Ce transformari aduce blockchain pana in 2020?


Blockchain este considerat noua electricitate si cea mai mare inventie dupa aparitie Internetului. In acest moment este cea mai disruptiva tehnologie distribuita, utililzata pentru efectuarea de tranzactii securizate, realizate in mod descentralizat. Desi aceasta tehnologie a fost introdusa odata cu Bitcoin si este frecvent asociata cu criptomonedele, in prezent capteaza din ce in mai mult atentia in numeroase sectoare de industrie si guvernare. Multe state membre UE au demarat initiative in acest sens, iar marii giganti IT ofera deja solutii Blockchain clientilor. Iata doar cateva exemple: IBM dezvolta un system de plati bazat pe blockchain, Amazon intentioneaza sa includa blockchain in suita de aplicatii AWS, iar Microsoft ofera deja “Blockchain as a Service” pe platforma lor cloud, Azure.

Iata care sunt principalele tendinte pe care expertii le prevad pentru dezvoltarea blockchain pana in 2020.

Blockchain va domina in domeniul financiar

30% dintre dezvoltarile blockchain actuale sunt in domeniul financiar, in special datorita criptomonedelor care au valorificat modul de functionare al acestei tehnologii. In prezent, 9 din 10 directori de banci au declarat ca institutiile din care fac parte exploreaza beneficiile acestei tehnologii pentru operatiunile bancare traditionale. Tehnologia Blockchain va permite bancilor sa reduca birocratia excesiva, sa realizeze tranzactii mai rapide la costuri mai mici si sa-si creasca gradul de securitate. Gartner anticipeaza ca industria bancara va castiga peste un miliard de dolari din utilizarea criptomonedelor bazate pe blockchain pana in 2020, in timp ce un raport recent al PWC prezice ca 77% din institutiile financiare vor adopta tehnologia blockchain ca parte a unui sistem sau proces de productie pana in 2020.

 

Blockchain pentru guvernare si servicii publice

In domeniul guvernarii electronice, una din principalele provocari cu care se confrunta autoritatile este gestionarea securizata unor cantitati foarte mari de date. Blockchain poate fi o solutie foarte eficienta in acest context si se poate aplica pentru sisteme integrate de sanatate sau sisteme de vot electronic, eliminand astfel posibilitatea fraudarii sistemului si sporind securitatea datelor si a comunicatiilor. Folosind o retea distribuita, descentralizata si sigura, blockchain imbunatateste securitatea, transparenta datelor si istoricul datelor.

Dintre statele membre UE, Estonia a implementat deja tehnologia blockchain la nivel guvernamental prin implementarea X-Road, un system descentralizat cu informatii despre toti cetatenii si rezidentii, la care au acces toate serviciile publice din Estonia. In prezent, X-Road este implementat si in Finlanda, Azerbaidjan, Namibia si Insulele Feroe. Din iunie 2017, s-a implementat schimbul automat de date intre Estonia si Finlanda, fiind prima platforma din lume care permite schimbul automat de date intre tari.

Potrivit unui studiu Gartner, pana in 2022, mai mult de un miliard de oameni vor avea date personale stocate in blockchain.

In aceeasi sfera, Gartner estimeaza ca pana in 2022 cel putin 5 tari vor avea criptomonede nationale proprii. Presedintele rus Vladimir Putin a fost primul care a propus sa emita “Crypto Ruble”, o criptomoneda nationala si este de asteptat ca guvernele sa accepte monedele bazate pe blockchain datorita potentialelor avantaje pentru serviciile publice.

 

Blockchain si IoT

Principalul motiv pentru integrarea blockchain in IoT este securitatea. Tehnicile puternice de criptare folosite in blockchain pot oferi un cadru sigur si scalabil pentru comunicarea dintre dispozitivele IoT conectate in casele si birourile noastre.

International Data Corporation (IDC) raporteaza ca multe companii IoT au in vedere implementarea tehnologiei blockchain in solutiile lor si se asteapta ca aproximativ 20% din implementarile IoT sa permita servicii de tip blockchain pana in 2019.

 

Desi ne asteptam ca in viitor blockchain sa revolutioneze procesele de afaceri in multe industrii, adoptarea acestei tehnologii necesita timp si eforturi. Blockchain va stimula oamenii sa dobandeasca noi competente, in timp ce afacerile traditionale vor trebui sa isi reconsidere complet procesele. Tinand cont de faptul ca guvernele incep sa accepte, beneficiile blockchain si sa le utilizeze pentru imbunatatirea serviciilor financiare si publice, este foarte posibil ca pana in 2020 sa vedem mai multe exemple de implementare cu succes a acestei tehnologii.

3 Octombire 2018, Bucuresti –  Alexandra Cernian – Lector universitar, Facultatea de Automatica si Calculatoare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.