In episodul anterior ne-am indreptat inspre Castelul el Morro, pe numele lui complet Castillo de los Tres Reyes Magos del Morro, dar inainte am trecut pe langa niste statii meteo si cateva cladiri militare. Din cate am inteles au un sistem de avertizare uragane foarte bine pus la punct, reusesc din timp sa afle traiectoria lor si daca se impune evacueaza populatia. Toate astea fiind coordonate de armata.
Am vazut si cateva rachete dezafectate (cred) si am ajuns la statuia lui Jezus, de unde am avut o priveliste frumoasa asupra Havanei, si a portului.
Pe aici erau si niste copaci de migdale, care tocmai s-au copt si erau bune de mancat. Privelistea era superba, am identificat cladirile importante pe care le-am vizitat deja, si se vedea Castelul si fortareata unde urma sa ajungem.
Castelul El Morro si fortareata La Cabana formeaza cel mai mare complex militar spaniol din Americi.
Castelul a fost inaltat intre 1589-1640 ca sa pazeasca intrarea in port.Foarte robust si rezistent cu pereti de 3 m grosime a facut fata atacului englezilor, dar in 1762 dupa 40 de zile a fost cucerit.
Dupa plecarea englezilor spaniolii au construit fortareata la Cabana, pe numele lui intreg Fortaleza de San Carlos de la Cabana care a costat 14 milioane de duros (moneda din acele timpuri) – suficient incat regele Spaniei Carol al III-lea sa ceara in gluma un telescop, spunand ca o cladire imensa ca aceea trebuie sa se vada si din Madrid.
De aici am trecut prin tunel si am ajuns inapoi in oras, unde am vizitat faimosul Hotel Nacional, punctul de intalnire a mafiotilor americani.
Hotelul a fost construit in 1930 in stil neorenascentist, este locul unde celebrul consiliu mafiot (alcatuit din Frank Costello, Vito Genovese, Santo Trafficante jr., Moe Dalitz si Meyer Lansky, numele adevarat al lui Fulgencio Batista, viitor presedinte al Cubei), l-a ales ca lider al mafiei americane pe Lucy Luciano si a decis eliminarea lui Bugsy Siegel, datorita esecului complexului Flamingo din Las Vegas.
De aici fiind deja dupamasa pe la 3 ne-am indreptat inspre Vedado unde am consumat pranzul de data asta la un restaurant pentru localnici, cu preturi incredibil de mici dar cu mancare gustoasa. De aici am luat inspre Marina Hemingway (trecand printr-un cartier diplomatic cu vile frumoase) unde am admirat yachturile din diferite parti ale lumii.
Seara ne-am plimbat in voie prin oras, si am ajuns inainte de apus pe faimosul Malecon Havana, una din atractiile turistice ale Havenei. Construita la inceputul anilor 1900, aceasta pasarela pietonala are sase benzi care servesc drept arterele principale ale orasului. Este un loc popular de intalnire pentru socializare, un traseu pentru parada festivalurilor, un loc special pentru a vedea apusul de soare. Am batut vreo 6-7 km, in dreapta admirand constructiile vechi in diferite stiluri, multi nerenovate inca si intr-o stare destul de precare, vantul si apa sarata ajutand la deteriorare. Din cate am inteles toate aceste cladiri au fost incluse intr-un program amplu de reabilitare, tot ce se poate salva va fi salvat si doar cateva vor fi demolate.
Am incercat sa ne culcam mai devreme ca a doua zi ne astepta o excursie lunga inspre Soroa-Vinales, vizitand o jungla tropicala din apropierea Soroei si ajungand in pitorescul Valea Vinales, dar despre astea in episodul urmator.
O scurta selectie in galeria de mai jos, si toate pozele aici.
Pingback: Cuba Holiday – Havana, Vedado, Fabrica de Rom Legendario, Finca Vigia (casa lui Hemingway), Cojimar | Z0ltan77
Nu se pot uita aceste episoade ce ne-au tinut saptamana de saptamana atentia sporita…