LG G5, primul smartphone modular a ajuns la mine la teste in cadrul programului Orange Smartphone Tester si a facut o impresie buna la toate aspectele. Da, nu doar faptul ca-i modular (si aici inca mai sunt neajunsuri, nu am vazut inca Hi-Fi player-ul sau camera versatila LG CAM Plus atasabila si nu stiu de disponibilitatea lor la noi) il face interesant. Designul e placut, materialele sunt de calitate iar camerele foto sunt de top. In urmatoarele zile va ajnge si in oferta Orange si atunci vom sti si pretul 🙂
La mine a ajuns un exemplar Demo, doar telefonul si incarcatorul era in cutie, sunt curios in varianta comerciala ce se va gasi in cutie.
Constructie si design:
Lg G5 e considerabil mai subtire decat LG-urile mai vechi, cu cei 7,7 mm grosime e placut in mana, nici greutatea de 159 g-e nu e peste medie. Restul specificatiilor le gasiti aici.
G5-ul e rotunjit bine, pe partea dreapta gasim locul pentru nano SIM si micro SD, pe muchia de sus gasim intrarea pentru casti, pe partea stanga butoanele de volum (da acum nu mai sunt pe spate) iar mai jos butonul cu care detasam bateria (sau alte accesorii atasate), pe partea de jos avem fanta de difuzor si portul USB v3.0, Type-C 1.0 reversible connector, ceea ce are si dezavantaj, nu ti se potrivesc incarcatoarele vechi.
Partea frontala e ocupata de displayul de 5,3” partea de sus e usor curbat, foarte elegant. marimea e ideala, ajung relativ usor chiar si in cel mai inderpartat colt al ecrnaului cu o singura mana.
Pe spate avem camerele principale, 16 MP (f/1.8) + 8 MP (f/2.4), laser autofocus, OIS (3-axis), LED flash, mai jos un pic in mijloc butonul de on/off care e si senzorul de amprenta.
E placut in mana, plasticul e de calitate, iar lateralele de metal ii confera stabilitate si eleganta.
Displayul: de 5,3” e un IPS LCD cu rezolutie 1440 x 2560 pixels (~554 ppi pixel density) foarte buna, dar nu e cel mai bun display vazut in ultimul timp, culorile sunt un pic reci si nu prea saturate, sa nu ma intelegeti gresit eu chiar nu sunt adeptul culorilor suprasaturate, dar parca aici e un pic slab. Am mai patit de cateva ori si ca nu se adapta automat la luminozitatea din incapere, adica era mult mai slab decat trebuia, desi era pe adaptive brightness. Marime e ideala, cei 5,3” sunt suficienti sa citesti usor si texte mai lungi sau sa vizionezi videoclipuri, si totusi inca-i comod de manevrat cu o singura mana.
Luminozitatea si contrastul sunt bune chiar si daca nu exceptionale in conditii de lumina puternica afara nu citesti chiar usor informatia de pe ecran. Displayul always-on e acoperit de protectie Corning Gorilla Glass 4, deci e ferit de zgarieturile accidentale.
Ecranul Quad HD IPS de 5.3 inci pe LG G5 are caracteristica de Always On.
Pentru a minimiza consumul de energie, LG a reproiectat functia de memorie si de gestionare a energiei driverului de afisare, astfel incat se aprinde doar o mica parte a ecranului. Datorita acestei tehnologii, ecranul Always-on foloseste doar 0,8% din intreaga capacitatea bateriei pe ora de functionare. Avand in vedere faptul ca majoritatea utilizatorilor isi folosesc smartphone-ul de aproape 150 de ori pe zi doar pentru verificarea orei, ecranul LG G5 Always On va face o mare diferenta in durata de viata a bateriei pe tot parcursul zilei.
Camera foto/video: Lg G5 are chiar 3 camere, 2 principale si una de selfie. LG G5 are doua camere in spate: una cu o lentila de 78 de grade standard (cu laser autofocus, OIS (3-axis)), si alta cu un obiectiv superangular de 135 de grade, cel mai mare disponibil la orice alt smartphone. Lentila de 135 de grade pe LG G5 ofera un unghi de vizualizare care este de aproximativ 1,7 ori mai mare decat cele de la camerele de smartphone existente si cu 15 grade mai largi decat campul vizual al ochiului uman. Lentila cu unghi larg permite utilizatorilor sa capteze mai usor peisaje, cladiri mai inalte sau grupuri mai mari fara a fi nevoie sa se indeparteze de subiect.
