Cum noi cunoastem bine Budapesta si ajungem si destul de des avem deja mii de poze din cea mai frumoasa capitala europeana (conform pulbicatiilor straine de travel si dupa mine desigur) astfel incat n-am avut chef sa car dupa mine nici macar nu prea voluminosul meu bridge batran. Am dorit sa savuram atmosfera acestui oras superb, fara prea multe poze prin locurile cunoscute, astfel n-am pozat cetatea, si nici macar podurile superbe prea mult. Am dorit efectiv sa ne simtim bine, sa mancam bine si sa ne incarcam cu atmosfera europeana al acestui oras superb, dar am vrut totusi sa imoprtalizez cateva momente frumoase fara comprmis la calitatea pozelor. Astfel am ales sa ma insoteasca cel mai compact superzoom de calatorie Sony HX50, prezentat vara asta.
Si da a fost o alegere inspirata, incapea fara probleme in buzunarul de la blugi fara sa ma incomodeze, am putut incarca pozele pe loc prin WiFi cu ajutorul smartphone-ului (prin aplicatia PlayMemories de la Sony) si puteam conta pe el cam pana la 400 de cadre, cam atat tine bateria cu o singura incarcare, daca nu abuzezi de WiFi.
Sony HX50-ul e mic, 108.1 x 64.3 x 38.3 mm si nci greu nu-i la doar 272 g-e, dar totusi nici foarte usor la acest volum, ceea ce e bine inseamna ca s-au folosit materiale de calitate. E dintr-un plastic mai bun, in zona de prindere cauciucat pentru un grip mai bun, si in ciuda marimii poti tine bine in mana si ajungi usor si relativ comod la toate functiile. Rotita de expunere e foarte bine pozitionat, cei ca mine care folosesc mult pe Av vor aprecia acest lucru. Ai un mici blitz pop-up care isi face bine treaba desigur in limitele pentru care a fost conceput la 4-5m ajuta, iar de apreciat e ca l-au doatat si cu patina pentru blitz extern.
Ecranul LCD de 3” cu 921.000 pixeli se vede impecabil chiar si afara, nevand vizor e un aspect important, informatiile se pot personaliza deci iti va aparea pe display doar ce doresti tu sa apare.
Specificatiile principale:
• Senzor Exmor R CMOS BSI 20.4Mpx
• Procesor de imagine BIONZ
• Zoom optic 30x (echivalent 24-720mm)
• Ecran LCD Xtra Fine 3.0″ 921000
• Filmare Full HD 1080/60p – codare AVCHD
• Wi-Fi incorporat
• Stabilizare optica de imagine SteadyShot
• Rafala de 10 fps la rezolutie maxima
• Patina Multi-Interface
Meniul e simplu si intuitiv, chiar n-ai nevoie de manual. Ai setarile obisnuite, cateva efecte, setari de rezolutie, format imagine, balans de alb, si altele necesare, eu l-am folosit pe toate pe standard, doar am trecut pe 16:9 deoarece vizualizez frecvent pozele pe LCD-ul din living, astfel n-am beneficiat de toti 20,4 Megapixeli, dar nici o pierdre, cei 15 sunt arhisuficiente, de altfel stiti parerea mea cu multi Mpx-eli pe senzori mici, din punctul meu de vedere si 8-10 sunt suficiente, nu asta face diferenta, doar daca doresti sa scoti printuri mai mari decat A3 din cropuri.
Nu voi detalia meniurile, ca nu-i un review, cu asta se ocupa altii si o fac bine de tot, dar ce are in plus fata de alte compacte e WiFi-ul, posibilitatea de a trimite pozele intr-un format mai mic 1920×1080 pixeli (4-600 kbyte) direct pe smartphone/tableta sau chiar sa controlezi declansarea de pe device-ul mobil, putand realiza usor autoportrete.
Descarci pe smartphone sau tableta aplicatia PlayMemories si poti controla aparatul foto sau sa descarci cate o poza, sau toate pe mobil/tableta si de acolo sa share-uiesti in mail sau pe retelele de socializare. E simplu de tot, se conecteaza rapid, primesti o parola, care odata trebuie doar sa-l introduci, si de aici e floare la ureche.
Am folosit de cateva ori, si pozele micsorate astfel sunt suiciente pentru a le share-ui pe FB 🙂
Zoom-ul mare (30x) ajuta mult in calatorii, poti surprinde aspecte, detalii aflate la distanta mare si chiar si la 30x ies bine pozele, focalizarea e buna, iar stabilizarea cu SteadyShot e surprinzator de buna si ajuta si la filmare.
Calitatea pozelor, aspectul zic eu cel mai important pana la urma, e peste asteptari, chiar m-a surprins ce detalii si ce culori frumoase capteaza in toate conditiile. Am avut parte de zile cu multa soare de zile ploioase, am facut multe cadre in interior, restaurante, cafenele, cofetarii – sunt destule si una mai frumoasa ca alta in Budapesta – si am fost multumit de calitatea imaginii captate.
In soare directa efectul de flare e totusi destul de pronuntat si cum n-are parasolar asta se vede in imagini. Senzorul nu e cel mai luminos, el incearca sa foloseasca ISO cat mai mare, si atunci intervine zgomotul, dar pana la ISO 1600 sunt folosibile imaginile.
Una peste alta culorile sunt frumoase, detaliile la fel, chiar peste asteptarea mea.
N-am gasit in modurile semiautomate A si P (A echivalentul Av de la Canon si asta il folosesc cel mai des) cum pot pune pe macro, pe setarile automate cum aproii de ceva pune el automat modul macro si pozele ies bine de la 5 cm.
Filmeaza in Full HD in MPEG4 sau AVCHD cu 50 fps ceea ce e bine, stabilizarea SteadyShot merge bine si la filmare, 2 clipuri scurte aici de la o fantana arteziana de pe Margitsziget (insula din mijlocul Dunarii de recreeare a celor din Budapesta)
si
Concluzii: pentru doar 1800 de RON aici primesti un aparat foto de travel excelent, chair atat de bun incat poti uita si bridge-ul acasa linistit ca vei reusi poze cam la fel de bune cu camera asta de buzunar.
Ce e bine:
– Zoom-ul 30 x cu stabilizare excelenta
– calitatea imaginii
– constructia solida
– WiFi-ul integrat
– focalizarea rpaida si precisa
– meniul intuitiv
– displayul frumos, luminos si cu rezolutie mare
Ce nu e chiar bine:
– obiectivul ar putea fi mai luminos
– la ISO mare zgomot cam mult
– flare-ul in contra lumina
Il pot recomanda pentru calatorii care vor sa calatoreasca lejer, carora le place sa savureze momentele faine in loc sa se chinuie cu setari, carora nu le place sa cara dupa ei aparat greoi, cu acest mic compact pot realiza fotografii bune atat pentru albumul de familie cat si pentru partajere cu prietenii de retelele de socializare (chiar direct de la fata locului), de la mine primeste un 9 bine meritat.
In galerie gasiti cateva poze atat cu aparatul, iar tot albumul de Budapesta realizat integral cu acest aparat (mai putin ultimele 3 cadre) aici.
Reblogged this on Cristian Nicolau and commented:
Zoltan a testat un foto interesant Sony HX50