Romania, in topul tarilor cu cele mai multe calculatoare virusate


        Romania se afla pe locul trei in topul tarilor cu cele mai multe calculatoare infectate cu virusi raportat la numarul de scanari efectuate de serviciul gratuit de scanare online QuickScan, releva datele colectate de specialistii Bitdefender, liderul pietei locale de solutii antivirus.

Astfel, 13,2% din cei peste 77.500 de utilizatori care si-au verificat sistemele de calcul folosind QuickScan au primit verdictul ’’infectat’’, procentul fiind depasit doar de tari precum Thailanda sau India. Raportul a fost realizat luand in calcul top 10 al tarilor in care au fost realizate cele mai multe scanari folosind aplicatia Bitdefender.

Cele mai putine sisteme infectate au fost identificate in Germania, 4,7% din sistemele scanate si in Marea Britanie, 6,5% calculatoare infectate din total verificate.

’’Probabil ca procentul mare de sisteme infectate raportat pentru Romania se datoreaza ratei mai crescute de folosire a programelor piratate care nu permit actualizari de securitate sau pur si simplu solutii de securitate care nu sunt suficient de inteligente sau autonome pentru a functiona o perioada indelungata fara interventia utilizatorului’’, explica Alexandru Balan, Senior Product Manager Bitdefender.

La nivel global serviciul QuickScan a fost rulat pe 1,3 milioane de calculatoare, iar 11,5% dintre acestea au fost identificate ca avand virusi.

Cei mai raspanditi virusi sunt Troian.Sirefef, Variant.Kazi si Variant.Graftor. Troian.Sirefef este un virus foarte abil, ce contine multiple componente care permit proprietarilor sa lanseze o gama larga de atacuri, de la instalarea de soft antivirus fals pe PC-urile infectate pana la generarea de venituri din click-uri pe reclame. Variant.Kazi, un virus destul de vechi si rezistent ce promoveaza produse antivirus false, este responsabil si de atacuri mai complexe, inclusiv atacuri de tip DDoS sau blocarea accesului la datele victimei pana la achitarea unei taxe drept rascumparare. Variant.Graftor este o detectie gererica pentru  multiple familii de troiani care executa o varietate de amenintari pe sistemele de calcul locale.

De asemenea, printre amenintarile informatice frecvente detectate pe calculatoarele utilizatorilor de serviciul de scanare in cloud QuickScan se numara si Win32.Virtob, Win32.Ramnit si Win32.Sality, trei familii de viruşi care isi ataseaza codul de orice fisier executabil de pe computer. Sality este responsabil de spam, furtul de parole sau atacuri asupra altor utilizatori conectati la internet.

Pentru a evita pierderile de informatii personale sau de natura financiara cauzate de utilizarea unui calculator infectat, Bitdefender recomanda rularea QuickScan inainte de accesarea oricarui calculator public, pentru a va asigura ca sistemul este curat.

Solutia antivirus de scanare in cloud QuickScan detecteaza infectiile active in mai putin de 60 de secunde si este parte integranta a tuturor solutiilor de securitate Bitdefender. QuickScan este in acelasi timp disponibil si ca instrument independent care poate fi rulat gratuit de la: http://quickscan.bitdefender.com/ro/.

BUCURESTI, 2 iulie 2012Bitdefender

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.