F64 aniverseaza fotografia si invita 7 “Magnifici” ai imaginii pentru a explora Bucurestiul alaturi de pasionati


Marian Alecsiu_F64           Pe 19 august, fotografia implineste 175 de ani. Este o doamna respectabila cu eleganta negrului, cu veselia culorilor puternice si cu mobilitatea celor mai portabile si versatile aparate foto.

F64 sarbatoreste “nasterea” fotografiei internationale si isi invita fanii, publicul drag si fotografii la inceput de drum intr-o plimbare prin Bucuresti. Vor fi sapte fotografi gata pentru a-i indruma si sfatui pe participanti. Vor fi sapte abordari diferite de la mentori si nenumarate imagini pe care participantii le vor face sau le vor povesti. Pe 19 august, de la ora 18.30, fotografii isi intalnesc ucenicii la F64, de unde vor porni la pas fotografic prin Bucuresti. Inscrierile s-au facut printr-un hashtag pe Facebook, iar fotografii sunt de abordari si renume diferite.

„Astazi sarbatorim 175 de ani de fotografie, iar F64 este alaturi de ea si de oamenii care o apreciaza“ , a declarat Marian Alecsiu, Co-Fondator F64.ro.

Andreea Retinschi ii va invata cum sa adapteze scena si personajul pentru ceea ce au nevoie si doresc sa exprime.

            Mirela Momanu, cu tusele ei de alb, negru si gri ii va invata pe participanti cum se combina bucuria de a surprinde momente unice cu placerea de a explora.

            Mihai Stetcu este omul adrenalinei. In pozele sale sunt surprinse nu momentele la secunda, ci la milisecunda, imprimand pe senzorul camerei acea combinatie spectaculoasa de adrenalina si sfidare a legilor fizicii.

Vlad Eftenie le va arata celor din grupa sa acele mici lucruri si locuri din oras, care merita imortalizate. Sau le va prezenta locurile pe care ei le credeau banale intr-o noua lumina.

            Aurel Rapa va fi responsabilul cu clipele efemere, de la o strangere de mana a doi indragostiti la cum sa surprinda mai frumos si mai natural zborul unei pasari.

George Nicolae va “developa” fotografiile cu umor, cu replici din filme si seriale vechi romanesti.

Andrei Birsan este omul Bucurestiului, cel care l-a vazut si prezentat in atatea ipostaze. Odata cu Bucurestiul a adus in ochii privitorului si pe acei oameni care fac orasul.

 

La invitatia F64 (http://www.f64.ro/blog/2014/08/13/sarbatorim-175-de-ani-de-fotografie-cu-o-iesire-la-bulevard/), au fost prezentate peste 200 de fotografii, fiind astfel selectati 140 de de fotografi entuziasti.

Amintindu-ne cuvintele lui Robert Capa: „Daca pozele tale nu sunt suficient de bune, nu esti suficient de aproape“, acoperim zone precum Calea Victoriei, Cismigiu, Ateneu, Gara de Nord, Piata Unirii, Pasajul Latin.

Cele mai bune fotografii vor fi expuse in magazinul F64.

 

O scurta istorie a acestei aniversari

Incepe in anul 1839 odata cu denumirea termenului „fotografie” de catre Sir John Herschel. O documentare minima in legatura cu realizarea primei fotografii din lume ni-l aduce in prim plan pe Joseph Nicéphore Niépce. Acesta a realizat in anul 1826 un instantaneu din camera sa de lucru pe care l-a numit “View from the Window at Gras”. Fotografia de peisaj a aparut dupa 8 ore de expunere. La 3 ani dupa acest experiment, mai exact pe 4 ianuarie 1829, Joseph Nicéphore Niépce a inceput un protocol de colaborare cu Louis Daguerre. Dupa decesul lui Niépce, care a survenit la 4 ani de la initierea acestui parteneriat, Daguerre a continuat sa experimenteze şi a aparut astfel „daghereotip-ul“, un „contur“ oferit descoperirii facute de Joseph Nicéphore Niépce. Guvernul francez a intervenit in iulie 1839 şi a cumparat drepturile de autor ale inventiei. Informatii cu privire la acest proces au fost facute publice pe data de 19 august 1839 iar din acel moment, aceasta zi a devenit data oficiala a descoperirii fotografiei precum şi Ziua Internationala Fotografiei.

 

Bucuresti, 18 august 2014 – F64

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.