X1 Soul Xtreme mini, kicsi a bors, de erős! – teszt


DSC01124            Végül is relatív, hogy mi a kicsi, persze az 5,2-5,5 ”-es kijelzőjű okostelefonokhoz képest a 4,7” már kicsinek számít, tehát ez már a mini kategória, de bizony nem kevesen vannak akik könnyebben kezelnek egy ilyen méretű telefont, mint egy 5” fölöttit. Tavaly, tavaleyelőtt mikor azt hallottad ”mini” egy a csúcsmodelhez hasonló kicsinyített, lebutított változat ugrott be, de a tavaly ez már változott, volt pár sikeres ”mini” modell, mint például a Sony Xperia Z3 compact.

Az Allview X1 Soul Xtreme a brassói cég csúcsmodelje kicsit nagyra sikerült és bár nagyon szeretem (csúcs 16 Mpx-eles kameráját, gyors sebességét, és a 3 Gb RAM-ját) bizony nem könnyű a nadrág vagy kabátzsebbe tuszkloni, de azért sikerül, nem hagynám otthon semmiképp sem 😉

IMG_6385           A dobozban találjuk a  telefont, töltőt, USB kábelt, a microSIM ki és betételéhez szükséges kis hegyes eszközt, garanciapapírt, kézikönyvet, sztereó fülhallgatót (in-ear típusú, és meglepően jó minőségű)  kijelzőre ragasztható védőfóliát, antivírust (Bitdefender) tehát elég teljes csomagot kapunk.

IMG_6392

IMG_6395Design: Mint ahogy már megszoktuk az Allview csúcsmodeljei unibody kialakításúak és ebben az esetben egy nagyon szépen csiszolt alumínium házat kapunk. Két színben található, fémszínű (ezüst/szürkésfehér) és egy nagyon szép zöld, hozzám az ezüstszínű került.

Az alsó élén (2 oldalt) találjuk a sztereo hangszórókat, köztük a micro USB csatlakozó és a mikrofon foglal helyet.  A jobb élén csak a hangerőszabályzó kapott helyet, a felső élén a ki/be kapcsoló gomb és a sztereó fejhallgató bement, bal oldalt pedig a micro SIM kártyá bújik meg amit a kis erre a célra kapott hegyes eszközzel tudnk kinyitni.

Hátul, középen a  a 16 Mpx-eles kamera foglal helyet, ami egy kicsit kidudorodik a hátlapból, de nem vészes, és nem karcolódik az amúgy is ellenálló zafír kristályüveget  a kiemelkedő  szélek védik. A kamera alatt található a vaku, alatta az Allview logó és alul pedig a mini Soul by Allview felirat.  Nem éppen vékony,  10,3 mm vastgaságú de kellemes a kézben, kicsit csúszós.  Nagyon szépen van kidolgozva, érződik, hogy minőségi, kicsit szögletes  a sarkoknál és mivel csúszós (amíg nem izzad a kezed) van egy olyan érzésed, hogy kicsúszik a a kezedböl.

IMG_6388

Kijelző: Az egyik legszebb kijelző amit mini-n láttam, egy  IPS LCD de 4,7” 1080 x 1920 pixeles felbontással és nagyon nagy pixelsürüséggel  (~469 ppi). Telt, de természetes színek (amit például Samsung kijelzőknél nem találsz)  tudtommal a  Sharp készítette, tehát érthető a természetes színek és a jó kontraszt. A fényerő is jó, de kint napos környezetben azért fell kell húzni a fényerőt maximumra.

Annak ellenére, hogy egy viszonylag kisebb kijelző nagyon könnyen olvasható rajta minden a nagy felbontásnak köszönhetően.

A hangzás: erős, telt mély és tiszta magas hangokkal, a Yamaha erősítő es a DTS tesszik a dolgukat, nagyszerűen hangzik a hangszórókból is, a fejhallgató is igen minőségi, mindent összegezve a hangzás nagyszerű.

