ANCOM lanseaza licitatia pentru alocarea multiplexurilor de televiziune digitala nationale, regionale si locale


DVB            Ieri, 2 decembrie 2014, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a publicat anuntul si caietul de sarcini pentru licitatia in vederea acordarii celor doua multiplexuri de televiziune digitala nationale nealocate in procedura precedenta, precum si a 40 de multiplexuri regionale si 19 locale. Se lanseaza astfel o noua licitatie care sa asigure tranzitia spre televiziunea digitala terestra si incetarea totala a emisiei analogice terestre pana la termenul prevazut de 17 iunie 2015.

Prin intermediul fiecarui multiplex national se vor putea furniza servicii de televiziune digitala terestra la nivelul intregii tari, in timp ce multiplexurile regionale si locale vor acoperi fiecare cate o anumita zona de alocare ce poate fi echivalenta cu un judet, respectiv o localitate.

Alocarea multiplexurilor se va face prin procedura de selectie competitiva care presupune ca fiecare ofertant sa depuna o oferta initiala prin care sa indice categoriile si numarul de multiplexuri pe care doreste sa le achizitioneze. In functie de existenta sau nu a unei cereri mai mari decat oferta, licitatia poate continua cu runde primare pentru multiplexurile unde cererea depaseste oferta, pentru celelalte categorii desemnarea castigatorilor facandu-se pe baza ofertei initiale. Dupa ce se stabilesc castigatorii si preturile pentru fiecare multiplex solicitat, licitatia va continua cu o runda de alocare in care multiplexurile vor fi repartizate ofertantilor castigatori pe baza sumelor suplimentare pe care acestia vor fi dispusi sa le plateasca pentru a obtine o anumita alocare a frecventelor.

Toate aceste multiplexuri se acorda pentru o perioada de 10 ani, iar castigatorii vor putea sa furnizeze servicii comerciale de transmisie a posturilor de televiziune dupa data de 17 iunie 2015. Pana la data de 1 mai 2017, castigatorii celor doua multiplexuri nationale trebuie sa puna in functiune un numar de cel putin 36 de emitatoare, in timp ce castigatorii multiplexurilor regionale sau locale trebuie sa puna in functiune cel putin un emitator in fiecare zona de alocare.

Taxa minima de licenta, care reprezinta pretul de pornire in cadrul licitatiei pentru fiecare din cele doua multiplexuri nationale, este de 300.000 euro, iar pentru multiplexurile regionale si locale aceasta variaza intre 12.000 euro pentru un multiplex regional pentru Bucuresti si 1.000 euro pentru un multiplex alocat la nivelul unei localitati care nu este resedinta de judet. Taxele de licenta au fost stabilite de catre Guvern in luna februarie 2014.

Primele oferte castigatoare vor fi cunoscute la sfarsitul lunii ianuarie 2015 si ANCOM va anunta apoi daca se impune organizarea etapei de licitatie pentru anumite categorii.

“Este de asteptat ca la aceasta licitatie sa participe titularii actuali de licente locale pentru difuzarea analogica a programelor de televiziune care doresc sa emita in eter si dupa 17 iunie 2015”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

La procedura de selectie pot participa numai persoanele care au achizitionat caietul de sarcini al carui pret este de 4.000 de lei. Pentru a fi admis in licitatie, un candidat trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe criterii, enumerate in caietul de sarcini, printre care: sa fie persoana juridica (societate comerciala) romana sau straina; sa fi depus toate documentele prevazute in mod complet si corect, pana la data limita; durata de functionare prevazuta in actul constitutiv sa fie cel putin pana la data de 17 iunie 2025; cifra de afaceri medie pe ultimii 3 ani sau pe perioada scursa de la infiintare, daca aceasta este mai scurta de 3 ani, sa fie de minimum 2.000.000 euro, in situatia in care candidatul depune oferta pentru multiplexurile nationale. Nu pot participa la licitatie mai multe companii care fac parte din acelasi grup.

Dupa data limita de primire a candidaturilor, Comisia va evalua toate dosarele primite si va anunta pana pe 20 ianuarie 2015 candidatii calificati in etapele ulterioare ale procedurii de selectie, pe baza criteriilor din caietul de sarcini.

Multiplexul digital reprezinta un grup de programe de radiodifuziune si televiziune, servicii multimedia suplimentare si alte date asociate de identificare transmise de la statiile de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra, utilizand modulatie digitala in limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecventa.

Documentatia licitatiei poate fi consultata aici.

02.12.2014, Bucuresti – ANCOM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.