Lenovo finalizeaza preluarea diviziei de servere x86 de la IBM


Yang Yuanqing - Lenovo

Achizitia consolideaza pozitia Lenovo de lider global in tehnologii diversificate, accelereaza cresterea companiei si a strategiilor de tip cloud

Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) și IBM (NYSE: IBM) au anuntat astazi ca toate conditiile stabilite prin reglementari pentru preluarea de catre Lenovo a diviziei de servere x86 de la IBM au fost indeplinite. Partile anticipeaza semnarea documentelor finale la 1 octombrie 2014. Tranzactia va aduce Lenovo pe locul 3 in topul celor mai mari jucatori de pe piata globala de servere x86, in valoare de 42,3 miliarde de dolari.[i]

 

Lenovo achizitioneaza servere de tip blade si switch-uri de tip System x, BladeCenter si Flex System, sisteme integrate Flex bazate pe arhitectura x86, servere NeXtScale și iDataPlex cu solutiile software aferente, retelistica de tip blade si operatiuni de intretinere. IBM va pastra arhitecturile System z, sistemele Power, sistemele de stocare, serverele Flex bazate pe sisteme Power, precum si aplicatiile PureApplication si PureData.

“Odata cu achizitia x86, Lenovo adauga in portofoliul sau o afacere de talie mondiala care ne extinde capacitatile in materie de hardware și dispozitive si ne pozitioneaza imediat pe locul 3 mondial pe piata serverelor”, a declarat Yang Yuanqing, presedinte si CEO, Lenovo. “Acum, prioritatile noastre sunt de a asigura o integrare armonioasa și de a livra o tranzitie lina catre clienti. Prin combinarea la nivel global a eficientei si excelentei operationale a Lenovo cu calitatea legendara, inovatia si serviciile IBM, sunt convins ca vom avea avantaje competitive care ne pot ajuta sa stimulam o crestere profitabila și sa transformam Lenovo intr-un lider global.”

 

Acordul se bazeaza pe o colaborare puternica, inceputa in anul 2005, cand Lenovo a achizitionat divizia de PC-uri a IBM, inclusiv linia de PC-uri ThinkPad. Tranzactia de preluare de catre Lenovo a diviziei Motorola Mobility de la Google, aflata inca in derulare, va transforma compania in al treilea cel mai mare producator de smartphone-uri din lume si ii va consolida pozitia in top 3 producatori de dispozitive inteligente conectate – PC-uri, tablete și smartphone-uri.

 

“Achizitia este o demonstratie clara a increderii pe care am castigat-o pentru pozitia noastra de investitor global responsabil si de furnizor de tehnologie de incredere”, a declarat Gerry Smith, vice-presedinte executiv Lenovo Group si președinte Enterprise Business Group & America Group. “Lenovo are planuri mari pentru piata enterprise. Vom ajunge sa concuram puternic in fiecare sector, folosind capacitatea proprie de productie si excelenta operationala pentru a repeta succesul pe care l-am avut cu PC-urile.”

 

Dupa cum detaliaza anuntul din ianuarie referitor la aceasta tranzactie, Lenovo si IBM au construit si o alianta strategica prin care Lenovo va vinde in regim OEM anumite produse din portofoliul de top de solutii software si de stocare IBM, inclusiv familia de produse de stocare de gama medie Storwize, produse Linear Tape Open (LTO), solutii IBM Flash si elemente ale portofoliului de software de sistem IBM, inclusiv Smart Cloud, General Parallel File System si Platform Computing. Alianta strategica inseamna ca Lenovo poate livra acum aceste produse ca parte a unei solutii IT mai cuprinzatoare, care sa ii permita sa sustina o gama mai mare de nevoi ale clientilor din centrul de date.

 

Pe lânga preluarea diviziei de servere x86 de la IBM, Lenovo se angajeaza sa urmareasca strategia de produs IBM x86, inclusiv in ceea ce priveste sistemele integrate Flex si PureFlex bazate pe x86, si va continua sa inoveze. IBM va livra mentenanta in numele Lenovo pentru o perioada mai lunga de timp, astfel incât clientii sa experimenteze o tranzitie lina, fara schimbari in ceea ce priveste suportul primit.
Echipa globala a diviziei de servere IBM x86 va fi organizata in cadrul Enterprise Business Group Lenovo. Adalio Sanchez a condus aceasta divizie la IBM si va continua la Lenovo ca prim-vicepresedinte Enterprise Systems, in subordinea lui Gerry Smith.

 

Pretul achizitiei este de 2,3 miliarde de dolari, din care aproximativ 2 miliarde de dolari sunt platiti in numerar, iar soldul in actiuni Lenovo. Tranzactia indeplineste toate reglementarile si conditiile obisnuite si a primit toate aprobarile necesare de la Comitetul pentru Investitii Straine in Statele Unite ale Americii (CFIUS), Comisia Europeana și Ministerul chinez al Comertului. Aceasta este a patra oara cand Lenovo primeste aprobarea CFIUS pentru achizitionarea unei companii cu sediul in SUA.

[i] Conform IDC, valoarea totala a pietei de servere x86 va fi de 42,3 miliarde de dolari in 2014

Research Triangle Park, North Carolina, Armonk, New York – 29 septembrie 2014 – Lenovo

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.