cat costa, adica sapte euro juma’ doar DLC_ul asta, ai zice cam scumput, indiferent cum il joci, e tot o misiune single player de cateva ore, in schimb la pretul intregului bundle, 15 euro e pomana, avand in vedere ca unitatile arata intr-un mare fel, iar muzica e si ea la inaltime. Blizzard style. Prima misiune, Trouble in Paradise, e exact ce-ti trebuie in vara asta, o plaja faina, oameni faini, bere, zergi care-i omoara pe oamenii faini si tu, Nova, care dai cu atomicele-n ei ca Aliatii in Dresda in al doilea razboi mondial…

Ah, si cat mi-a placut de mult cu armele atomice… pe care le poti folosi de data asta in fiece misiune. Asa ca i-am iradiat ca la Fukushima. Da-i, tata-n ei, de sa aiba ADN-ul compromis paispe generatii. Fuck it. Ce nu mi-a placut a fost faptul ca misiunile in care o controlezi DOAR pe Nova (“decat pe ea”) sunt minunate, da’ lipsesc cu desavarsire… Exista o caverna-doua in care lupti cu ea, exista o misiune in care incepi numai si numai cu tipa, da’ unde-i stealthul?! Unde-i feelingul ala din partea 1, in care erai ca un ninja tacut ce mergea printre inamicii infricosati si rupi gaturi?! Sunt fan atomice, e spectacol sa vezi vaporizate si carbonizate trupele inamice, dar… vreau sa ma simt ca-n C&C Red Alert cand merg cu Tanya.

Screenshot2016-08-05 01_25_10

Nu vreau sa ma pun sa torn la unitati si sa merg in masa sa-i casapesc. Nova trebuia sa fie despre efortul unui om care ajunge la misiuni, reuseste s-o termine si sa supravietuiasca. Cum a fost primul episod. Vroiam un soi de Deus Ex Human Revolution, catarare pe platouri, sniper style sau abordare directa, gen tras in ei cu shotgun.

 

Inca ceva ce m-a dezamagit: Nova asta are trairi si frustrari de copil speriat de soarta umanitatii ca de bau-bau de sub pat, nu de killer. Ba, deci cum dracu’ esti un ucigas cu sange rece ce arunca cu grenade, rupe gaturi cu mainile goale, conditionat psihic si cu sute de victime la activ de la cinspe’ ani, trecut prin tentative de violuri, prin programul de conditionare Ghost, prin lupte cu n factiuni si, de dragu’ povestii, mvai, tremuri de soarta umanitatii… Ha. Nope. Nu, nu, nu. Intelegeam trairile astea la Kerrigan, de dragu’ povestii din Heart of the Swarm: aia omorase miliarde, cu ajutorul Zerg. Si mnoa, sa zicem ca avea mustrari de constiinta. In schimb, Nova, repet, conditionata psihic si cu memoria stearsa de cateva ori, tipa care da cu atomice fara sa clipeasca, brusc, gata, ne doare constiinta ca umanitatea piere de pe o planeta… Ce dracu’, Blizzard, nu mai stii sa scrii povesti?!

Ba, geniilor care vi-s voi in Irvine, California: NU mai vreau povesti cu bine si rau, fir-ar sa fie. Vreau un twist ca-n Warcraft filmul, vreau coruptie, vreau alegeri, cum era-n Starcraft 2 Wings of Liberty, cu tipa de pe planeta: ajut colonistii-zombie sau ii masacrez. Vreau ca oricare din alegeri sa fie gri, ca-n Witcher. Vreau ca oamenii sa sufere indiferent daca fac binele pe moment, si pentru ASTA vreau sa vad cum eroina are cosmaruri si mustrari de constiinta. Nu pentru numere impersonale de fiinte cu care ea n-are nicio treaba. Nu stiu altii cum sunt, dar la ce potential are povestea din Starcraft si la cate carti exista in universul asta, ce-a scos Blizzard in episodul doi Nova Covert Ops un fel de telenovela cu “unchiu’ sorei mamei mele” sau Twilight. Pacat. Mare pacat. Chiar aveam sperante dupa primul episod, care a fost mult, mult peste…

Screenshot2016-08-06 10_05_38

Am re-jucat cele trei misiuni de cateva ori, grafica e top notch, audio la fel, n-am ce zice de coloana sonora, dar Blizzard 2016 e mult, mult sub ce-am vazut in 1999 cu Starcraft 1 si in mod cert nu se compara cu bijuteria numita Warcraft 3.

Mare pacat, mi-a lasat un gust amar povestea, dar eu unul pe Overwatch n-o sa dau bani niciodata, Heartstone e inexistent pentru mine, si singura speranta ce-mi ramane (desi doar o umbra) e in partea a treia a povestii sau in remake-ul universului Warcraft (e doar un zvon) precum si in Starcraft 1 HD de care pomeneam anterior.

 

Trist, Blizzard, ma asteptam la altceva…

 

28 August 2016, Timisoara – Marcel Neidoni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.