Kaspersky Lab testeaza cunostintele utilizatorilor in materie de securitate cibernetica


Kapersky QuizSiguranta utilizatorilor in mediul digital este influentata de mai multi factori. In primul rand, depinde de capacitatea utilizatorilor de a lua deciziile corecte. Obiceiurile acestora in online pot ajuta la protejarea identitatii digitale, a banilor si a informatiilor personale, sau pot usura munca infractorilor cibernetici. Kaspersky Lab doreste sa atraga atentia asupra acestei probleme printr-un chestionar care ajuta utilizatorii sa-si evalueze nivelul de cunostinte cibernetice si sa inteleaga daca activitatea lor de pe internet este sigura sau nu.

De cele mai multe ori, utilizatorii de internet nu recunosc o potentiala amenintare atunci cand o intalnesc. Asa arat rezultatele cercetarii efectuate de Kaspersky Lab, in urma raspunsurilor a 18.000 de persoane din intreaga lume. Potrivit cercetarii, respondenti s-au confruntat cu mai multe situatii cu potential periculos ce apar constant pe internet, de exemplu, atunci cand navigau pe web, descarcau fisiere sau vizitau site-uri ale retelelor sociale. Fiecare scenariu al chestionarelor a oferit utilizatorilor posibilitatea de a alege dintr-o gama de raspunsuri. In functie de consecintele negative posibile, fiecarui raspuns i-a fost atribuit un scor – cu cat era mai sigura varianta aleasa de utilizator, cu atat scorul era mai mare.

Reprezentantii din 16 tari au obtinut, in medie, un scor de 95 de puncte din cele 150 posibile. Acest lucru inseamna ca au ales optiunile sigure doar in jumatate dintre situatiile ipotetice; in situatiile ramase, s-au expus riscului de a se confrunta cu consecinte neplacute cum ar fi scurgerea de informatii confidentiale.

In timpul testului, doar 24% dintre respondenti au identificat o pagina web reala, fara sa selecteze si o pagina de tip phishing (falsa). Mai mult decat atat, 58% dintre cei testati au selectat numai pagini de tip phishing menite sa fure datele de identificare, fara sa selecteze si pagini autentice. De asemenea, s-a constatat ca atunci cand primesc un e-mail suspect, unul din zece utilizatori este dispus sa deschida fisierul din atasament fara sa il verifice – in multe cazuri, aceasta actiune reprezinta echivalentul deschiderii manuale a unui program malware.

“Instinctul de supravietuire este o parte integranta a existentei noastre. In lumea reala stim cum sa reducem riscul de a pierde bani sau proprietati: am invatat sa facem asta de la varste foarte fragede. Cand suntem in mediul offline suntem mereu vigilenti, dar atunci cand vine vorba de internet, instinctul de supravietuire de multe ori ne tradeaza. Si, bineinteles, astazi totul are o forma digitala: viata noastra personala, bunurile de proprietate intelectuala si banii. Toate acestea implica adoptarea aceluiasi tip de comportament responsabil ca si in viata reala si costul comiterii unei greseli in online poate fi la fel de mare. Din acest motiv, incurajam pe toata lumea sa se dezvolte odata cu noile tehnologii si sa-si imbunatateasca cunostintele despre spatiul cibernetic,” explica David Emm, Principal Security Researcher in cadrul Kaspersky Lab.

Va puteti scana dispozitivul de malware sau alte vulnerabilitati cu ajutorul instrumentelor Kaspersky Lab disponibile gratuit pe site-ul http://free.kaspersky.com. Pentru a afla cat de priceputi sunteti in identificarea amenintarilor din spatiul cibernetic, vizitati https://blog.kaspersky.com/cyber-savvy-quiz/. Mai multe sfaturi cu privire la cum puteti adopta un comportament responsabil in mediul online sunt disponibile pe pagina https://blog.kaspersky.com/tag/cybersavvy.

5 octombrie 2015 – Kaspersky Lab Romania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.