Kaspersky Lab a lansat Kaspersky QR Scanner


Kaspersky QR scanner            Kaspersky Lab a lansat Kaspersky QR Scanner, o noua aplicatie pentru dispozitive mobile, disponibila pe Google Android si pe Apple iOS, care poate citi informatiile criptate in codurile QR, pentru a avertiza ulterior utilizatorii in cazul riscurilor de securitate.

Infractorii cibernetici utilizeaza constant noi modalitati de ademenire a utilizatorilor pe site-urile periculoase. Recent, acestia au inceput sa cripteze link-uri de phishing in coduri QR.

Codurile QR sunt instrumente care trimit link-uri catre dispozitive mobile, de la ecranele computerelor sau de la imagini printate. In timp ce utilizatorii experimentati pot recunoaste URL-urile false pe ecran, nu exista o modalitate rapida de identificare a unui cod QR fals cu ochiul liber. Astfel, infractorii cibernetici pot inlocui imagini cu coduri online, si pot, de asemenea, inlocui codurile QR autentice de pe postere si anunturi reale cu alte coduri QR periculoase.

Tentativele de phishing – construirea paginilor false cu scopul de a obtine datele personale ale utilizatorilor sau pentru a infecta dispozitivele cu malware – sunt metode utilizate de infractorii cibernetici de multi ani. Expertii Kaspersky Lab au o experienta vasta in combaterea amenintarilor cibernetice si au alcatuit baze de date complexe cu link-urile periculoase si au dezvoltat tehnologii eficiente care identifica site-urile periculoase aparute recent pe internet. Astfek, expertii Kaspersky Lab au extins protectia anti-phishing si pentru codurile QR.

Kaspersky QR Scanner este o aplicatie gratuita pentru Apple iOS si Google Android care scaneaza, verifica si ulterior deschide link-ul integrat in codul QR. Imediat ce forma patrata a unui cod QR devine vizibila pe camera foto a dispozitivului, aplicatia verifica informatiile integrate in cod. Daca totul este in regula, aplicatia deschide pagina. Daca link-ul duce la un site periculos sau de phishing, aplicatia trimite o notificare de avertizare catre utilizator. Pe langa analiza link-ului web, aplicatia detecteaza textele criptate in codurile QR si informatiile de contact si poate accepta rapid setari Wi-Fi, pentru a conecta dispozitivul la retea*.

„Toate canalele de comunicare prin care infractorii cibernetici pot transfera informatii periculoase catre dispozitive necesita protectie”, a declarat Alexey Chikov, Senior Product Manager in cadrul Kaspersky Lab. „In prezent, infractorii cibernetici ascund link-uri in coduri QR si avem nevoie de aplicatii sigure de scanare. Maine, daca agresorii invata sa trimita link-uri prin radio sau sa anexeze telefoanelor un cititor de card, va trebui sa le protejam si pe acestea. In general, tehnologiile Kaspersky Lab detecteaza riscurile si protejeaza eficient utilizatorii”, a explicat Alexey Chikov.

Kaspersky QR Scanner este o noua aplicatie din gama de produse Kaspersky Lab pentru dispozitive mobile pentru utilizatorii individuali. In prezent, gama include Kaspersky Safe Browser pentru iOS si Windows Phone, Kaspersky Internet Security for Android si Kaspersky Password Manager for iOS and Android.

* Disponibil doar pentru Android

9 februarie 2015, Bucuresti – Kaspersky Lab Romania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.