IMG_6391IMG_6397

Fotó/video : Az egyik erőssége az Allview csúcsmodelljeinek a kamera, és bizony nincs ez másként az X1 Soul Xtreme mini estében sem, tulajdonképpen az  Allview X1 Soul Xtreme  Omnivision OV 16825  16 Mpxel-es kamerája van ebben is 1,21 cm2 szenzorral (igen nagynak számító, kompakt fényképezőgépekben található méret)  8 lencsés optika, UV filter , és zafír külső lencse. Nagyon jó minőségű fotókat lehet vele készíteni, és nem csak napsütésben, a beltéri és az esti képek is nagyon jó minőségűek, korekt színek, gyors fókusz, de ne dícsérjem én, a képek magukért beszélnek, katt a kutyusra és máris a képalbumban vagy. (A képek semmilyen utólagos szerkesztésen nem estek át, ”ahogy a gépböl kijött”.)

 

Testing Allview X1 Soul Xtreme mini camera

A panorámakészítés is egyszerű vele, és körülbelül így néz ki

A videóval is jól boldogul  (1080p@30fps), de én a videóval nem nagyon ölöm magam, azzal majd játszotok ti. Meglepően jó az első kamerája szelfirajongók nagy örömére 4 Mx-ele model OV4688 szenzormérete  2 Aµm, így minden pixel több fényt rögzít és a képek sikerültek szinte függetlenül a fényviszonyoktól.

A kamerára panasz nem lehet, neves gyártók jóval drágább modelljét maga mögé tudja.

Screenshot_2015-03-15-18-05-22Operációs rendszer, alkalmazások, sebesség:

Az Xtreme Mini ugyanazzal a komoly hardwarrel érkezik, mint a nagyobbik testvére  négymagos erős Qualcomm MSM8274 Krait 400/2.15GHz  processzort kapott GPU  Andreno de 450 Mhz-es Andreno grafikus gyorsítóval  és 2 Gb de RAM-al, mindez  Android v4.4.2 (KitKat) operációs rendszerrel. Van 16 GB memóriánk alkalmazásokra és multimédia fájlokra,  ez a hardware elég erős a következő 2 évre. A teljes specifikácókat megtaláljátok  itt.

Tudom akartok számokat is, persze lefutattam a szokásos benchmark-okat  is (tesztprogramok) nincs rejtegetni valója, a Quadrant-ban 20 286-ot, az Antutu-ban 39 073-at, a Geekbench 3-ban pedig 898 -at 2600-al és a 3D Mark Ice Storm Unlimited-ben 16 916-ot mértem,  ezek bizony komoly számok. Ami persze jóval fontosabb kitűnöen mozog a menükben, az aplikációkban.

A böngészés tökéletesen ment mind a 12 általam kipróbált böngészővel.

 

IMG_6396

Konektivitás: van minden ami fontos:  GPS  A-GPS-el,  GLONASS    Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot , microUSB 2.0 , Bluetooth 4.0. Nincs 4G, és NFC és  SD kártyával való bővítési lehetőség.

Akumulátor : A 2200mAhes Li-pol SDI tehnológiájú akumulátor nem tűnik soknak így elsőre emellett a komoly hardware mellett de elégségesnek bizonyul egy intenzív (állandó adat, sok GPS és jópár kép)  teljes napos használathoz, vagy egy lazább 2 naposhoz, úgy látszik, ez az SDI tehnológia nem egy marketing fogás, tényleg 30%-al több enenrgiát jelent.

Összegzés/konklúzió: Egy nagyon erős, kellemes kilakítású, kényelmesen zsebbe férő jó minőségű készüléket kapunk  alig 90.000 forintért , aminek a hölgyek is örühetnek, könnyen elfér kézben, zsebben, ridikülben, ellentétben a mostanság gyakori tepsi méretü csúcsmodelekkel.

pozitívum:

– design és anyagminőség

– nagyszerű kijelző

– csúcssebesség

– nagyon jó 16 Mpx-eles kamera

– kitünő hangzás

– jó akkumulátor

negatívum:

– nincs micro SD bővítési lehetőség

– kicsit szögletes, és csúszós a háta

Az Xtreme mini okostelefon méltó az Allview 10 éves fennálásának ünneplésére, egy kellmes méretű és nagyon gyors készüléket kapunk a penzünkért, majdnem 10-es, tölem 9,7-et kap.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.