20 dintre cei mai inteligenti tineri ai Romaniei au creat, in timp record, propria companie si au construit primul lor robot functional


Tabara UPC Tech School 2013

Cei mai buni 20 de tineri care si-au inscris proiecte in concursul Tech School de pe SmartNation.ro – platforma de tehnologie initiata de UPC Romania – au participat la inceput de septembrie la a doua editie a Taberei Tech School. Printre provocarile acestui an s-au numarat crearea un start-up virtual si construirea unui robot cu functii multiple. Astfel, la finalul a doar 12 ore de lucru pe parcursul a mai putin de 6 zile, echipa taberei l-a prezentat juriului – condus de Catalin Buliga, CTO UPC Romania si de Paul Neculoiu, Agentia Spatiala Europeana – pe Helpy, un robot umanoid cu aplicatii directe in domeniul medical. In plus, s-a demonstrat capacitatea  acestuia de a transmite imagini in livestream, de a citi senzori de presiune, oxigen si gaze din mediul inconjurator precum si abilitatea de a vorbi cu potentialii pacienti prin sinteza vocala!

 

Inca din prima zi, cei 20 de participanti au avut posibilitatea sa se cunoasca si sa se evidentieze prin ideile lor intr-o sesiune de pitching virtual al proiectelor lor, prezentand de la prototipuri de roboti subacvatici, roboti utilitari modulari, dispozitive care genereaza energie electrica prin energie cinetica (de miscare) si pana la aplicatii de mobile pentru pilotii de avioane sau sisteme de invatamant transformate in modele de gaming in cloud.

 

Start-up-ul virtual a fost organizat pe 3 departamente (constructie, programare si marketing), acestea colaborand perfect pe parcursul taberei pentru a finaliza atat elementele de baza ale robotului cat si functii suplimentare. Echipa a reusit sa convinga juriul ca produsul lor merita sa fie cumparat intr-un viitor apropiat.

 

Cei din echipele de constructie si programare au trecut cu usurinta de la tutoriale de limbaje avansate de programare – de la C Sharp, Python la cele de robotica, Arduino si Raspberry Pi. Echipa de marketing a reusit sa creeze in paralel pentru robot, in doar 3 zile, propriul logo customizat si propriul spot video. Aceste elemente au stat la baza blog-ului de WordPress, a paginii de Facebook si a canalului de Youtube ale lui Helpy, strategia echipei de promovare a personalitatii robotului atragand sute de fani si de vizualizari.

 

„Ne bucuram ca, pentru al doilea an consecutiv, tabara Tech School a adus laolalta 20 de tineri geniali, oferindu-le oportunitatea de a dobandi cunoștinte noi, care sa ii ajute in evoluția lor ulterioara. Echipa Tech School 2013 ne-a confirmat o data in plus ca am facut alegerea cea mai inspirata cand am spus ca UPC crede in capacitatea acestei generatii de a crea tehnologii digitale care sa ne schimbe viata de zi cu zi. Mai mult decat atat, prin simplul fapt ca 20 de tineri au construit un robot umanoid functional, lucrand doar 2 ore pe zi, demonstreaza ca ideile lor nu doar vor schimba lumea, ci ca o fac deja, afirma Catalin Buliga, CTO UPC Romania.

 

 

 

 

Cei 20 de participanti s-au inspirat, inca de la inceput, din vizitarea in premiera a laboratoarelor tehnologice avansate ale Institutului de Cercetare-Dezvoltare-Inovare de la Brasov, aici putand vedea si testa in mod direct unele din cele mai noi tehnologii la nivel national si mondial, de la platforme de constructie pentru panouri solare si pana la roboti precum Nao sau Dr. Robot.

 

Tinerii au beneficiat de suportul a peste 10 mentori de robotica, programare si digital media care i-au ghidat in progresul dezvoltarii si promovarii robotului lor – Helpy. Mentorii de la Inventeaza.ro si Robofun.ro, alaturi de Alin Jderu, mentor Tech School din 2012, si de primii doi mentori juniori ai programului Tech School – Andrei Kovari si Iulian Atanasoae, i-au ghidat in constructia, programarea si testarea zilnica a functiilor robotului.

 

Si daca blogger-ul Victor Kapra a discutat cu echipa start-up-ului modele de promovare in social media a produselor tehnologice, Alexandru Cristal si Ina Dumitriu de la FabLab.ro le-au demonstrat live tehnologia imprimarii 3D. De asemenea, Matei Mihatoiu, unul din campionii mondiali la overclocking din echipa Lab501, le-a creat mediul pentru un test cu azot lichid. Tinerii au reusit sa duca un procesor de PC de la o frecventa standard de 3700 Mhz la una peste 5500 Mhz.

 

Tinerii participanti au avut oportunitatea sa intre in legatura directa si sa le puna intrebari lui Adrian Buzatu, cercetator implicat in experimentul Atlas de la CERN de descoperire a bosonului Higgs – particula lui Dumnezeu – si Catalinei Curceanu, prim cercetator la Institutul Frascati de Fizica Particulelor din Roma. Au discutat cu acestia despre subiecte de actualitate, inclusiv despre teoriile recente despre antimaterie si despre utilizarea acceleratoarelor de particule in vindecarea cancerului.

 

La finalul taberei, cei 20 de participanti au decis sa isi mareasca echipa la nivel online printr-un parteneriat cu participantii in Tabara Tech School 2012. Ei vor continua sa dezvolte un plan de business pentru versiunea a doua a prototipului Helpy, un robot prin care cei peste 40 de tineri geniali descoperiti deja de UPC Romania pot contribui la pastrarea Romaniei pe harta mondiala a inventiilor tehnologice revolutionare.

Bucuresti, 12 septembrie 2013UPC Romania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.