Intel Romania: asigurarea unei bune reprezentari a femeilor in echipele noastre din Bucuresti, Cluj si Galati ne preocupa constant


Intel _femeie inginer 1Pentru al treilea an consecutiv, in luna martie, Intel Romania isi celebreaza angajatele, in cadrul campaniei “Women With A View/Femei cu viziune”. Cu aproximativ 140 de femei angajate in birourile din Bucuresti, Cluj si Galati*, care reprezinta 33% din totalul angajatilor locali, compania are un mix bun femei-barbati angajati, peste media europeana din domeniul IT, situata sub 30%. Situatia este similara si la nivel mondial, unde nu sunt mai mult de 27-28% femei in IT.

Printre activitatile desfasurate cu succes de catre femeile din Intel Romania se numara cercetare si dezvoltare in domeniul Software Open Source, analiza si optimizare, dezvoltare de software educational si pentru dispozitive de tip embedded, vanzari si marketing, finante si servicii administrative.

Femeile si cariera tehnica, incompatibile?

“Ca femeie, sunt mandra sa lucrez alaturi de atatea colege pasionate de tehnologie”, spune Manuela Ciugudean-Toma, Intel Marketing & PR Manager, Central and Eastern Europe. “Prea des auzim ca IT-ul apartine mai ales barbatilor, si nu femeilor, care se lupta sa identifice acel “element uman” imposibil de gasit intr-o profesie tehnica. Este o idee preconceputa pe care trebuie sa o combatem: disciplinele tehnice ofera multa libertate de creatie, iar aspectul uman este esential. Cand lucrezi in acest domeniu ai nevoie de numeroase aptitudini, cum ar fi comunicare, colaborare si atentie distributiva – si toate acestea sunt de obicei asociate natural cu femeile. Sunt doar cateva dintre motivele pentru care prezenta femeilor in echipele Intel este esentiala”, adauga Manuela Ciugudean-Toma.

Impactul femeilor asupra business-ului

Din perspectiva business-ului, intrucat tehnologia face din ce in ce mai mult parte din vietile noastre, avem nevoie ca femeile sa contribuie la crearea acestei lumi, sa isi foloseasca propriile experiente, pasiuni si idei pentru dezvoltarea produselor. Tot mai multe femei sunt interesate de achizitia de produse tehnologice. Femeile trebuie sa poata crea si promova produse tehnologice adresate lor.

“La Intel, am sansa unica sa fac o diferenta, sa schimb ceva. De mica mi-au placut computerele. Tatal meu mi-a insuflat pasiunea pentru calculatoare. Am crescut urmarind evolutia tehnologica din domeniul procesoarelor, studiile de performanta si mi-a fost clar ca Intel este cel mai bun. Cand s-a ivit oportunitatea unei pozitii in cadrul Intel Romania m-a atras nu numai ideea de a lucra pentru una dintre cele mai mari si importante companii tehnologice, cat posibilitatea de a ma alatura unui brand pe care il respectam de atatia ani. Si, cu ajutorul acestui brand, ca parte din echipa din Romania, sa schimb lumea”, declara Ileana Petrisor Engineering Manager in cadrul Intel Romania Software Development Center.

Inspiratie pentru femei

Demersurile de comunicare din Romania se aliniaza cu o initiativa ampla de sustinere a angajarii si retentiei femeilor in companie pana in 2020, Diversity in Technology, anuntata de CEO-ul Brian Krzanich, in luna ianuarie. Intel a anuntat o investitie de 300 de milioane de dolari intr-un proiect care sa aduca impreuna femeile, programatorii IT si inginerii care provin din grupurile de minoritati; sa sustina angajarea si retentia mai multor femei si a minoritatilor slab reprezentate si sa finanteze astfel de programe in domeniul IT si gaming. Totodata, Intel deruleaza o serie de activitati prin care se doreste cresterea numarului de inventatori-femei, incurajand mai multe femei sa creeze, sa conceapa si sa inventeze. Un exemplu recent este  colaborarea cu organizatia WISE (Women into Science and Engineering – Femei in stiinte si inginerie) pentru a incuraja si pentru a inspira mai multe fete sa se orienteze catre cariere din stiinta si inginerie.

