Intel deschide primul sau laborator open source la Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti


 Intel si Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti anunta un important proiect pentru accelerarea cercetarii si dezvoltarii in domeniul Open Source la nivel universitar

 

Intel Student Open Lab va constitui anual platforma dezvoltarii de proiecte software Open Source pentru 650 de studenti ai Facultatii de Automatica si Calculatoare

Intel a inaugurat astazi la Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul UPB, Intel Student Open Lab, cel mai nou laborator destinat cercetarii-dezvoltarii in domeniul software Open Source la nivel universitar din Romania. Conceput ca un spatiu educational, dar si un incubator de proiecte in domeniul Open Source, laboratorul este o investitie a Intel Romania Software Development Center (IRSDC) si va gazdui anual 650 de studenti la licenta, masteranzi si doctoranzi, interesati de proiecte de tip Open Source.

Deschiderea Intel Student Open Lab face parte din strategia Intel Romania de a contribui la dezvoltarea educatiei la nivel national, prin colaborare directa si transfer de know-how in institutiile academice, precum si investitii hardware si software, care sa asigure accelerarea cercetarii si dezvoltarii in domenii precum Open Source, Mobile Computing, High Performance Computing, Parallel Computing sau Proiectarea Sistemelor de Operare.

“Acest proiect comun cu Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti va aduce mediul Open Source mai aproape de studentii la licenta, masteranzii si doctoranzii interesati de o cariera ulterioara in dezvoltarea de software. Pe langa sustinerea de programe educationale adaptate la tendintele mondiale din sfera tehnologiei, dorim sa oferim talentelor autohtone posibilitatea profesarii la cel mai inalt nivel in industria software chiar din Romania, fara a fi nevoie sa plece din tara”, a declarat Monica Ene-Pietrosanu, Country Manager, Intel Romania Software Development Center.

Intel Student Open Lab va gazdui ore de laborator de Sisteme de Operare pentru studentii anilor intai si al treilea din Facultatea de Automatica si Calculatoare. Totodata, va fi un laborator deschis oricand studentilor la licenta, masteranzilor, doctoranzilor si profesorilor interesati de teme de cercetare-dezvoltare in domeniul Open Source. Laboratorul are o suprafata de 100 mp si include o sala pentru laboratoare, una pentru cercetare-dezvoltare si o sala de intalniri. Spatiul este amenajat la standardele Intel si este dotat cu calculatoare desktop si periferice de ultima generatie. Periodic, laboratorul Intel va gazdui sesiuni de prezentari tehnice si indrumare in cariera oferite de inginerii Intel, pentru studentii care doresc sa se familiarizeze cu tehnologiile si activitatile specifice derulate de Intel in domeniul cercetarii si dezvoltarii software, in Romania.

“Traim in era posibilitatilor nelimitate, in care mai mult inseamna mai bine. Cu cat va exista mai multa accelerare in zona Open Source, cu atat programele scrise de dezvoltatorii de software vor putea fi folosite pe mai multe medii si dispozitive. Pe termen lung, aceasta abordare va aduce multiple beneficii atat industriei software, cat si consumatorilor finali”, a adaugat Monica Ene-Pietrosanu.

Intel semneaza un Memorandum de Intelegere cu UPB si anunta burse pentru studenti, in anul universitar care tocmai a inceput

 

Tot astazi, Intel si Universitatea POLITEHNICA din Bucuresti au semnat un Memorandum de Intelegere pentru sprijinirea cercetarii si dezvoltarii in domeniul IT la nivel universitar. Parteneriatul, semnat de Monica Ene-Pietrosanu si Mihnea Costoiu, Rectorul Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti, isi propune incurajarea participarii studentilor la proiecte de cercetare si dezvoltare complexe, nationale sau europene. Documentul reprezinta cadrul de colaborare dintre cele doua parti pentru cresterea standardelor de performanta in domeniul educatiei tehnice in Romania, dezvoltarea bazei de talente in mediul universitar, acces la know-how Intel si oferirea unei alternative viabile care sa permita construirea unei cariere in tara pentru viitorii specialisti. Intel doreste sa dezvolte colaborarea cu mediul academic prin  incheierea de parteneriate similare si cu alte universitati tehnice de varf  din Romania.

De asemenea, Intel a anuntat ca, incepand cu anul universitar 2012-2013, va oferi burse studentilor din anii al treilea si al patrulea de studiu ai Facultatii de Automatica si Calculatoare. Pentru anul acesta sunt programate opt astfel de burse, constand in sustinere financiara, mentorship din partea inginerilor Intel si acces la documentatii tehnice de ultima ora.

“Strategia noastra este sa le oferim studentilor cu cele mai bune rezultate sansa de a avea acces la mentorii nostri – angajati Intel – si la cele mai noi informatii din domeniu, precum si oportunitatea sa lucreze in echipa la proiecte interesante, de ultima ora. Toate acestea vor contribui la dezvoltarea lor personala si profesionala si, in acelasi timp, le vor spori gradul de inovatie si spiritul antreprenorial, necesare pentru a fi competitivi in economia bazata pe cunoastere”, a spus Monica Ene-Pietrosanu, Country Manager, Intel Romania Software Development Center.

Principalele directii de parteneriat ale Intel cu mediul universitar din Romania sunt reprezentate de bursele pentru studenti, masteranzi si doctoranzi care deruleaza proiecte de cercetare in domeniul tehnologiilor Open Source; stagiile de practica; dezvoltarea unei comunitati de specialisti pe care Intel ii pune la dispozitia Universitatii POLITEHNICA din Bucuresti pentru sustinerea de cursuri si workshop-uri cu studentii; adaptarea programelor de invatamant superior la ultimele tendinte mondiale in dezvoltarea de software. De asemenea, Intel organizeaza si sustine ca sponsor competitii de programare paralela si in domeniul Open Source dedicate studentilor, precum „Accelerate Your Code”, respectiv, „Upstream Challenge”.

Pe langa activitatile de sprijinire a mediului academic, IRSDC isi propune sa sustina dezvoltarea comunitatilor IT din Romania si comunicarea dintre acestea, prin stabilirea de intalniri periodice la sediul din Bucuresti si impartasirea de know-how IT.

BUCURESTI, Romania, 2 octombrie 2012 – Intel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.