La editia de anul acesta a How To Web am stat de vorba cu Alexandru Dragomir, Senior Software Engineer, Ixia, jurat la How To Web si detinator de mai multe start-upuri.
Z.M. – Cum ai intrat in lumea start-upurilor?
A.D. – Start-upul WayStudios a fost inceput in 2012 impreuna cu un prieten si coleg cu care lucram la Ixia. Initial, a pornit ca o simpla distractie si am facut un joculet pentru Craciun. Se numeste GiftHunt. Dupa aceea, am mai facut cam 2 aplicatii pe an (1 la 6 luni). Alta aplicatie pe care am dezvoltat-o pentru un client a fost TrafficVoice. Aceasta agrega informatiile transmise de oameni folosing statii de colectare. Aplicatia a pornit cu 2 statii de colectare – una pe autostrada Soarelui si una pe Bucuresti – Pitesti. Aceasta a avut un succes neasteptat, avand cam 3000 de utilizatori zilnic. Acesta este un clip de prezentare https://www.youtube.com/watch?v=doNNjt6MDRs, dar aplicatia nu mai este disponibila pe internet in acest moment.
Cea mai recenta aplicatie dezvoltata este InfoJust. Aceasta este o aplicatie care colecteaza informatii in timp real despre dosarele de judecata si iti permite sa monitorizezi dosarele de interes totodata notificand utilizatorul cand s-a schimbat ceva si ce s-a schimbat. Aplicatia este publica si gratuita, dar, in prezent, o dezvoltam in-house pentru o firma de avocatura personalizata pentru nevoile lor.
Z.M. Povesteste-ne ceva din experienta de jurat, ce urmaresti la un pitch?
In cele 5 minute alocate la un pitch ei trebuie sa fie convingatori cu un speech cat mai cursiv si coorent si mi-ar place sa nu inceapa ca eu sunt CTO si CFO, ca da la un mic start-up toti 3-4 sunt C level 🙂 si trebuie sa ma convinga la ce e bun produsul lor, cu ce m-ar ajuta, sa aiba un discurs bun de vanzari sa ma convinga sa cumpar ideea, si daca m-a atras incerc sa-i cunosc pe hol mai bine si sa intru in detaliile tehnice.
Multe pitch-uri nu-si aleg bine oamenii care sa-i reprezinte; am vorbit cu un startup care avea un produs interesant aveau si prototip, au si vandut dar pitch-ul a fost foarte slab si plictisitor si e pacat.
Z.M. – Am vazut ca Ixia premieaza/sponzorizeaza cu sume serioase start-upuri.
A.D. – La inceput ai mare nevoie de bani, un premiu mai mare te ajuta sa te promovezi in media, sa iti mai platesti oamenii, Ixia da un premiu de Innovation, inseamna mai mult decat un simplu premiu. E greu sa aduci un plus valoare intr-un mediu in care deja sunt multe lucruri dezvoltate, facute.
Z.M. – Ce ai remarcat anul asta la How To Web?
A.D. – Spre bucuria mea, anul acesta la competitia Startup Spotlight s-au prezentat foarte multe startup-uri pe hardware. Am fost placut impresionat ca in Romania incepe sa se dezvolte o serie de gadget-uri.
Factori principali in desemnarea castigatorilor au fost inovatia, calitatea produsului si viabilitatea economica. Produsul care a indeplinit aceste criterii in totalitate a fost imprimanta Symme3d fabricata in Romania de un colectiv de oameni calificati.
Un alt produs care m-a impresionat a fost Scooterson scooterul electric fabricat la Cluj. Un produs foarte bun si bine gandit.
Acestea au fost pe scurt cateva insights despre cum opereaza un jurat Ixia si mai ales cum se vede How to Web si ideea de start-up din perspectiva lui Alexandru Dragomir.
Si aceasta editie How to Web a fost una reusita, si speram ca vom participa si la alte editii la fel de bune care sa promoveze start up-uri de succes!