ZIUA COMUNICATIILOR editia XVI-a


        Lumea IT&C si-a sarbatorit azi ziua peste tot in lume, fiind Ziua mondiala a telecom si societatii informationale. Rar, mai exact de 2 ori pe an vezi atatea personalitati marcante al IT&C-ului romanesc intr-un singur loc. Odata prin primavara cu ocazia asta, si inca odata prin preajma Sarbatorilor de Iarna cand se tine Gala “Comunic@tii Mobile.

D-ul Eugen Preotu nu doar ca organizeaza de ani bun acest eveniment dar il si modereaza cu o strictetete nemteasca, reusind sa incadreze evenimentul in programul anuntat anterior.

Evenimentul fiind de mai multe ore nu voi relata tot ce s-a intamplat, doar cateva aspecte.

Noul ministru MCSI, Dan Nica (foto) ne-a asigurat ca acordarea licentelor de comunicatii mobile se va desfasura transparent conform modelelor europene.

A ma precizat ca a inteles ca operatorii vor sa liciteze cat mai mult si cat mai sus, pentru a fi siguri ca vor avea spectrul de frecventa corespunzator. “‘Eu ii voi incuraja si le voi respecta aceasta dorinta. Orice chestiune care ar putea sa puna sub semnul intrebarii desfasurarea unei competitii in acest fel va avea in mine un adversar virulent”, a precizat Nica.

Dan Nica a subliniat si ca incetarea activitatii unor mari operatori ca Orange sau Vodafone in Romania este un lucru care nu se doreste si nici nu este posibil. A mai discutat si despre destituirile din Posta Romana despre planurile de e-guvernare si de necesitatea de a grabi procesul de trecere la Televiziunea Digitala Terestra (DVB-T).

D-ul Catalin Marinescu, presedintele ANCOM a prezentat raportul telecom pe 2011.

„Romania a inregistrat in 2011 cresteri ale numarului de conexiuni fixe si mobile de banda larga si pe segmentul internetului fix am remarcat cresteri mai accentuate la conexiunile instalate persoanelor fizice si la conexiunile instalate in mediul rural. Pe segmentul internetului mobil se remarca evolutia numarului de conexiuni folosite pe telefon prin abonament sau extraoptiune dedicata pentru accesul la internet. De asemenea, a continuat sa creasca ponderea conexiunilor cu viteza de cel putin 30 Mbps in totalul conexiunilor fixe, concomitent cu utilizarea tot mai intensa a echipamentelor dedicate pentru internet mobil, traficul mediu lunar al unui utilizator de internet mobil ajungand la 220MB”, a precizat Catalin Marinescu.

Au urmat prezentarile furnizorilor de echipamente si al operatorilor, si-au prezentat rezultatele, planurile de viitor si au afirmat ca prioritatea este broadband-ul mobil, si ca vor investi in continare pentru a creste acoperirea de date la viteze cat mai mari. Cosmote a punctat ca au cresteri atat la numarul de clienti, cat si la ARPU, si la utilizarea internetului mobil si ca se vor folosi in continuare de relatia buna cu Romtelecom-ul pentru a oferi internet de viteza mare prin infrastructura comuna.

Valentin Popoviciu (foto) director de dezvoltare RCS-RDS pe langa prezentarea companiei a dezvaluit si lansarea in urmatoarele 2 saptamani a unui nou serviciu DIGI oriunde

”Aplicatia software va disponibila pentru terminalele cu Android, iOS (Apple) sau Microsoft Windows Mobile, astfel incat orice utilizator, indiferent de reteaua in care se afla, daca are acces la Internet pe smartphone din orice retea, poate comunica nelimitat cu orice alt ultilizator al aplicatiei noastre. In plus fata de aplicatii similare, utilizatorilor RCS&RDS le oferim, prin contul de client de telefonie mobila, sa apeleze orice destinatie, prin folosirea aceluiasi plan tarifar si aceluiasi abonament. Daca sunt in roaming si au acces la internet prin Wi-Fi, clientii pot suna, utilizand acelasi numar de telefon, prin VoIP, si beneficiind de tarife locale”, a declarat Popoviciu.

Au fost multe alte declaratii si prezentari interesante,  atat din partea Google, IBM sau Romkatel, urmat de intrebari din partea publicului dar cine este interesat de acest domeniu a cam fost prezent.

Sesiunea de lucru s-a incheiat cu o tombola cu produse IT&C oferite de sponzori, iar seara a continuat cu o degustare reusita de vinuri romanesti si straine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.