ANCOM a stabilit impreuna cu industria telecom directiile de actiune ale anului 2015


ANCOM             Autoritatea Nationala pentru Administrare şi Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a discutat in cadrul Consiliului Consultativ cu industria de comunicatii electronice si servicii postale din Romania Planul de actiuni al ANCOM pentru anul 2015, dar si decizia privind cererea de compensare a costului net aferent furnizarii serviciilor postale din sfera serviciului universal in anul 2013 transmisa de CNPR.

Anul viitor ANCOM va continua demersurile de implementare a legii infrastructurii cu proiectul multianual de realizare a inventarului national al retelelor publice de comunicatii electronice şi a elementelor de infrastructura asociate acestora.

 

ANCOM va continua procesul revizuirii pietelor relevante in ceea ce priveste serviciile de linii inchiriate-segmente terminale, va identifica eventualii furnizori cu putere semnificativa şi va stabili masurile de reglementare ce se impun pentru monitorizarea si stimularea concurentei in domeniul furnizarii serviciilor de acces la internet in banda larga. Pe directia administrarii eficiente a spectrului radio, ANCOM va aloca resurse suplimentare de spectru pentru comunicatii de banda larga prin organizarea licitatiei de alocare a spectrului radio in banda de frecvente 3,4-3,8 GHz. Totodata, Autoritatea va sustine procesul de trecere la televiziunea digitala terestra organizand in trimestrul al doilea al anului viitor licitatia pentru multiplexele nationale ramase nealocate si pentru multiplexele regionale si locale. In urma consultarii publice, Planul de actiuni pentru anul 2015 a fost completat, Autoritatea urmand a organiza o consultare publica in anul 2015 pentru pregatirea unei licitatii in vederea alocarii spectrului radio pentru T-DAB (radiodifuziune digitala terestra) in banda VHF.

In anul 2015, Autoritatea va desfasura o campanie de control pentru a verifica respectarea de catre furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului a obligatiilor minime pe care acestia trebuie sa le insereze in contractele incheiate cu utilizatorii finali si o campanie de verificare a respectarii obligatiilor de informare a utilizatorilor finali de catre furnizorii serviciilor de comunicatii electronice. Pentru a oferi furnizorilor de servicii de comunicatii electronice destinate publicului un set de clarificari cu privire la modul de interpretare şi de aplicare in practica a obligatiilor ce trebuie respectate de acestia in cazul contractelor la distanta incheiate cu consumatorii, ANCOM va elabora un ghid pentru incheierea contractelor la distanta/in afara spatiilor comerciale.

Planul de actiuni al ANCOM a fost publicat pe pagina de internet a ANCOM, aici.

In ceea ce priveste serviciul universal postal, ANCOM a decis necompensarea costului net inregistrat de CNPR in anul 2013 aferent furnizarii serviciilor incluse in sfera serviciului universal postal, avand in vedere ca aceste sevicii au adus profit companiei si nu constituie o sarcina injusta pentru CNPR.

Aceasta decizie a fost luata dupa ce Autoritatea a analizat situatia financiara si concurentiala a CNPR in contextul pietei serviciilor postale din Romania, precum si conditiile de piata ale furnizorilor alternativi de servicii postale. Analiza a aratat ca, in ciuda liberalizarii complete a pietei serviciilor postale care a eliminat de la inceputul anului 2013 monopolul CNPR pe segmentul serviciilor rezervate, furnizorul de serviciu universal si-a mentinut constanta cota de piata.

De asemenea, Autoritatea a calculat nivelul pragului de rentabilitate al CNPR si a constatat ca, in anul 2013, furnizorul de serviciu universal a inregistrat profit pe segmentul serviciilor din sfera serviciului universal si respectiv o marja bruta a profitului mult superioara nivelului rezonabil al profitului, stabilit de ANCOM pentru anul 2013 la 13,10%. Autoritatea considera astfel ca valoarea costului net nu reprezinta o sarcina injusta in sarcina furnizorului de serviciu universal.

Costul net al obligatiilor de serviciu universal reprezinta diferenta dintre costurile suportate de CNPR ca urmare a indeplinirii obligatiilor de serviciu universal (scenariul de baza) si costul net al furnizorului in cazul in care si-ar desfasura activitatea exclusiv pe baze comerciale, fara a avea obligatiile de serviciu universal (scenariul alternativ).

Decizia va fi comunicata CNPR si intra in vigoare la data comunicarii.

11.12.2014, Bucuresti – ANCOM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.