Market Finder de la Google: Un instrument pentru IMM-urile romanesti care vor sa se extinda global
Google lanseaza Market Finder in Romania, un instrument care ajuta intreprinderile mici si mijlocii sa-si extinda afacerile in strainatate, prin gasirea de noi clienti si cresterea vanzarilor online peste granitele tarii. Platforma ofera gratuit ghiduri, video-uri si sfaturi pentru a facilita primii pasi ai companiilor catre export si pietele externe.
Pentru 60% din companiile care doresc sa exporte lipsa de informatii despre pietele externe este principala provocare[1]. De exemplu, o companie are nevoie de informatii de baza inainte de a-si alege piata, cum ar fi unde este cererea cea mai mare pentru produsele si serviciile pe care le ofera. Companiile trebuie sa stie lucruri precum dimensiunea pietei, structura ei, cine sunt potentialii clienti si cat sunt dispusi sa plateasca, dar si date despre competitori. Market Finder poate oferi date pentru toate aceste categorii, ajutand IMM-urile sa-si extinda afacerile in strainatate.
Sunt mai multi pasi pe care companiile trebuie sa le urmeze pentru a exporta:
Pasul 1: Gasirea celor mai bune piete de export. Dupa ce este introdusa in platforma adresa web a afacerii, Market Finder va sugera pietele cele mai potrivite catre care compania ar putea sa-si exporte bunurile si serviciile. Va fi afisat numarul de cautari lunare pe Google pentru produsul vandut de companie, precum si dimensiunea potentiala a pietei. Market Finder analizeaza gradul de utilizare a internetului, datele demografice si venitul disponibil, oferind indicatori clari si informatii detaliate despre potentialul fiecarei piete.
Pasul 2: Pregatirea afacerii pentru pietele globale. Market Finder cuprinde instrumente de localizare, ghiduri si sfaturi care arata cum sa comunici eficient catre o noua piata, indiferent de limba, obiceiuri si preferinte de plata. Resursele de logistica prezinta regulile internationale pentru livrari si transport din piata aleasa. Ghidul platilor exploreaza multitudinea optiunilor de plata disponibile global si sugereaza care sunt cele mai potrivite pentru fiecare piata.
Pasul 3: Gasirea de noi clienti. Market Finder ofera resurse de pregatire in digital marketing pentru ca utilizatorii sa poata gasi afacerea atunci cand o cauta. De exemplu, arata cum sa creeze campanii de publicitate eficiente si tintite catre piata aleasa, printr-o serie de studii de caz, ghiduri si video-uri.
Alaturi de Market Finder, Google Romania lanseaza si proiectul Exporta cu Google Atelierul Digital, un program national gratuit adresat antreprenorilor romani care doresc sa isi extinda afacerea peste granite. Programul consta in ateliere de export si consultanta gratuita in hub-urile Google din Bucuresti, Cluj-Napoca, Constanta, Timisoara si Iasi. Antreprenorii vor invata cum sa puna bazele unei strategii de export potrivite pentru afacerea lor si cum sa o implementeze. Inscrierile se fac incepand de din aceasta saptamana, completand formularul de aici.
30 Mai 2019, Bucuresti – Google Romania
[1] Google Export Research, 2016