Camera am analizat in detaliu aici, nu prea am ce aduga in plus, am mai facut cateva cadre cu ea, dar n-am sesizat nimic nou.
Aici gasiti un mic album cu fotografii needitate direct din telefon in diferite conditii de lumina si chiar si cu camera frontala la lumina slaba.
Testing LG G5 camera April 20, 2016 |
Camera video stie 2160p@30fps, 1080p@30fps, HDR, cu sunet stereo, ce e misto la el ca poti schimba intre camera normala si cea de unghi larg in timpul filmarii, deci daca ai un cadru foarte apropiat intra si el fara probleme.
Sunetul e bun, puternic si clar, dar nu-i stereo doar ccu casti.
Camera foto e una din cele mai bune de pe piata, e greu de zis care-i mai bun, dar cert e ca e in TOP 3 din ce am testat pana acum.
Sistemul de operare, aplicatii, performanta: LG G5 vine cu Android 6.01, cu chipset Qualcomm MSM8996 Snapdragon 820 cu CPU Dual-core 2.15 GHz Kryo & dual-core 1.6 GHz Kryo altauri de un GPU Adreno 530 alaturi de 4 GB de RAM, si 32 Gb memorie pentru aplicatii si fisiere multimedia., deci cu puterea de calcul si implicit viteza nu avem probleme. Intradevar device-ul merge impecabil nu reusesti sa-l pui in dificultate nici in meniuri nici cu cele mai solicitante aplicatii. Din fericire cei de la LG au ales sa- lase cat mai curat Android-ul si asta e pe placul meu.
In benchmarkuri am masurat urmatoarele cifre: In Quadrant: 38364, in Antutu 133027, in Geekbench 3 2241 cu 4934 iar in 3D Mark Single Shot 1945. Cu cifrele astea e pe primul loc la mine la viteza si in folosirea de zi cu zi la fel.
Cu cele 10 browsere testate la fel n-am gasit nici o problema, merge fluent.
Conectivitate: Avem 2G/3G/4G cu viteze: HSPA 42.2/5.76 Mbps, LTE Cat9 450/50 Mbps Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac, dual band, hotspot, Bluetooth v4.1, A2DP, LE, GPS, A-GPS, Glonass, Wireless charging (Qi/PMA) DLNA, NFC, senzori avem o gramada: accelerometer, gyro, proximity, compass, barometer, cred ca tot ce exista. La benzile 4G avem tot ce exista pe la noi, deci va functiona pe toate retelele autohtone.
Autonomie: Bateria Li-Ion de 2800 mAh-eri e suficienta pentru o zi incarcata de lucru si fiind usor schimbabila daca ai una incarcata la tine poti pleca lnistit in weekend chiar fara incarcator la tine. Desi nu credeam ca sub 3.000 de mAh sa fiu multumit de baterie la un smartphone de top, dar am fost placut surprins ca nu m-a lasat in pana nici in cele mai solicitante zile in care am folosit mult netul, GPS-ul si am facut si multe poze.
Concluzii: Cei de la LG au reusit din nou sa ne surprinda, daca la LG G4 cu materiale premium aici cu modularitatea. ramane de vazut disponibilitatea acestor accesorii si pretul desigur.
LG G5 e un high-end veritabil nu doar un experiment tehnologic cum erau G-Flexurile, nu m-a dezamgit la nici un aspect, doar ecranul nu-i la nivel de high-end.
+ uri:
- modularitate
- design si materiale de top
- camera excelenta
- viteza
- baterie user-replaceable
– uri:
- displayul nu e chiar de top
- din cauza portului USB v3.0, Type-C 1.0 reversible connector nu mai poti incarca cu incarcatoarele standard de Android
Nu stiu inca pretul, dar daca nu vor sari peste 3.300- 3.400 de lei ar putea fi o alegere inspirata, viteza, designul si camera m-au convins, de la mine primeste un 9,5 flaghsipul LG.
Pingback: Cum se descurca cu pozele noul LG G5? | Z0ltan77