Voluntarii Orange au digitalizat peste 11.900 de pagini accesibile acum publicului larg si persoanelor cu dizabilitati de vedere


carti digitalizate         Peste 11.900 de pagini, aproximativ 1429 de materiale, din fondul Bibliotecii Nationale a Romaniei si Bibliotecii Judetene „Octavian Goga” din Cluj au fost digitalizate in doua saptamani, iar acum sunt accesibile publicului larg. O parte din materiale au fost realizate inclusiv in format audio pentru a fi disponibile persoanelor cu dizabilitati de vedere. Toate acestea au fost realizate cu ajutorul a peste 130 de voluntari Orange si a peste 70 de tineri din ONG-uri si mediul universitar.

In Bucuresti, voluntarii au scanat si au catalogat materiale din colectiile Bibliotecii Nationale a Romaniei, adunate sub denumirea de „Istorie bucuresteana”, precum si carti postale cu Bucurestiul vechi si alte orase din Romania, o parte dintre aceste documente fiind convertite in format audio pentru persoanele cu dizabilitati de vedere. In Cluj, voluntarii au digitalizat documente de corespondenta ale unor personalitati clujene, precum Emil Isac si  Aurel Isac, si articole publicate in presa de Emil Isac.

Dupa scanare, cartile au fost incluse in catalogul bibliotecilor si apoi incarcate pe site-urile acestora, intr-o sectiune speciala dedicata proiectului Orange, de unde pot fi accesate de publicul larg. Materialele prelucrate de catre voluntarii Orange pentru Biblioteca Nationala a Romaniei sunt disponibile aici, iar cele prelucrate pentru Biblioteca Judeteana „Octavian Goga” din Cluj aici

Prin acest proiect, Orange, alaturi de Biblioteca Nationala a Romaniei si Biblioteca Judeteana din Cluj, si-a dorit sa  faca un prim pas in pastrarea cartilor si in format electronic si audio pentru un public mult mai larg. Prin aceasta actiune s-au pus la dispozitia publicului materiale care altfel sunt greu de accesat. Orange a sprijinit implementarea proiectului prin echipamente tehnice si know-how, iar rezultatele obtinute au fost posibile numai cu ajutorul voluntarilor implicati, nu doar angajati, ci si membrii ai comunitatii locale.

Bucuresti, 4 decembrie 2014 – Orange Romania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.