Inca o seara Vinum Hungaricum, a sasea


IMG_4499Ieri, 27 mai 2013, a avut loc a sasea si ultima seara Vinum Hungaricum din acest sezon, urmand sa reinceapa seria de prezentari vinuri abia in septembrie.

Cu aceasta ocazie a fost invitata doamna Gabriella Mészáros – directorul Colegiului Vinului (Borkollégium) din Budapesta, atestata prin WSET Diploma Course Rust.
Doamna Mészáros se ocupa de vin de peste 20 ani impreuna cu sotul ei, desi inainte de asta avut timp de 15 ani un cabinet de avocatura. Au editat 2 carti care cuprind istoria vinului si evolutia acestora, prima carte fiind singura carte care a aparut despre vin imediat dupa schimbarile din 1990 din Ungaria.

La inceputul anilor ’90 aveau o colectie de aproximativ 100 de vinuri, acum au peste 1000 de sortimente.
Pe langa editura, au infiintat scoala “Colegiul Vinului” (Borkollégium) si organizeaza si cursuri pentru degustare vinuri atat in Ungaria
cat si in Transilvania.

IMG_4530
Doamna Mészaros (foto)  ne-a prezentat  istoria Ungariei in domeniul viticulturii cu detalii despre fiecare zona viticola importanta aUngariei, prezentare insotita ulterior de o degustare de 7 vinuri din diverse zone viticole ale tarii.
Cel mai important aspect referitor la vinicultura in zona Carpatica si in special in Ungaria este ca aceasta intampina aceleasi probleme ca si Romania, au pierdut multe hectare de vii.
Ungaria a detinut peste 100.000 hectare, dar au ramas de-a lungul istoriei doar cu 65.000 hectare.
Zona Carpatilor este foarte potrivita pentru vinicultura side aceea in Ungaria se regaseau foarte multe varietati de struguri  – 13 albe si 8 rosii/negre inca de demult.
Astazi Ungaria se imparte in doua mari zone viticole care contin in total 22 regiuni viticole- cea de nord si cea de sud. In partea de Nord a Ungariei se dezvolta cel mai bine vinurile albe/cele acide si sunt si
cele mai potrivite vinuri pentru pastrare indelungata/imbatranire.
Vinurile rosii pe de alta parte nu au istorie foarte lunga. Se spune ca Ungaria la inceput nu avea deloc vinuri rosii.
Poate doar sortimentul Kadarka ar fi propriu Ungariei, restul au fost importate.

IMG_4513
Deoarece una dintre cele mai renumite regiuni/vinuri sunt cele din regiunea Tokaj, vom face o mica incursiune aici. Aceasta este formata din raurile Tisza si Bodrog si are 11149 ha din care sunt cultivate doar 5446 ha.
Au 400 de puncte /tipuri de pamant intr-o singura regiune. Gasesti forte foarte multe tipuri de vinuri aici.
Vinurile Tokaj si varietatea deosebita a vinurilor de aici e bazata pe diferentele de sol.
De exemplu in jurul Mad sunt vinuri foarte minerale, iar la Tokaj au mixt de sol cu nisip si nu tin asa mult acidul.
Tokaj are 5 varietati principale din care 2 foarte importante/cunoscute.
Dupa Tokaj o alta zona cunoscuta este regiunea Eger –  dar aici inainte erau doar vinuri de cantitate nu si calitate dar in prezent s-au imbunatatit.
In Eger nu se produc vinuri dulci, doar seci. Solul e atipic, intr-o parte e vulcanic, in alta parte e calcaros de aceea sunt vinuri in ricipal albe. Tot aici regasim si stilul Bikavér.
Alte regiuni sunt:
Somló – cea mai mica regiune de vin – 700 ha – recomandat pentru vinurile albe, sunt multi producatori mici si se axeaza pe calitate.
Badacsony – cu vinuri dulci
South Balaton – baza vinului spumant – Ch. Vincent
Villány – cea mai calduoasa regiune de vinuri; Cabernet si Merlot sunt regasite aici – ultimul vin pe care il vom prezenta azi vine de aici .

