25 de ani de management modern al spectrului radio in Romania


img_20160926_093032Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicaţii (ANCOM) a realizat astazi in cadrul conferintei internationale „Noua paradigma a comunicatiilor radio” o retrospectiva a activitatii moderne de gestiune a spectrului de frecvente radio in Romania si a analizat perspectivele viitoare ale acesteia, o atentie deosebita fiind acordata comunicatiilor in situatii de urgenta si investigarii utilizarii accesului dinamic la resursele de spectru.

„Comunicatiile au fost o prioritate pentru autoritatile romane inca din urma cu 150 de ani, cand Romania a devenit membru al Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor. Astazi aniversam atat acest moment, cat si 25 de ani management modern al spectrului de frecvente radio, una dintre principalele resurse ale unui stat, tot mai valoroasa odata cu expansiunea tehnologica”, a declarat Catalin Marinescu, presedinte al ANCOM.

img_20160926_103219

Managementul spectrului radio

Prima sesiune din cele trei ale conferintei a fost dedicata retrospectivei activitatii de gestiune a spectrului de frecvente si evaluarii situatiei actuale a comunicatiilor in Romania, fiind sustinuta de reprezentanti ai Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor, Ministerului Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala si Ministerului Afacerilor Interne.

img_20160926_104743

Comunicatiile in situatii de urgenta

Cea de-a doua sesiune a fost dedicata evaluarii situatiilor care implica utilizarea concomitenta a echipamentelor de comunicatii de catre un numar important de utilizatori, de genul declansarii unor dezastre naturale sau atacuri teroriste care pun in dificultate retelele de comunicatii existente. In acest context, au fost analizate aspectele operationale si cerintele de spectru care trebuie abordate pentru gasirea unor solutii, masurile care pot fi adoptate de autoritati pentru a asigura buna functionare a serviciilor de comunicatii esentiale in situatii de criza si eficienta solutiilor implementate pana in prezent.

Accesul dinamic la resursa de spectru

Ultima sesiune a conferintei a adus in atentia participantilor un nou concept in alocarea spectrului de frecvente: accesul dinamic la resursa de spectru (DSA), abordare a gestionarii spectrului care presupune ca frecventele radio sa poata fi accesate dinamic, in functie de nevoile furnizorilor de servicii, care depind la randul lor de cerintele utilizatorilor in timp si spatiu. Reprezentanti ai Comisiei Europene si ai operatorilor prezenti pe piata comunicatiilor din Romania au analizat oportunitatea abordarii acestui nou concept de alocare a spectrului si au dezbatut eficienta acestei metode de partajare a spectrului ca solutie la necesitatea tot mai mare de resurse de spectru cu care se confrunta furnizorii si autoritatile de reglementare. Atat vorbitorii, cat si restul participantilor au fost invitati sa-si exprime opinia cu privire la viabilitatea acestei solutii in Europa.

Mai multe detalii despre conferinta, precum si interventiile invitatilor pot fi accesate pe pagina de internet dedicata.

 

26.09.2016, Bucuresti – ANCOM

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.