„Vacante in inima naturii” este tema campaniei globale din 2016, desfasurata de Organizatia Germana pentru Turism. Aceasta se bazeaza pe cele peste 130 de monumente ale naturii din Germania – 16 parcuri nationale, 15 rezervatii ale biosferei UNESCO si 104 parcuri nationale. Subtemele „Surprize in natura” si „Placerile Naturii” dezvaluie parti mai putin cunoscute ale destinatiilor din Germania, alaturi de sfaturi si povesti de fundal.
„Intr-un studiu al Organizatiei Germane pentru Turism, 37% dintre vizitatorii internationali au numit ‘peisajul si caracteristicile acestuia‘ ca fiind unul dintre cele mai importante criterii pentru alegerea destinatiei de vacanta, imediat dupa ‘atractiile locale‘, care se situeaza pe primul loc”, explica Petra Hedorfer, CEO al GNTB.
„In 2014, 2.6 milioane de europeni au vizitat Germania pentru o vacanta in aer liber, facandu-ne, alaturi de Austria si Franta, una dintre cele mai populare destinatii pentru iubitorii de natura europeni. Mai mult de o treime din suprafata terestra a Germaniei este sub protectie speciala de parc national sau parc natural, ceea ce ne situeaza in a doua pozitie la nivel mondial in aceasta privinta. Vom valorifica aceasta oportunitate printr-o abordare responsabila si fara compromisuri fata de natura, pentru a consolida statutul Germaniei ca destinatie de calatorie durabila si pentru a promova in continuare vacantele in regiunile rurale”, a afirmat Petra Hedorfer.
Pe website-ul general al Organizatiei Germane pentru Turism http://www.germany.travel/nature exista deja sectiunea dedicata acestei teme, ce include o harta interactiva a monumentelor naturale ale Germaniei, cu continut detaliat pentru fiecare dintre cele 16 parcuri nationale, 15 rezervatii ale biosferei si pentru 48 de parcuri naturale. Tarile de Jos, Regatul Unit, Belgia, Elvetia, Franta, Italia, Austria, Republica Ceha, Polonia, Danemarca, Spania si Suedia au fost definite ca piete principale pentru campanie. Partenerii la campanie sunt EUROPARC Germania, Monumente ale naturii nationale in Asociatia Germana si Asociatia Germana a parcurilor naturale, precum si organizatiile regionale de marketing.
Promovarea si protejarea naturii, obiective prioritare ale Organizatiei Germane pentru Turism in 2016
In anul 2016, ca parte a campaniei globale „Vacante in inima naturii in Germania”, Organizatia Germana pentru Turism (GNTB) isi concentreaza activitatile internationale de marketing pe promovarea turismului in natura. In Germania, 40% din suprafata tarii este supusa unui ordin de conservare, acesta reprezentand protectia speciala oferita tezaurului natural.
Din suprafata totala a Germaniei de 357.169 km², 10.477 km² apartin zonelor de conservare a 16 parcuri nationale, 13.414 km² au fost declarate arii conservate si 97.936 km² reprezinta parcuri naturale. In conformitate cu cerintele Organizatiei Natiunilor Unite, 48% din suprafata tarii este supusa unui ordin de conservare. Acest lucru pune Germania intr-o pozitie fruntasa la nivel mondial in ceea ce priveste cadrul natural national.
Flora si fauna: comorile protejate ale Germaniei
Aproximativ o treime din suprafata totala a terenurilor din Germania reprezinta padure: „Padurea Germaniei” contine acum 90 de miliarde de arbori cu o varsta medie de 77 de ani. Coniferele acopera 5,9 milioane de hectare, in timp ce arborii de foioase reprezinta 4,7 milioane de hectare. Cele mai frecvente soiuri de copaci gasite in Germania sunt molid (25%) si pin (22%). Fagii completeaza pana la 15% din paduri si stejarii, 10%. Germania are un stoc de cherestea de 3,7 miliarde de metri cubi, mai mult decat orice alta natiune UE (sursa: Ministerul Federal al Alimentatiei si Agriculturii, Inventarul National al Padurii, 2015). In jur de 71.500 de specii de animale salbatice au fost documentate in Germania, dintre care multe sunt atat de rare incat au fost plasate sub protectie speciala. 48.000 de specii de animale, 9.500 de specii de plante si 14.000 de soiuri de ciuperci dovedesc biodiversitatea Germaniei si eforturile sale concentrate de a proteja flora si fauna indigene.
Numeroase rauri, lacuri si insule
Mai mult de 2,4% din suprafata Germaniei este acoperita de apa. Tara este strabatuta de rauri si parauri si presarata cu lacuri si iazuri. Cele mai importante sunt raul Rin, care curge 865 de kilometri la granita cu Olanda, si Elba, care traverseaza 727 de kilometri de teritoriu german in calatoria sa din Republica Ceha pana la gura de varsare a Marii Nordului. Dunarea izvoraste in sudul Germaniei si curge 647 de kilometri prin Baden-Württemberg si Bavaria, inainte de a ajunge la granita cu Austria la Passau. Apoi conecteaza alte noua tari europene, inainte de varsarea in Marea Neagra. Main, Weser, Saale, Spree, Ems, Neckar si Havel sunt, de asemenea, rauri importante pentru agrement si transport maritim. Se estimeaza ca Germania are intre 15.000 si 30.000 de lacuri naturale cu o suprafata mai mare de un hectar. Cel mai cunoscut dintre ele este Lacul Constance. Acest rezervor de 536 km², situat la granita dintre Germania si Elvetia, este deosebit de popular printre turisti pentru frumoasele sale insule, Lindau si Mainau. Cel mai mare lac din nordul Germaniei este Lacul Müritz, avand toti cei 110 km² de apa inconjurati de zone conservate ale naturii.
Relaxare in natura pe doua mari
Coasta Germaniei se intinde pe circa 1.200 de kilometri de-a lungul Marii Nordului si Marii Baltice. Cea mai mare dintre insulele germane este Rügen. Cei 930 km² ofera un spatiu amplu padurilor de fag aflate sub patrimoniul UNESCO si stancilor inconfundabile, de calcar. In apropiere de Rügen se afla mica insula Hiddensee. In extremitatea nord-estica este situata insula Usedom, cu o suprafata de 445 km², pe care Germania o imparte cu Polonia. Aceste insule din Marea Nordului sunt inconjurate de Patrimoniul Mondial Marea Wadden UNESCO. Fluxul si refluxul mareelor dicteaza ritmul vietii pe insulele North Frisian – Sylt, Föhr, Pellworm si Nordstrand, precum si pe insulele Est Frisian – Norderney, Langeooge, Spiekerooge, Juist, Wangerooge si Baltrum.
30 Martie Bucuresti – Organizatia Germana pentru Turism (GNTB)
Ce fericita sunt ca Organizatia Germana pentru Turism are niste obiective asa de clare si de viitor. Cu mult mai fericita as fi fost daca si… aaa, avem si noi asa ceva? Un organsim care sa faca si sa dreaga? Ca poate ne inspiram si noi de la germanii astia. Bravo lor!