Superzoom-ul de la Sony – Impresii Sony DSC HX300


IMG_7004              Pe 9 iulie in cadrul unui eveniment Sony a prezentat 3 modele noi de compacte superzoom ideale pentru calatorii, si printre ele si noul Cybershoot DSC HX300 care mi-a placut din prima, deoarece sunt fan bridge si seamana cu batranul meu Canon SX 40 HS, despre care v-am povestit aici.

Imediat dupa eveniment l-am si primit la teste, si de atunci preponderent cu el fotografiez, meniul e asemanator cu Canon-ul pe care-l folosesc, si se potriveste perfect si in gentuta pe care il am deja.

Nu voi intra in detalii, pentru asta sunt site-uri care doar cu asta se ocupa si sunt mult mai buni decat mine, va povestesc doar ce mi-a placut si ce nu la acest model.

IMG_7006Ca si constructie e destul de voluminos, seamana cu un DSLR entry level, dar nu ma deranjeaza pana incape in gentuta, are grip bun. De ce nu un DSLR atunci? Si asta am explicat aici, nu ma repet, sunt constient ca anumite fotografii ar iesi mai profi cu un DSLR dar tot fan bridge raman deocamdata.

Specificatiile mai importante ar fi:

 • Senzor CMOS EXMOR 20.4 Megapixeli
 • Obiectiv 24–1200 mm
 • Diafragma F/2.8 – F/6.3
 • Obiectiv Carl Zeiss “G”
 • Zoom 50X
 • Sistem de stabilizare SteadyShot dual
 • Mod Auto versatil si moduri semi-automate si manual (P/A/S/M)
 • Functie Panorama, desaturare selectiva si filtre artistice
 • Conector USB si HDMI
 • Stocare pe carduri SD/SDHC
 • Autonomie de aprox 300 de cadre

IMG_7007Dupa cum v-am zis meniul e foarte intuitiv si asemanator cu cel al Canon-ului, ai suficiente setari, cei mai avansati pot folosi si pe full Manual, eu prefer pe Semi Automat pe (A sau P echivalent cu Av si P de la Canon).  Ai o multitudine de efecte si de filtre, la fel si scene presetate. Sigur le incerci pe toate dar dupa acea de obicei folosesti doar una doua, eu cel mai des panorama. Volumul lui vine probabil de la faptul ca are o  focala extinsa pana la 1200mm (50X), care vine si cu o stabilizare foarte buna (nici nu se putea altfel la 50x) e un sistem optic dublu de stabilizare a imaginii si chiar isi face treaba bine.

Display-ul de 3” e foarte buna, vine cu o rezolutie de 920.000 pixeli si cu luminozitate si contrast bun, astfel incat poti folosi bine si la lumina intensa. De altfel si vizorul electronic e foarte bun, cel mai bun ce am vazut eu pana acum.

IMG_7008Sony DSC HX300 vine cu obiectiv din  clasa “G” de la Sony,  cu lentile Carl Zeiss, ceea ce ebine, e calitativ, senzorul de imagine e un CMOS Exmor R™ 1/2,3, ceea ce iarasi e bine, dar eu sunt de parere ca au exagerat un pic cu megapixelii, 20.4 Mpx-eli la aceasta marime de senzor e un pic mult, un 12 sau maxim 16 Mpx-eli erau suficiente si probabil si zgomotul era mai putin astfel. Dar din punct de vedere marketing cum sa vii in 2013 cu o camera cu ”doar” 12 Mpx-eli? Cumparatorul nu e suficient de educat pentru a intelege treaba cu Megapixelii.

IMG_7009 Calitatea imaginii, datorita lentilelor Carl Zeiss, a stabilizarii bune si a senzorului CMOS Exmor R™ e una buna, pe toata imaginea, fara colturi neclare, dar cam pana la ISO 800, la 1600 e folosbil inca pentru a incarca pe FB, dar nu mai e chiar OK.

De filmat flimeaza frumos la maxim 1920×1080, 50p, aprox. 28 Mb/s

Inevitabil il compar cu bridge-ul actual, si constat cu oarecare satisfactie ca inca nu l-as schimba, in ciuda celor 2 ani diferenta, in calitatea imaginii nu e mare diferenta, chiar imi plac mai mult culorile mai calde ale Canon-ului fata de Sony, dar asta e subiectiv.

Ce nu e subiectiv si e usor deranjant la Sony DSC HX300 e lipsa patinei de blitz. Bine stiu e un bridge de calatorii nu aparat de foto pentru evenimente, in natura n-ai nevoie (sau rar) de blitz exterior iar cel din dotare se descurca binisor, dar eu tot ma bucur ca am posibilitatea sa folosesc un blitz exterior.

Mai e deranjant displayul ca nu e rabatabil doar vertical, si ca nu-l poti inchide, mi-e frica mereu ca-l zgariu, ma dernjeaza si cand folosesc vizorul ajunge nasul in displayul mai iesit in afara, mi-ar place sa tina bateria (1240 mAh)  mai mult, la mine cam 200-250 de cadre ieseau (fata de 500 la Canon)  cu o incarcare, incarcare care poti face doar prin USB, sau poate exista si incarcator separat dar contracost.

Dar cel mai important e calitatea pozelor care in cele mai multe cazuri ies foarte bune, mai putin in contralumina, are un flare pronuntat. Zoom-ul e bun si destul de precis in majoritatea cazurilor, cateodata un pic mai lent. Una peste alta e un aparat bun pentru calatorii, si acum ca i-a scazut si pretul e chiar tentant deja la 1.999 00 lei aici.

Ce e bine:

– Zoom-ul 50 x cu stabilizare buna

– calitatea imaginii

– gripul bun

Ce nu e chiar bine:

– lipsa patina blitz extern

– dispaly nerabatabil decat pe verticala

– autonomie nu foarte buna

Mai jos gasiti o filmare scurta si cateva imagini capturate zilele trecute.

2 responses to “Superzoom-ul de la Sony – Impresii Sony DSC HX300

 1. Buna ziua , pot ataşa un obiectiv la modelul sony DSC H300 ? Multumesc.In cazul in care se poate , ce imi recomandati .

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.