Marele premiu la Intel ISEF a fost obtinut de un tanar canadian care a creat un sistem pentru imbunatatirea calitatii aerului in avioane


Raymond Wang

Raymond Wang, in varsta de 17 ani, din Canada a obtinut locul intai la editia din acest an a Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) pentru inventia sa, un sistem de admisie a aerului din cabinele de avion pentru imbunatatirea calitatii aerului si reducerea transmiterii bolilor.
Sistemul lui Wang imbunatateste disponibilitatea aerului proaspat in cabina cu mai mult de 190% reducand in acelasi timp concentratia inhalarii agentilor patogeni cu pana la 55 de ori fata de modele conventionale. Sistemul poate fi incorporat cu usurinta in avioanele existente, fara costuri mari. Wang a primit Premiul Gordon E. Moore in valoare de 75.000 de dolari, numit astfel in onoarea co-fondatorului Intel.

Nicole Ticea, de 16 ani, din Canada a primit unul din cele doua Premii Intel Foundation Young Scientist in valoare de 50.000 de dolari pentru dezvoltarea unui dispozitiv accesibil, usor de utilizat in combaterea ratei ridicate a infectiei nediagnosticate cu HIV in comunitatile cu venituri reduse. Dispozitivul de unica folosinta nu necesita utilizarea energiei electrice si ofera rezultate intr-o ora, iar realizarea lui este asteptata sa coste mai putin de 5 dolari. Ticea a infiintat deja propria companie care a primit recent o finantare de 100.000 dolari pentru a continua dezvoltarea dispozitivului.
Karan Jerath (18 ani) din Friendswood, Texas, a primit celalalt Premiu Intel Foundation Young Scientist in valoare de 50.000 de dolari pentru pentru rafinarea si testarea unui sistem care sa permita refacerea rapida si in siguranta a unei conducte submarine de petrol in urma unui explozii. Jerath a dezvoltat o carcasa de izolare mai buna care separa gazele naturale si petrolul de apa oceanului, poate sta la diferite adancimi, avea variate dimensiuni si compozitii fluide si poate preveni formarea potentialei colmatari a metanului hidrat.
“Intel considera ca tinerii sunt cheia viitoarelor inovatii si ca pentru a face fata provocarilor globale de maine, avem nevoie ca elevi din toate mediile sa se implice in stiinta, tehnologie, inginerie si matematica”, a declarat Wendy Hawkins, directorul executiv al Fundatiei Intel. “Speram ca acesti castigatori sa inspire si alti tineri sa isi urmeze interesele in aceste domenii si sa-si foloseasca ingeniozitatea, curiozitatea si creativitatea pentru binele comun”, a mai spus Hawkins.
Editia acestui an a Intel ISEF a adunat aproximativ 1.700 de tineri din 422 de targuri afiliate din peste 75 de tari, regiuni si teritorii. Pe langa cei trei mari castigatori, aproximativ 600 de finalisti au primit premii pentru proiectele lor, inclusiv 20 de castigatori la sectiunea “Cel mai bun din categoria”, care au primit fiecare un premiu de 5.000 de dolari. De asemenea, Fundatia Intel a premiat cu granturi de cate 1.000 de dolari scoala fiecarui castigator si targul afiliat pe care acestia l-au reprezentat.

Romania a fost reprezentata la editia din acest an a Intel ISEF de sase elevi din Bucuresti si Solca, judetul Suceava. Proiectele elevilor romani au acoperit o gama larga de domenii, de la instrumente optice configurabile la energii regenerabile prin care poate fi scoasa energie electrica si din vibratiile podelei unei sali de sport si pana la un mall virtual de aplicatii pentru smartphone.
Daniel Cosovanu, elev la Liceul Tehnologic Tomsa Voda, din Solca, judetul Suceava, in varsta de 19 ani, a participat la Intel ISEF cu un proiect despre instrumente optice configurabile cu aplicabilitate in construirea microscoapelor, ochelarilor si camerelor de fotografiat de dimensiuni reduse, a telescoapelor si domeniului opticii din medii de imponderabilitate. Daniel a castigat anul trecut la Intel ISEF premiul Patent and Trademark Office Society pentru originalitate, analiza si claritate in stiinta si tehnologie. El a participat cu un proiect bazat pe reutilizarea dozelor de aluminiu pentru realizarea unor panouri solare ce pot fi folosite la incalzirea unei locuinte.
Luca George Florescu de la Colegiul National Sf. Sava si Andrei Dan Corbeanu de la Colegiul National Tudor Vianu din Bucuresti, ambii in varsta de 17 ani, au propus un studiu teoretic si experimental in domeniul colectarii energiei reziduale, ce se concretizeaza intr-o structura cubica. Proiectul lor se numeste “Harvesting energy cube”.
Al treilea proiect romanesc de la Intel ISEF a fost dezvoltat de Alexandru-Mihai Glontaru (19 ani), Mihai-Alexandru Bercu (18 ani) si Cristian-Alexandru Dragomir (19 ani) de la Colegiul National “Tudor Vianu” din Bucuresti. MobMall este un mall online de aplicatii pentru smartphone.
in 2013, marele premiu al competitiei Intel ISEF, Gordon E. Moore, in valoare de 75.000 de dolari, a fost castigat de Ionut Budisteanu, din Ramnicu Valcea, pentru proiectul sau bazat pe inteligenta artificiala, masina fara sofer.

Society for Science & the Public, o organizatie non-profit dedicata angajamentului public in stiinta si educatie stiintifica, a detinut si administrat aceasta competitie de la inceputurile sale, inca din 1950, sub forma de Targul National de stiinta.
”Felicitari lui Raymond, Nicole si Karan! Selectarea castigatorilor demonstreaza intr-adevar munca pe care acestia au depus-o la o varsta frageda in diverse domenii”, a spus Maya Ajmera, presedinte si CEO-ul al Society for Science & the Public. ”Asteptam cu nerabdare sa-i vedem nu numai pe ei, dar si pe ceilalti finalistil ai Intel ISEF pe masura ce progreseaza in continuare si sa-si urmareasca interesele in domeniile STEM (stiinta, tehnologie, inginerie si matematica). Acesti tineri elevi talentati sunt rezolvarea problemelor si inovatorii generatiei lor”.
Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) premiaza pe cei mai promitatori elevi pasionati de stiinta, inventatori si ingineri. Finalistii sunt selectati anual la sute de targuri afiliate. Proiectele lor sunt apoi evaluate la fata locului cu mai mult de 1.000 de jurati de la aproape fiecare disciplina stiintifica, fiecare cu un doctorat sau echivalentul a sase ani de experienta profesionala relevanta intr-una dintre disciplinele stiintifice.
O lista completa a finalistilor este disponibila pe site-ul evenimentului. Intel ISEF 2015 este finantat de Intel si Fundatia Intel prin premii suplimentare si sprijinul a zeci de alte organizatii, academii, organizatii guvernamentale si axate pe stiinte. Anul acesta au fost oferite premii de aproximativ 4 million de dolari.

Pittsburgh, 18 mai 2015 – Intel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.