“La Intel exista un mediu in care ma regasesc, deschis cercetarii si care stimuleaza inovatia. Fac parte din echipa de High Performance Computing si proiectele la care lucrez presupun analiza performantelor unor aplicatii pe tehnologie Intel. Zilnic, am sansa de a ma implica in studii noi de cercetare si totodata, de a colabora cu oameni mai experimentati, lucruri care ma motiveaza si ma ajuta sa evoluez. Reusesc sa imbin foarte bine jobul cu viata personala, bucurandu-ma de pasiunile mele: muntele si sportul. De multe ori duc pasiunea la nivel de perfectionism, participand la diverse competitii sportive. Consider ca asta ma tine in priza si imi da un plus de energie de care am nevoie, nu doar pe plan personal, ci si profesional”, spune Cristina Ilie, Research Software Engineer in cadrul Intel Romania Software Development Center.

“Pasiunile mele sunt calatoriile si voluntariatul. La Intel, am sansa sa ma bucur de amandoua. Prin natura job-ului de Vanzari si Marketing, calatoresc des si cunosc oameni noi. De asemenea, am sansa sa ma implic in diverse proiecte interne ca voluntar, sa imi spun parerea, sa fiu ascultata. O fac cu placere, intr-un mediu tanar, flexibil si deschis la idei noi”, spune Teodora Geanta, Market Development Specialist in cadrul Grupului de Vanzari si Marketing.

Incurajarea tinerelor sa imbratiseze o cariera tehnica este o preocupare constanta pentru Intel, la nivel mondial. Compania deruleaza proiecte la toate nivelurile de scolarizare, incepand cu scoala primara, continuand cu gimnaziu, liceu si universitate. De asemenea, Intel incurajeaza si antreprenoriatul feminin si accesul femeilor la tehnologie, pentru a putea dezvolta ulterior business-uri de succes. Cel mai recent anunt in acest sens este colaborarea cu Rebecca Minkoff, cel mai mare brand global detinut de o tanara milenista (“millennial”).

Studiu Intel: Tinerele din Romania, pasionate de o cariera tehnica

Conform unui studiu Intel**, realizat in perioada 7-11 martie, 74,13% dintre tinerele din Romania doresc sa urmeze o cariera in domeniul cercetare si dezvoltare. Astfel, mai bine de 7 din 10 respondente, si-au exprimat dorinta de a urma o cariera in acest domeniu.

In pofida faptului ca multe tinere nu au acces la informatii despre posibilele oportunitati ale job-urilor din cercetare si dezvoltare, 40,43% dintre acestea si-ar dori sa urmeze o cariera in domeniul cercetarii aplicative, iar 35,32% dintre ele inclina  catre cercetare fundamentala. Totodata, 56,6% dintre tinere ar prefera sa ramana angajate in Romania.

Mediul IT a fost identificat de 5 din 10 respondente ca fiind domeniul in care Romania exceleaza la cercetare. Pe locuri secunde, la aproape jumatate, se situeaza medicina si farmacia, iar apoi marketingul.

In opinia celor mai multe tinere (68,14%), industria IT&C este domeniul cu cel mai mare grad de inovatie din Romania. De asemenea, peste 62% considera ca acest domeniu are cel mai rapid ritm de crestere atat in Romania, cat si in lume. Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara sunt orasele considerate de tinerele din Romania ca avand cele mai mari sanse de dezvoltare tehnologica in urmatorii 10 ani.

Aproape trei sferturi din esantionul studiat este de parere ca in Romania nu exista destule medii de informare asupra carierelor tehnice, desi marea majoritate a respondenetelor se simt atrase sau foarte atrase de domeniul tehnic (77,7%).

Studiul a identificat mediile din care se informeaza tinerele din Romania cu privire la oportunitatile de angajare. Astfel, pe primul loc, cu un procent de 82,55%, se situeaza site-urile specializate de job-uri. Revistele, blog-urile de specialitate sau site-urile companiilor vin in plan secundar.

17 martie 2015, BUCURESTI – INTEL Romania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.