Am aflat si pretul de pornire a licitatiei de spectru mobil


         Azi la sediul ANCOM am aflat detaliile despre licitatia de spectru (in benzile 800, 900, 1800 si 2600 MHz)  asa cum ne-a informat ieri la Conferinta AOMR d-ul Catalin Marinescu – presedinte ANCOM.

Va fi o licitatie simpla si transparenta oferind sanse egale atat pentru operatorii existenti cat si pentru cei care acum doresc sa intre pe piata de telecom din Romania atat cu infrastructura proprie cat si ca MVNO.

Toti operatorii care castiga licenta pt. un anumit spectru vor fi obligati sa ofere roaming national (pe 3 ani in banda de jos si pe 5 in frecventele inalte) unui operator nou venit cu conditia sa fi acoperit deja cu surse proprii 30% din populatie.

Statul roman poate obtine intre 600 milioane si un miliard de euro in functie de cate blocuri de frecvente se vor vinde si cat de interesati vor fi operatorii. Anumite blocuri de frecventa ar putea sa aduca la licitatie stransa altele ar putea fi mai putin interesante, dar operatorii declarau si ieri ca au nevoie de cat mai multe frecvente.

Preturile ce veti vedea in imaginile din galerie sunt cele de pornire si sunt recomandate de ANCOM urmand ca ele sa fie aprobate si de Guvern.

Dupa calculele mele un operator nou sau existent din 100 mil. euro isi poate cumpara loturi suficiente in toate benzile interesante si asta impartit la 15 ani nu-i o suma foarte mare, deci preturile sunt corecte si ajustate pentru piata din Romania.

Teoretic am putea avea prima retea de 4G in Romania pe la sfarsitul anului viitor, cu conditia sa doreasca si operatorii acest lucru si sa fie interesati sa investeasca (sume considerabile) in aceasta tehnologie noua care ar aduce viteze mari de transfer de date mobile, si care se pot construi atat pe 800 MHz in zone rurale si extinse cat si pe 2600 MHz in special in zonele urbane dens populate.

 

Aici puteti citi Comunicatul de Presa in intregime

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.