ANCOM a adoptat planul de actiuni pentru 2016


ANCOM

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a adoptat astazi, in cadrul Consiliului Consultativ, planul sau de actiuni pentru anul 2016, care prevede masuri destinate cresterii concurentei pe piata comunicatiilor electronice si a serviciilor postale, cresterii eficientei administrarii spectrului radio si a resurselor de numerotatie, dar si protejarii utilizatorilor acestor servicii.

 

Astfel, pentru promovarea concurentei in domeniul comunicatiilor electronice, Autoritatea va realiza analize ale pietelor privind serviciile de terminare la puncte fixe si mobile si va reevalua masurile de reglementare impuse anterior. Autoritatea isi propune sa revizuiasca si modelul de calculatie a tarifelor serviciilor auxiliare de interconectare, pentru a reflecta dezvoltarile tehnologice.

Pentru a veni in sprijinul dezvoltarii retelelor de comunicatii electronice in banda larga pe teritoriul Romaniei, ANCOM va continua proiectul demarat acum doi ani de realizare a inventarului national al retelelor publice de comunicatii electronice si a elementelor de infrastructura asociate acestora. Autoritatea va continua demersurile de alocare a spectrului de frecvente ramas disponibil in benzile de 800 MHz, 2.600 MHz si 3,4 – 3,8 GHz, cat si a multiplexelor de televiziune digitala terestra.

 

ANCOM va derula in anul 2016 o campanie de informare a utilizatorilor privind existenta si utilitatea instrumentelor dezvoltate de Autoritate pentru informarea utilizatorilor – InfoCentru pentru utilizatori, Veritel.ro, Netograf.ro si Portabilitate.ro. De asemenea, ANCOM va extinde posibilitatile de testare a calitatii serviciului de acces la internet, tinand cont de dorintele si necesitatile utilizatorilor. Astfel, pentru ca Netograf.ro sa fie mai usor accesibil si sa ofere informatii de o mai mare relevanta si acuratete, Autoritatea va dezvolta aplicatii Netograf dedicate terminalelor fixe si mobile ce vor putea fi descarcate gratuit.

 

Tot in 2016, Autoritatea va re-evalua reglementarea serviciului de radiocomunicatii de amator din Romania, pentru a asigura conformitatea acesteia cu reglementarile europene si internationale. Astfel, statutul de radioamator se va obtine mai usor, prin simplificarea reglementarii si eliminarea prevederilor care nu mai sunt relevante.

 

Ca urmare a noilor tendinte si inovatii in domeniu, ANCOM va revizui regimul de autorizare generala, atat pentru furnizorii de servicii postale, cat si pentru furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice.

In ceea ce priveste serviciile postale, ANCOM va analiza eventuala cerere de compensare a costului net al furnizarii serviciilor din sfera serviciului universal in anul 2015 si, daca este cazul, va stabili mecanismele de finantare pentru serviciul universal in sectorul serviciilor postale.

 

Printre campaniile de monitorizare si control pe care Autoritatea le va desfasura anul viitor se numara o campanie de determinare a acoperirii cu semnal de telefonie mobila a drumurilor nationale si judetene, o campanie de verificare a respectarii obligatiilor de catre operatorii care furnizeaza servicii de comunicatii electronice destinate publicului pentru care plata se face in avans, precum si o campanie de verificare a respectarii obligatiilor de informare a utilizatorilor finali de catre furnizorii serviciilor de comunicatii electronice.

 

Monitorizarea constanta a performantelor retelelor de comunicatii electronice se va concretiza prin elaborarea si publicarea raportului privind incidentele ce au afectat securitatea si integritatea retelelor publice de comunicatii electronice si servicii de comunicatii electronice destinate publicului in cursul anului 2015, a raportului privind masurile de securitate implementate de furnizori, precum si a raportului privind calitatea serviciului de acces la internet in cursul anului 2015.

 

De asemenea, ca urmare a unui demers de analiza, consultare si dialog cu toti cei interesati de domeniul comunicatiilor electronice din Romania, ANCOM va definitiva si publica, anul viitor, Strategia pentru comunicatii digitale 2020, document care va contura viziunea ANCOM pentru comunicatiile din Romania in perioada 2016-2020, dar si prioritatile si directiile de actiune definitorii pentru foaia de parcurs a ANCOM in urmatorii cinci ani. Totodata, Autoritatea va elabora si un raport privind modul in care a fost implementata Strategia de reglementare in domeniul serviciilor postale in perioada 2012-2016 si va elabora o noua strategie in acest domeniu pentru perioada 2017-2020.

12.11.2015, Bucuresti – ANCOM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.