IMG_4515
Dar sa trecem acum si la degustare si sa vedem cum difera vinurile din diverse regiuni. Vom deschide cu un spumant,
pentru ca e foarte potrivit pentru deschiderea unei seri de vara, dupa care vom continua cu 3 vinuri albe+3 vinuri rosii:
1/Chateu Vincent Blanc, Fleur pezsgö
2/Neszmély, Sauvignon Blanc 2011
3/Napbor 2011 Eger St. Andrea
4/Tokaji Furmint 2011 Haris Birtok Tállya
5/Szekszárdi Bikavér 2009 Vesztergombi Ferenc
6/Merengö Bikavér superior 2009 Eger St. Andrea
7/Kopár 2008 Villány, Gere
IMG_45161/Chateu Vincent Blanc, Fleur pezsgö – Vinul spumant a inceput sa fie produs in anii ’90 in jurul Budapestei in principal.
Un vin spumant bun are nevoie de un continut diferit de zahar decat cel al unui vin, respeciv maxim 8/10 grame per litru.
In principal e facut din Chardonnay si merge foarte bine vara. Daca nu ai ce sa pui la masa care sa se potriveasca,
spumantul sec se potriveste la aproape orice.
2/ Neszmély, Sauvignon Blanc 2011 vine din nordul tarii, produce foarte bine vinuri fructate, usor de consumat.
Exporta foarte mult in Europa. Regasesti aici Sauvignon si Chardonnay, si merita sa le gusti.
Nu e asa intens ca Sauvignon blanc, e mai usor, e galbui-rozuliu, pastreaza aroma, e o nuanta calda, are gust foarte intens si buna aciditate, balansat, perfect pentru deschiderea unei seri frumoae de vara.
Ramane aciditatea in gura destul de mult. Nu e tipic Sauvignon Blanc, pentru ca a fost cules mai tarziu.

IMG_4520
3/ Napbor 2011 Eger St. Andre e din nordul tarii – Eger – St Andrea este un producator care a inceput acum 10 ani.
Vinul are numele “vinul soarelui” – e galbui solar, e cald, l-au produs acum 8 ani si au incercat sa gaseasca cel mai bun
Cuvee de vinuri albe. L-au imbatranit in diferite butoaie mai mici sau mai mari. La inceput le imbatraneau doar pe cele mici – butoaie – dar au inceput sa foloseasca butoaie mai mari sa pastreze mai bine aromele fructate – piersici, caise, vanilie.
Paleta cu atingerea de fum/lemn e mai usoara ca a primului vin, nu e asa intens.

Poate fi tinut mai mult. Se potriveste cu pestele usor gras. Sau cu legume cu sos.
De mentionat ca vinurile din anii 2010 2011 sunt moderat acidulate deoarece au avut ani foarte caldurosi.
4/ Tokaji Furmint 2011 Haris Birtok Tállya .  Aceasta varianta vine din zona Tokaj, si are culoare de miere. Deosebit, are un gust afumat, usor acid. 2010 a fost un an bun acidic/de aciditate buna. Furmint in general e in butoi de lemn sau de otel. Depinde de sol si de gustul producatorului. Are aroma de lemn/iarba uscata. E foarte tanar. Dulceata de lemn are o mineralitate speciala, picant si usor sarat.
La Furmint in mod normal trebuie sa lasi vinul sa stea macar 5-6-7 sau schiar mai multi ani.
IMG_45265/ /Szekszárdi Bikavér 2009 Vesztergombi Ferenc. Deoarece se spune ca majoritatea mancarurilor unguresti se asezoneaza cu ardei iute,
acest Bikaver merge pentru acest tip de mancare. Istoria producatorului merge inapoi pana in secolul XVIII  – au venit din Germania aducand producerea vinului rosu in aceasta zona.
Au o paleta de cirese si putina aroma de violete. Contine Merlot si Kadarka.
La sfarsitul vinului gasim o nuanta de iute care vine de la Kadarka.
IMG_45286/Merengö Bikavér superior 2009 Eger St. Andrea – tot un Bikaver – un alt Eger – St Andrea e unul dintre cei mai de incredere producatori din Eger – foarte taninos,
mult mai taninos decat Szekszárdi Bikaver 2009 Vesztergombi Ferenc. In Eger au deja 2 nivele de Bikavér, spre deosebire de zona Szekszárd. Acest vin de aici e un Bikaver superior. E un mix de Kadarka, Merlot, Cabernet. Este mai concentrat si trebuie lasat sa respire. Miros de pamant umed, e mai concentrat, dintr-un climat mai rece, un balans bun,aciditate buna, e mineral si sarat, usor intepator.
IMG_45317/ Kopár 2008 Villány, Gere – Villány este o zona foarte calda, cea ma calda si e  o zona foarte potrivita pentru vinurile rosii.
Kopár este un reprezentant excelent al acestei zone si ar trebui sa se regaseasca in orice restaurant.
A fost primul vin din Villány. Pana si eticheta si designul arata ca e ceva vechi. Vinul este un mix de Cabernet franc+Merlot+Sauvignon.
Are balans bun, tanin mai putin ca Bikavér-ul din Eger ca si intensitate initiala, aromat, fructat spre cirese negre.
Este un vin foarte bun cu o intensitate medie care se stinge usor, dar indelungat si fin. A fost o incheiere perfecta a seriei de seri Vinum Hungaricum, si abia asteptam sa reinceapa degustarile de toamna 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.