Festin turcesc in Bucuresti, la Divan


IMG_2170          Primim zeci de invitatii de la diferite restaurante locale, si in general le onoram, ca asa e frumos, dar nu scriem despre toate, din pacate multe sunt mediocre cu mancaruri care in cel mai bun caz arata bine, dar cu gust fad, deseori primesti chiar semipreparate incalzite poate chiar la microunde. Doar putine merita sa le amintesc pe blog, doar cele unde ne vom reintoarce si pe banii nostrii.

Restaurante turcesti sunt cateva in Bucuresti, de cand stau in Bucuresti (de peste 3 ani) am fost in cateva, multe sunt doar fast-food-uri cu cateva feluri de kebap si atat. In calatoriile noastre noi incercam mereu sa mancam mancaruri locale, evitam lanturile internationale de fast-food-uri si restaurantele cu meniuri internationale pentru turisti.

In Turcia n-am fost inca, deocamdata ne axam pe America Latina si Africa asa ca nu pot sa compar daca cele gustate la Divan sunt autentice, daca sunt ca la ei acasa, dar stim daca ne place daca e pe gustul nostru. Suntem fani al bucatariei orientale cu mirodenii si condimente picante, asa ca ne-am bucurat pentru invitatia de la Divan, restaurant turcesc din Centrul Vechi.

AIMG_2165m ales sa ajungem duminica, atunci n-am stiut inca ce vreme va fi, dar am ajuns noi frumos cu metroul, restaurantul Divan fiind situat pe Str. Franceza 46-48, aproape de statia de Metrou Unirii.

Restaurantul are un aspect destul de spartan, dar cu covoare pe pereti, incercand timid sa imite o atmosfera de Turcia.

Dar sa trecem la mancare, ca doar de asta am venit. Cum eram in plin viscol, eram aproape singurii clienti asa ca beneficiam de toata atentia chelnerilor, asa ca am primit rapid meniul destul de generos si ne-am ales mancarurile din diferitele categorii.

IMG_2161Am inceput cu un Ayran delicios, care in special vara e binevenit, dar ne-a placut si acum si ca aperitiv am ales Içli Köfte – crochete speciale de bulgur umplute cu carne de vita, iar Adina o ciorba specifica turceasca de linte Mericmek Çorbasi. Ei da mi-a si parut rau ca n-am cerut si eu o ciorba, foarte gustoasa si bine condimentata a fost supa, am gustat si eu, ale mele crochete speciale de bulgur umplute cu carne de vita au arata foarte bine si la gust au fost bune, poate ma asteptam eu la ceva mai special, asa ca asta nu m-a dat pe spate. Dar ciorba merita toate laudele, n-am crezut ca poate fi atat de gustoasa o ciorba de linte.

IMG_2168La felul doi eu am mers pe Sac Tava – vitel marinat in Saç traditional cu legume, o portie imensa, si foarte gustoasa, vitel-ul marinat in acel Saç traditional e fraged si gustos, ardei iuti de langa si restul mirodeniilor il fac special, a fost excelent.

IMG_2167Adina a ales un Fistikli Kebap – kebab din carne de oaie si vita cu fistic, si desigur a impartit si cu mine. Delicios oaia si vita fain condimentata si fisticul verde i-a dat o aroma speciala, la fel si garnitura care semana cu un cus-cus a fost foarte gustoasa.

Dupa aceste feluri eram deja la limita capacitatilor, probabil a si observat chelnerul foarte atent si a venit cu un ceai digestiv turcesc excelent. La fix, doar nu era sa ratam deserturile turcesti?

IMG_2179Eu am optat pentru Peynirli Künefe, cataif cald cu branza, iar Adina aproape acelasi lucru ea optand pentru  Dondurmali Künefe, cataif cald cu branza servit cu inghetata turceasca. E greu de comparat cu orice altceva, am mancat ceva asemanator anul trecut prin Israel in Daliat El Carmel intr-un orasel de druizi (arabi).

A fost un adevarat festin turcesc, salutari bucatarului Salih Kilic si sigur ne vom intoarce aici, sau la Divan-ul de Calea FLOREASCA 111-113 (fiind mai aproape de noi), presupun ca gasim aceeasi calitate.

Un asemenea meniu pentru 2 persoane se incadreaza in 200 de RON, o suma modica pentru un adevarat festin turcesc.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.