5 industrii care vor beneficia din plin de revolutia 5G


Potrivit liderilor reuniti la Forumul economic de la Davos, lansarea 5G va marca inceputul oficial al celei de A Patra Revolutii Industriale.
Primii beneficiari directi ai noii tehnologii vor fi, in mod evident, furnizorii de servicii de telecomunicatii, vendorii de solutii de infrastructura și de echipamente mobile, precum si intreaga industrie IT.
Analistii de piata estimeaza insa ca impactul 5G va fi resimtit, in scurt timp, si de alte sectoare, in „pole postions“ aflandu-se:

 • Sanatatea

  Adoptia 5G va genera o transformare profunda a domeniului medicinii si asistentei medicale, facilitând adoptia pe scara larga a solutiilor de telemedicina si a interventiilor medicale la distanta, realizate cu ajutorul tehnologiilor de realitate augmentata si al robotilor chirurgicali. Dispozitivele medicale portabile si sistemele automate de distribuire a medicamentelor vor schimba ireversibil relatia medic-pacient, monitorizarea de la distanta a pacientilor oferind spitalelor multiple oportunitati de a-si eficientiza activitatea si realiza economii. 5G va facilita totodata utilizararea pe scara larga a sistemelor de inteligenta artificiala in diagnosticarea pacientilor si prescrierea tratamentelor.

 

 • Transporturile

  Dezvoltarea retelelor 5G va impulsiona adoptia sistemelor de trafic inteligent si constructia infrastructurilor rutiere smart, care, la rândul lor, vor „netezi drumul“ pentru noua generatii de automobilele autonome. Viteza crescuta si latentele reduse ale noi tehnologii vor permite generatiei viitoare de autoturisme sa comunice in timp real si sa se adapteze dinamic la schimbarile si evenimentele survenite in trafic. Optiuni precum „control automat al vitezei“, „asistenta la mentinerea benzii“ sau „parcare automata“ pregatesc deja terenul viitoarelor automobile complet autonome. Si transportul in comun va beneficia de avansul tehnologic, alocarea dinamica a mijloacelor de transport cu ajutorul sistemelor de inteligenta artificiala fiind unul dintre primele beneficii asigurate.

 

 • Energia

  Conform unei analize publicate de catre Ericsson, valoarea pietei 5G va atinge valoarea de 1.230 de milarde USD in 2026, cea mai mare contributie (20%) revenind sectorului energiei. Exista deja asteptari mari legate de dezvoltarea retelelor energetice inteligente si adoptia pe scara larga a sistemelor de Smart Metering, in sensul reducerii pierderilor si cresterii eficientei serviciilor de distributie. Evolutia va fi impulsionata si de extinderea rapida a parcului de automobile electrice care nu se va putea realiza fara cresterea numarului de puncte de incarcare de mare capacitate. Acest cumul de factori va contribui la aparitia rapida a unor noi modele de business in rândul furnizorilor de energie electrica.

 

 • Industria producatoare

  5G va actiona ca un catalizator in domeniul roboticii industriale, al solutiilor Internet of Things si sistemelor de inteligenta artificiala, transformând in profunzime interactiunea om-masina si modul in care utilajele vor comunica intre ele. Semnalele sunt deja vizibile: tehnologiile de realitatea augmentata au schimbat modul de lucru al echipelor de interventie; aplicatiile IoT cuplate cu tehnologiile AI sunt utilizate in sisteme de mentenanta predictiva ale liniilor de productie; robotii sunt folositi pe scara larga in tot mai multe industrii, asigurând niveluri superioare de precizie si productivitate, dincolo de capacitatea umana. Adoptia extinsa a acestor tehnologii va duce, inevitabil, la disparitia anumitor meserii, dar va genera, compensator, si noi locuri de munca.

 

 • Smart City

  Efectul 5G nu va fi resimtit doar de catre „vechile“ industrii, ci va contribui si la consolidarea unor domenii noi, multidisciplinare, cum este cel al tehnologiilor „smart“. Specialistii considera ca proliferarea solutiilor IoT si dezvoltarea iminenta a conectivitatii 5G vor deschide calea catre primele orase cu adevarat inteligente. Plusurile de viteza si latime de banda vor permite transmiterea unor cantitati mai mari de date livrate de retelele scalabile de senzori si sistemele de telemetrie. Ceea ce va crea insa provocari multiple pe zona de procesare si analiza a acestor volume mari, obligând orasele care doresc sa devina „inteligente“ sa investeasca in solutii de tip Big Data, dar si in aplicatii de Machine Learning si automatizari pentru a facilita interactiunea in timp real cu cetatenii.

Analistii de piata sunt unanim de acord ca aplicatiile 5G vor afecta in mod fundamental modul de functionare al intregii economii mondiale. Primele rezultate vor fi vizibile in curând, pentru ca adoptia noii tehnologii de comunicatii se anunta a fi mult mai rapida decât in cazul generatiilor anterioare.

Treceti in agenda „3 aprilie Crowne Plaza ZIUA COMUNICATIILOR” si investiti cu folos o zi de lucru

26 Martie

 

2 responses to “5 industrii care vor beneficia din plin de revolutia 5G

 1. Buna ziua.Va urmaresc postarile si sunt pline de informatii utile.Voiam sa va intreb cum se procedeaza daca vreau sa merg in ISRAEL in poligonul de tir(unde ati fost si d-voastra).Ma intereseaza locatia,pretul si cum se face programare(daca trebuie).Multumesc anticipat! Pe marți, 26 martie 2019, 20:42:30 EET, Z0ltan77 a scris: #yiv9704354089 a:hover {color:red;}#yiv9704354089 a {text-decoration:none;color:#0088cc;}#yiv9704354089 a.yiv9704354089primaryactionlink:link, #yiv9704354089 a.yiv9704354089primaryactionlink:visited {background-color:#2585B2;color:#fff;}#yiv9704354089 a.yiv9704354089primaryactionlink:hover, #yiv9704354089 a.yiv9704354089primaryactionlink:active {background-color:#11729E !important;color:#fff !important;}#yiv9704354089 WordPress.com | Zoltán Márton posted: “Potrivit liderilor reuniti la Forumul economic de la Davos, lansarea 5G va marca inceputul oficial al celei de A Patra Revolutii Industriale.Primii beneficiari directi ai noii tehnologii vor fi, in mod evident, furnizorii de servicii de telecomunica” | |

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.