7 pericole la care este expus copilul tau pe internet


        Securitatea copiilor pe internet a devenit la fel de importanta ca si siguranta pe care parintii le-o asigura in viata de zi cu zi celor mici, intrucat mare parte din pericolele sociale s-au mutat online. Bitdefender, liderul pietei locale de solutii antivirus, face o analiza a principalelor capcane in care pot cadea copiii atunci cand folosesc un calculator si intra nesupravegheati pe internet.

Site-urile cu continut nepotrivit ar trebui sa fie cea mai importanta preocupare a parintilor atunci cand cei mici acceseaza internetul. Continutul pornografic sau violent este cel mai temut, insa in afara de asta ar trebui filtrate multe alte categorii precum cele care promoveaza consumul de droguri, cele de plati online, de gambling sau cele in care se regasesc referinte la sinucideri.

Pentru blocarea site-urilor nepotrivite puteti folosi un program de control parental. De exemplu, Bitdefender blocheaza 31 de categorii de website-uri, astfel incat experienta celor mici pe internet sa fie una complet inofensiva.

  1. Retelele sociale pot fi un pericol pentru copii, daca acestia nu cunosc cateva reguli de utilizare. Curiosi fiind, pot fi tentati sa accepte prietenia unor necunoscuti, sa dea clic pe linkuri periculoase si sa cada in capcana unor escrocherii precum binecunoscuta ’’Vezi cine ti-a vizualizat profilul’’. In spatele acestor aplicatii aparent inofensive se pot ascunde extensii de browser periculoase, antivirusi falsi care se descarca automat in calculator. Parintii ar trebui, de asemenea, sa fie atenti ce informatii personale sunt accesibile tuturor prin intermediul retelelor sociale pe contul copilului. De exemplu, informatii precum adresa de acasa, adresa scolii, numarul de telefon, varsta ar trebui sa fie vizibile doar prietenilor apropiati. Fotografiile postate, comentariile sau tag-urile in diverse locatii ar trebui, de asemenea, sa fie vizibile doar prietenilor. Necunoscutii care nu au date despre ei pe profil, respectiv poza, data nasterii sau varsta, necunoscutii care nu au alti prieteni in comun cu copilul sau necunoscutii adulti ar trebui sa fie pe lista suspecta a parintilor

Pentru protectia impotriva link-urilor periculoase se poate folosi Bitdefender Safego, aplicatia gratuita care te protejeaza de escrocheriile de pe Facebook si Twitter.

  1. Dependenta este de asemenea un aspect la care parintii ar trebui sa fie atenti. Daca un copil petrece multe ore online acest lucru ar putea sa-i afecteze performanta la scoala sau sa genereze probleme de integrare sociala. Programele de control parental rezolva si aceasta ingrijorare intrucat le permit parintilor sa seteze intervalul orar in timpul caruia copilul are voie sa intre online sau sa acceseze anumite programe precum jocurile.
  2. Actiunile ilegale pe care copilul lasat singur la calculator ar putea sa le savarseasca fara sa realizeze implicatiile se refera la descarcarea de fisiere protejate de legea drepturilor de autor precum filme sau muzica. Pentru a fi siguri ca acest lucru nu se intampla puteti utiliza un program special, cum este modulul Application Control din cadrul produsul de control parental, care ii va permite parintelui sa blocheze software-ul utilizat pentru a descarca de pe internet fisiere piratate.
  3. Agresiunea sau hartuirea online presupune folosirea tehnologiilor informatice, cum ar fi e-mail, site-uri web, blog-uri, telefoane mobile sau instant messaging, cu scopul de a ataca deliberat, in mod repetat si ostil un alt copil, sau un grup de copii. Vestea buna este ca parintii au posibilitatea de a monitoriza activitatea copiilor pe astfel de servicii, dar pot, de asemenea, sa blocheze o anumita persoana sau sa predefineasca o lista de cuvinte cheie care sa declanseze blocarea unei persoane.
  4. Informatiile personale dezvaluite de copil il pot pune in pericol pe el sau chiar intreaga familie. Fara sa-si dea seama cei mici pot dezvalui date personale despre ei sau despre parinti care pot merge de la adrese, numere de telefon sau numere personale pana la combinatia numerica a alarmei de la casa. Modulele de control parental de la Bitdefender pot fi setate sa identifice anumite informatii si sa blocheze trimiterea lor prin email sau prin alte mijloace de comunicare online.

7.    Virusii informatici nu au neaparat in vizor copiii, dar pot infecta calculatorul in timpul folosirii ca orice alt adult. Pentru a evita acest lucru  un antivirus este esential.

BUCURESTI, 11 aprilie 2012Bitdefender

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.