Ericsson lanseaza proiectul 5GEx pentru unificarea pietei de servicii dedicate infrastructurii 5G


  • 5GEx va permite unificarea pietei de servicii pentru infrastructura 5G din Europa, integrand mai multi operatori si multiple tehnologii
  • Ericsson va conduce acest proiect in colaborare cu partenerii din industrie
  • Ericsson coordoneaza deja o serie de initiative dedicate dezvoltarii infrastructurii 5G, printre care se numara si proiectele 5G pentru Europa si METIS ll

Ericsson (NASDAQ: ERIC) a lansat proiectului 5G Exchange (5GEx), un proiect bazat pe parteneriate public-private, cercetare si inovatie, al carui scop este unificarea pietei de servicii pentru infrastructura 5G din Europa, integrand mai multi operatori si multiple tehnologii

Proiectul se va concentra pe a crea compatibilitati intre tehnologiile diferite dedicate virtualizarii functiilor de retea (NFV) si retelelor definite prin software (SDN). Astfel, scopul acestuia va fi de a crea o platforma deschisa pentru toate domeniile si serviciile si care va putea furniza un set de unelte si extensii software pentru operatori si furnizori de continut. Astfel, acestia vor putea oferi automat servicii, reducandu-si timpul de intrare pe piata.

In acelasi timp, companiile si industriile verticale vor obtine flexibilitatea de care au nevoie pentru a defini, implementa si controla arhitecturi dedicate serviciilor la cerere. Afacerile vor putea fi din ce in ce mai eficiente prin migrarea serviciilor de retea precum firewall-uri si routere pe o platforma virtuala, ocupandu-se doar de mentenanta retelelor fizice.

5GEx se va desfasura in perioada octombrie 2015 si martie 2018, iar Ericsson va coordona proiectul alaturi de mai multi parteneri din industrie. Ericsson este deja implicat intr-un numar mare de initiative dedicate dezvoltarii tehnologiei 5G, inclusiv 5G pentru Europa si METIS ll.

„O unificare a pietei de servicii dedicate infrastructurii 5G din Europa va permite livrarea de servicii cu functionalitati si capabilitati multiple ce pot avea un impact pozitiv asupra oamenilor, afacerilor si societatii”, a declarat Sara Mazur, Head of Ericsson Research. „Ca lider in dezvoltarea 5G si un partener in numeroase initiative de colaborare in industrie, suntem entuziasmati sa coordonam proiectul 5GEx si sa contribuim la transformarea tuturor beneficiilor pe care le aduce 5G in realitate.”

Proiectul 5GEx isi propune sa livreze:

  • o platforma deschisa care permite controlarea automata cross-domain a serviciilor dedicate infrastructurii 5G, cu un set de unelte si extensii software open source ce vor putea fi utilizate si in afara proiectului.
  • un mecanism de securitate de tip sandbox care sa permita verificarea si validarea arhitecturilor, mecanismelor si modelelor de business.
  • o platforma multi-domain inovatoare care va demonstra modul in care tehnologia 5G poate fi folosite in mai multe situatii si scenarii realiste.
  • concepte concrete pentru procesul de standardizare.
  • promovarea asimilarii solutiilor open-source dezvoltate de proiectul 5GEx de catre toti jucatorii din industria IT&C.

Partenerii programului 5GEx sunt Ericsson, Atos, Universitatea de Economie si Afaceri din Atena, Institutul de Retele Definite Software din Berlin, Universitatea Tehnologica si Economica din Budapesta, Universitatea Carlos lll din Madrid, Deutsche Telekom, Centrul European de Informatie si Tehnologia Comunicatiilor, Hewlett-Packard Enterprise, Huawei, Orange, RedZinc, Universitatea Tehnica Regala, Telecom Italia, Telefonica I+D, Telenor si University College London.

5 Noiembrie 2015, Bucuresti – Ericsson Romania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.