Despre Alien: Isolation sau cum se pregateste iar Sega sa ne traga (alta) teapa


AlienMarcel da cu parerea unde se pricepe, gaming-ul e una din ele. Nu e lectura de duminica pentru domnisoare, dar gamerii care s-au tepuit cu Alien: Colonial Marines vor intelege si ii vor da dreptate.

 

In anul Domnului 2013, eram entuziasmat de videourile de pe Youtube si de prezentarea de la E3 facuta cu fast si grandoare pentru ceea ce avea sa fie o balega de joc: Alien: Colonial Marines. Luminile din joc, atmosfera si recrearea mediului din Alien pareau “ce trebuie”, grafica era superba. Pe hartie. Am facut precomanda. La un soi de collector’s edition. Cu tricou cu tot. A venit jocul. Fara tricou. L-am jucat vreo juma’de ora. Mi-a venit sa borasc. Toate trailerele si prezentarea grandioasa erau bullshit….

Am si scris despre Alien: Colonial Marines aici una din cele mai urate miscari pe care industria gamingului le-a facut vreodata, am injurat pe toate forumurile si-am ras de incompetenta Sega pe toate gardurile, am regretat fiecare banut si am jurat ca nu mai cumpar de la ei nimic nici cu slujbe. Bataia de joc pe care Gearbox, producatorii jocului, au facut-o dintr-un joc care arata superb in trailere e legendara, si in mod normal trebuiau dati in judecata pentru minciuna,  inselaciune si timp si bani pierduti. Culmea, unii (c**ve platite ale industriei de gaming, asta ca sa ma exprim politicos) au avut tupeu’sa-i dea rahatului de Alien: Colonial Marines note de 9 sau de 10, de parca ei ar fi jucat altceva. Mai stii? Poate i-au hranit cu caviar si le-au dat cocaina si lingouri ca spaga.

In buna traditie, Sega nu se dezminte si si-a pus in miscare masinaria de marketing pentru un joc care sigur ajunge la inima fanilor inraiti: Alien: Isolation. Un joc care, zic ei, o sa fie credincios primului Alien, in care n-o sa ai arme, o sa fii frustrat si tremurand de frica xeonomorfului cel rau si-o sa zambesti la grafica superba, care cica de data asta o sa fie EXACT ca aia din trailer. RIIIIGHT.. Dar cum prost e ala care-o musca de doua ori, sincer ar trebui sa vina cutia jocului in mana unei trupe compuse din rusoaice lesbiene goale la volanul unei limuzine cadou  pana mai fac eu precomanda la absolut orice poarta sigla Sega. De ce? Pentru ca Sega si-a pastrat tupeul de politician roman si atitudinea de superioritate dupa dezastrul de anu’trecut. Nu tu scuze, nu tu banii inapoi, un Seppuku sau cu un rinichi donat organizatiilor caritabile, nu stiu, concedierea contabilului pus ca manager de proiect, impuscarea testerilor care s-au ocupat de jegul de Colonial Marines, ceva acolo. NIMIC. Ba mai mult, au oferit si doua (DOUA) pachete DLC in valoare de vreo treizeci de dolari. Pentru ca fraieri exista, au fost si vor mai fi cat timp toate site-urile sunt impanzite cu reclame desantate la urmatoarea creatura infama, degenerata si dezgustatoare, creatia abominatiei numita Sega. (cand am zis ca au oferit, nu inseamna ca le-au dat gratis. Nu! Le-au dat contra cost).

De ce scriu despre un joc pe care nu vreau sa-l iau? Pai uite: ca sa fie treaba treaba si flegma-n ochi flegma-n ochi, ideea unui director de marketing sau piarist este ca recreerea scenelor originale din filmul Alien (doamne, cat de bine arata in trailer, dar nu mai cred nimic la ora asta) sa fie disponibile fie pentru fraierii care fac preorder, fie pentru cei dispusi sa bage loveaua pentru continut de calitate daca-si iau jocu’ dupa ce a aparut deja .SERIOS BA? SERIOS? Pai da-t-as cu atomica-n gura, Sega, adica bagi continut de calitate da’ daca nu vin sa bage fraierii bani la pre-order le ceri mai mult dupa? Nu dai nici macar o reducere daca am luat porcaria de anu’trecut, asa, ca sa pot sa zic ca totusi ati incercat?

Ei bine, dragii mei, la faza asta eu zis Stop Joc, nu mai pun mana pe jocu’ asta decat daca-l prind la 10 euro cu DLC-uri cu tot, hai 13 ca sa fie de la mine, si-n rest poa’ sa-mi puna Sega reclame si pe perna pe care dorm, ca eu unu’ nu mai bag banu’ la inaintare pana vad produsul finit.

In lumea jocurilor si a corporatiilor onoarea, bunul simt si sinceritatea sunt fie desuete, fie imposibil de conceput. Rarae sunt cazurile in care producatori de renume ofera continut gratis dupa ce jocul s-a lansat (Vezi Witcher), de obicei tepe ca cele date de Sega sunt din nou bine lubrifiate si pregatite pentru noi, consumatorii, care-n ultima instanta suntem cei care ar trebui sa-i sanctionam urat de tot si sa le reamintim ca minciunile ordinare nu se iarta si nu se uita.

Din pacate, seria Call of Duty si vanzarile ei arata ca rahatul reincalzit se vinde bine anual, ca originalitatea valoreaza zero, si ca DLC-urile sunt noua moda, si ca trebuie sa le acceptam. C-asa-i in tenis, nu?


20 Iulie 2014, Timisoara  – Marcel Neidoni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.