S-a mai dus o legenda, chinezii de la Foxconn au preluat Sharp


Sharp         La sfarsitul lui Ianuarie, chinezii de la Foxconn (principalul furnizor Apple) au inaintat o oferta de preluare de 5,3 miliarde USD pentru Sharp, iar azi cei de la Sharp au decis sa accept oferta updatata de 6,2 miliarde USD conform Nikkei Asian Review.

Sharp intentioneaza sa restructureze operatiunile sale sub umbrella Foxconn, dar nu se cunosc inca detalii. Sharp care a suportat o pierdere neta de 1,9 miliarde USD (in anul fiscal precedent)  a avut  optiunea de a accepta oferta Foxconn sau sa accepte ajutorul Innovation Network Corporation of Japan (un fond sprijinit de statul japonez) care i-a oferit o injectie de 2,7 miliarde USD si o linie de credit de 1,8 miliarde USD, dar se pare ca actionarii Sharp au optat pentru oferta Foxconn.

In prezent cei de la Sharp furnizeaza displayurile pentru Apple, pe langa ca sunt una din cele mai mari producatori de LCD-uri si LED TV-uri (cu fabrici proprii de paneluri), echipamente audio, electrocasnice, echipamente de aer conditionat si multe altele. Compania trece prin vremuri grele, anul fiscal precedent incheiand cu pierderi de 1,9 miliarde USD si acumuland deja datorii in valoare de 4,3 miliarde USD, datorii pe care cei de la Foxconn sunt dispusi sa-si asume.

Este deocamdata neclar ce planuri are Foxconn pentru Sharp, dar compania ar putea vinde produse electronice Foxconn sub brandul Sharp. Cert e ca inca 2-3 ani sigur puteti cumpara produse Sharp cu inovatie si tehnologie japoneza, dupa care probabil se va simtii ”amprenta chineza”, cei de la Foxconn stiu sa produca calitate, asta au dovedit, dar cand vine vorba de cercetare, inovatie … aici chinezul tot chinez ramane si probabil profitul rapid va preleva.

Cum a ajuns aici compania cu o istorie ede 103 ani, cu sute de inventii si brevete? E complex si probabil nici nu cunosc toate aspectele, dar e cert ca tripla tragedie din 2011 (cutremur, tsunami si accident nuclear) din Japonia le-a afectat cateva fabrici. Le-au reconstruit, le-au modernizat si pareau ca vor reveni, au creat fabrici high-tech care produc panouri si pentru alte branduri, dar a fost un efort imens financiar le-a epuizat resursele proprii, desi au declarat ca au trecut hopul si ca nu va fi nevoie sa se imprumute, pe o piata asa competitiva cum e cel a electrocasnicelor lucrurile se intampla rapid, iar concurenta profita mereu. La toate astea se adauga mentatlitatea lor de ingineri perfectionsiti care nu se lasa influentati de trenduri, ei stiau un lucru, sa constuieasca sa fabrice cel mai bun produs din punct de vedere tehnologic si fiabilitate. Cu ce se deosebeste un TV Sharp fata de concurenta? Prin calitatea imaginii si prin fiabilitate, (da, nu se va strica imediat dupa ce iese din garantie, poti lasa chiar mostenire) dar piata cerea mai mult marketing, mai mult ”smart” si nu poti sa vinzi intregii lumi cei place japonezului. Erau destul de rigizi, n-au gasit strategiile corecte pentru piata din Europa, in Japonia si SUA in continuare sunt lideri la TV-urile de peste 60”, dar asta nu-i suficient. Refuzau sa inlocuieasca anumite componente, tranzistoare de calitate cu unele mai ieftine cum facea concurenta lor coreeana, (economisind 50-80 de centi/TV) refuzau sa copieze licente, codecuri, cum fac mai toti (din nou o ”risipa” de 2-3-5 USD/TV), si din principiu si din cauza legilor aspre din Japonia, ei erau multumiti ca stiu ca fac cel mai bun produs din categorie. Au intarziat un pic si lansarea comerciala a TV-urilor 4K (ei avand de mult si panouri 8K) pe motiv ca nu este inca continut suficient si ca n-ar fi oportun. La fel au pierdut si trendul OLED, care pare ca are mare succes in randul consumatorilor, pe motiv ca nu sunt culori chiar naturale. Sa produci cel mai bun echipament  nu mai e suficient in ziua de azi. E momentul oportun pentru alte companii japoneze (care inca sunt in picioare, ca da di pacate bine nu duce nici unul) sa atraga catre ei din inginerii/cercetatorii de top, cu siguranta vor prefera o astfel de oferta decat sa ”lucreze pentru chinezi”.

Eu in urmatorii 2-3 ani voi mai vana cateva produse Sharp cu tehnologie japoneza inca 🙂

sursa: Macrumors.com

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.