Raportul Cisco de Securitate: companiile nu realizeaza ca sunt vulnerabile in fata atacurilor cibernetice


Dorin Pena_Director_General_Cisco_RomaniaRaportul Cisco de Securitate, ajuns anul acesta la a opta editie, cuprinde ultimele cercetari ale expertilor Cisco in legatura cu industria securitatii informatice, prezinta companiilor cele mai noi si mai importante tendinte din domeniul securitatii cibernetice si ofera informatii valoroase despre felul in care infractorii incearca sa treaca de sistemele de protectie.

Raportul include principalele concluzii ale celui mai recent studiu Cisco pe teme de securitate (Security Capabilities Benchmark Study), facut pe 1.700 de companii din 9 tari. Scopul lui a fost determinarea gradului de pregatire al companiilor in fata acestor tipuri de atacuri. Potrivit concluziilor studiului, 75% dintre managerii care se ocupa de securitatea informatica a companiilor considera instrumentele de securitate pe care le folosesc ca fiind foarte eficiente. Cu toate acestea, mai putin de 50% dintre respondenti folosesc instrumentele standard, cum sunt cele de patching si configurare pentru a preveni bresele de securitate.

In plus, problemele de securitate cibernetica sunt amplificate si mai mult de motivatiile geopolitice ale atacatorilor si de cerintele impuse de legile locale, cu referinta la suveranitatea datelor, localizarea si criptarea acestora.

„Din punct de vedere al securitatii vom vedea foarte multe schimbari in perioada urmatoare. Industria securitatii IT va face tranzitia de la o abordare preventiva la o abordare care va tine cont de toate fazele unui atac – inaintea, in timpul si dupa ce acesta a avut loc. De asemenea, companiile vor putea folosi Internet of Everything in avantajul lor atunci cand vine vorba despre lupta impotriva criminalitatii informatice. Miliarde de dispozitive conectate vor genera foarte multe informatii care vor putea fi folosite pentru a imbunatati securitatea”, spune Dorin Pena, Director General Cisco Romania.

Tendinte cheie prezentate in raport:

Tendinte care exploateaza vulnerabilitatile site-urilor web: examinand cu atentie tot ce s-a intamplat din punct de vedere al securitatii in ultimul an, echipa de cercetare a observat urmatoarele:

O scadere masiva in ceea ce priveste exploit-urile Java (34%), pe masura ce securitatea a fost imbunatatita

  • O crestere semnificativa a atacurilor Silverlight – 228%, desi este inca un volum mic de atacuri
  • Atacurile care exploateaza vulnerabilitatile Flash (scadere 3%) si PDF (scadere 7%) se mentin relativ la acelasi nivel.

Kit-uri de exploatare: 88% scadere din luna mai pana in luna decembrie. Dar, chiar si cu aceasta scadere, se observa numeroase brese de securitate care au loc intr-un ritm alarmant.

Flash si JavaScript – O noua combinatie: malware-ul Flash poate acum interactiona cu limbajul de programare JavaScript pentru a ascunde activitatile malitioase prin diseminarea vulnerabilitatilor intre doua fisiere diferite: unul flash, altul JavaScript. Aceste tipuri de atacuri devin astfel mult mai greu de detectat si analizat, lucru care arata nivelul de profesionalism si complexitate al atacatorilor.

Atacuri malware:

o          Industriile farmaceutica si chimica au inregistrat cel mai mare numar de atacuri malware pe parcursul anului trecut, iar industriile media, producatoare, de transport terestru, naval si aerian, sunt in primele 5 segmente cele mai afectate de aceste tipuri de atacuri.

o          Tintele atacatorilor ating verticale diferite – doar industria de transport aerian, cea farmaceutica si chimica se mai afla in top 5 fata de anul trecut.

Spam-ul folosit ca modalitate de phishing:

o          Desi in scadere fata de recordurile atinse acum cativa ani, volumele de spam au crescut cu 250% din ianuarie pana in noiembrie 2014.

  • Spamul de tip Snowshoe, care presupune trimiterea de volume mici de spam de pe mai multe adrese IP pentru a evita detectia, este in crestere.
  • Persoane rau intentioate fura adesea date de identificare valide de email cu ajutorul mesajelor spam si trimit apoi astfel de mesaje folosind adrese reale.
  • Spammerii transforma mesajele pentru a evita detectarea, trimitand spam ascuns in mesaje attractive, astfel incat sa asigure o rata mare de deschidere. Mesajele sunt diferite pentru a evita filtrele spam. Spre exemplu, au fost identificate 95 de variante diferite ale aceluiasi mesaj.

o          Vulnerabilitati: Adobe si Internet Explorer reprezinta principalele puncte de atac, Adobe fiind implicat in 19% dintre atacurile observate, in timp ce Internet Explorer in 31%.

Utilizatorii individuali si echipele IT:

Odata cu evolutia tehnologiilor de securitate, atacurile directe devin din ce in ce mai dificil de realizat, astfel incat convingerea utilizatorului sa instaleze malware sau exploatarea decalajelor dintre intentiile echipelor de securitate si actiunile lor, devin activitati de compromitere a securitatii tot mai raspandite. Iar acest lucru este agravat de multe companii care inca folosesc software vechi cu vulnerabilitati foarte bine cunoscute.

Heartbleed, spre exemplu, a fost descoperit in urma cu aproximativ 12 luni si a avut un impact foarte mare, in masura in care a dezvaluit o modalitate de exploatare a bibliotecii de criptare Open SSL. In acelasi timp, 56% dintre toate versiunile de Open SSL sunt mai vechi de 56 de luni si inca sunt vulnerabile pentru ca nu au fost actualizate in ultimele luni de zile.

Browser:

  • Internet Explorer este varianta de browser cel mai putin actualizata de catre utilizatori – doar aproximativ 10% dintre cererile de actualizare vin din partea utilizatorilor care au ultima versiune de IE, in timp ce cea mai folosita versiune este mai veche cu cel putin 31 de luni fata de ultima lansata.
  • Spre deosebire de Internet Explorer, 64% dintre cererile de actualizare Chrome vin din ultima versiune a acestui browser.

Malvertising:

Infractorii cibernetici folosesc modelul software-ului premium gratuit – similar ca legitimitate tacticilor de a oferi gratuit soft, ca mai apoi sa fie taxata folosirea functiilor suplimentare. In acest caz, vorbim de o tehnica sofisticata care vizeaza mai multe directii de distributie a malware-ului. Aceasta presupune colectarea de bani de la mai multi utilizatori individuali, in sume mici, infectand permanent browser-ele acestora.

Schimbarea perceptiei cu privire la securitatea cibernetica: de la utilizatorii individuali, la marile corporatii

 Expertii Cisco in probleme de securitate sunt de parere ca este momentul pentru companii sa aiba o noua abordare in ceea ce priveste securitatea cibernetica. Strategiile includ controale de securitate mult mai sofisticate pentru o mai buna protectie impotriva intregului spectru al atacurilor: atat inaintea, in timpul, cat si dupa ce acestea au avut loc.

Puteti accesa concluziile Raportului Anual de Securitate Cisco la www.cisco.com/go/asr2015

Bucuresti, 18 februarie 2015 –  CISCO ROMANIA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.