Noi colectii romanesti pe Google Cultural Institute: De la turul virtual al Palatului Parlamentului la traditii transilvanene si tablouri in cele mai mici detalii din Muzeul National Brukenthal


Google InstituteGoogle anunta astazi, 21 ianuarie, lansarea de noi colectii romanesti pe platforma Google Cultural Institute. Incepand din aceasta saptamana, cladirea Palatului Parlamentului din Bucuresti poate fi vizitata prin intermediul imaginilor Street View de orice persoana de pe glob conectata la internet. Alaturi de aceasta, pe Google Cultural Institute au fost adaugate noi colectii de la Muzeul National Brukenthal, Camera Arhitectilor din Romania, Fundatia ADEPT Transilvania si Asociatia Wassertalbahn (Mocanita de pe Valea Vaserului).

 

Palatul Parlamentului este una dintre cele mai impresionante cladiri de pe glob. Mai multe spatii din interiorul acestuia sunt disponibile acum pe Google Cultural Institute, intr-un tur virtual. Pot fi astfel vizitate unele dintre cele mai frumoase sali, „Nicolae Iorga”, “Unirii”, “Take Ionescu” sau “Al. I. Cuza”. Totodata, utilizatorii pot vizita Muzeul Parlamentului si pot admira o serie de obiecte de arta din colectia Palatului Parlamentului, publicate in expozitia de pe Google Cultural Institute. Au fost digitalizate 150 de opere semnate de artisti precum Nicolae Grigorescu (”Taranca cu donita si copil”), Octav Bancila (”Baiatul cu ghitara”) sau Corneliu Baba (”Un arlechin”).

 

Muzeul National Brukenthal aduce 29 noi obiecte de arta in colectia sa virtuala de pe Google Cultural Institute, digitalizate cu tehnologia Art Camera de la Google, care realizeaza imagini de rezolutie foarte inalta. Sunt disponibile lucrari ale unor artisti precum Nicolae Grigorescu (Strada din Vitre), Misu Popp (Fata in albastru) sau  Hans von Aachen Artist (Rapirea Persefonei).

 

Asociatia Wassertalbahn lanseaza trei noi expozitii virtuale dedicate Mocanitei de pe Valea Vaserului, precum si o aplicatie mobila, care ofera informatii despre istoricul zonei, construirea caii ferate si fiecare locomotiva in parte.

 

Fundatia ADEPT este un nou partener din Romania al Google Cultural Institute si aduce 3 expozitii dedicate traditiilor culturale si mestesugaresti din Transilvania, de la ceramica si biserici fortificate pana la gastronomie si viata rurala.

 

Ordinul Arhitectilor din Romania lanseaza o noua colectie care prezinta editia 2015 a festivalului Street Delivery din Bucuresti, un eveniment care se desfasoara anual pe strada Arthur Verona si care isi propune sa readuca spatiul urban comunitatii.

DSC05298Dan Bulucea (foto), Country Director Google Romania: „Prin lansarea de astazi, noi colectii de arta, civilizatie si traditii din Romania sunt disponibile intregii lumi pe Google Cultural Institute. Ne bucuram ca un important reper al Bucurestiului, dar si al Romaniei, Palatul Parlamentului poate fi vizitat pe Google Cultural Institute. Ne-am propus sa atragem in continuare noi parteneri, care sa promoveze patrimoniul cultural romanesc in lume cu sprijinul Google Cultural Institute.”

 

Adaugarea colectiilor din Romania este parte a unei lansari mai ample pe care Google Cultural Institute o face astazi, 21 ianuarie, si care cuprinde noi expozitii din 100 de muzee din intreaga lume. Printre altele, faimoasa rotonda din Muzeul Guggenheim din New York – o opera de arta in sine – poate fi vizitata acum prin imagini Street View, iar pictura „Nuferii” lui Claude Monet este digitalizata la rezolutie „gigapixel”. Aceasta permite explorarea in detalii care nu sunt vizibile cu ochiul liber.
Acum 5 ani, pe 1 februarie, Google Cultural Institute se lansa cu 17 muzee partenere si cateva sute de opere de arta disponibile vizitatorilor online. Cu aceasta actualizare, Google Cultural Institute ajunge la peste 1000 de institutii culturale partenere din intreaga lume. Mai multe detalii despre colectiile diverse care au fost adunate pe Google Cultural Institute in cei 5 ani de existenta descoperiti aici.

21 Ianuarie 2016 – Google Romania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.