Astazi am participat la un mic concurs de fotografie wildlife in Delta Vacaresti, am facut echipa cu Oana Popirlan, am ales Sony HX 400-le cu 50x zoom optic si se pare ca am facut echipa buna, am castigat concursul 🙂
Ne-au ajutat si sfaturile primite de la specialisti, si aparatul a fost surprinzator de bun in ciuda categoriei de pret din care face parte. N-am avut prea mult timp sa ne obisnuim cu aparatul, am avut in total 2 ore la dispozitie, din care mult s-a pierdut ajungand in apropierea luciului de apa.
Cateva dintre sfaturile primite gasiti mai jos:
- Pentru a identifica subiectul cu usurinta, este indicata folosirea zoom-ului camerei foto la aproximativ jumatate din plaja focala, pentru a beneficia de un unghi mai larg. Odata ce subiectul a fost identificat, te poti apropia de el folosind zoom-ul la nivelul dorit. Modelul HX90 dispune de un zoom optic de 30x, in timp de HX 400 are un zoom optic de 50x, aceste caracteristici fiind ideale pentru scenariile de fotografie wildlife.
- HX90 beneficiaza de portabilitate nemaiintalnita pentru o camera foto din categoria sa, fiind cel mai mic aparat foto compact de acest tip. Dimensiunile il recomanda pentru calatorii solicitante (cum ar fi escaladarea unui munte), in care e de preferat sa renunti la device-uri voluminoase.
- Vizorul electronic (viewfinder) este de real ajutor in scenarii de fotografie wildlife atat in cazul modelului HX90, cat si HX 400. Este recomandata folosirea vizorului in special atunci cand lumina naturala e prea puternica pentru a obtine vizibilitate buna in display-ul electronic. Vizorul ofera un plus de acuratete, luminozitate constanta si un control superior asupra focalizarii.
- Ecranul rabatabil se poate dovedi extrem de practic in cazul scenariilor macro in care unghiul de fotografiere nu este cel ideal. Poti amplasa camera foto la nivelul solului in timp ce ecranul e orientat in sus, spre fotograf, sau poti fotografia un cuib de pasari aflat la inaltime ridicand camera foto la nivelul cuibului si inclinand ecranul spre fotograf.
- Momentele recomandate pentru a surprinde instantanee spectaculoase de tip wildlife sunt primele ore ale diminetii si apusul, datorita luminii din aceste intervaluri. Lumina de la mijlocul zilei poate crea probleme din cauza umbrelor care apar pe subiect, dar si a intensitatii foarte ridicate care afecteaza calitatea imaginii.
- Primele ore ale diminetii si apusul sunt ideale pentru fotografii de wildlife si pentru ca pasarile sunt mai active in aceste perioade, oferindu-le astfel fotografilor o sansa mai mare de a le fotografia decat in timpul amiezelor calduroase, cand deseori se adapostesc la umbra. Astfel, orele recomandate pentru fotografie, din punct de vedere al luminii, corespund cu intervalurile in care pasarile sunt mai active.
- Obiectivul cu miscare giroscopica pentru stabilizare intalnit la camera foto HX 400 si stabilizarea pe cinci axe (prezenta in cazul HX90 si HX 400) sunt ideale pentru fotografia de wildlife, in care fotograful trebuie sa fie pregatit in orice moment pentru a surprinde subiectul in miscare. Cu toate acestea, fotograful poate obtine rezultate superioare daca foloseste puncte de sprijin in momentul stabilizarii mecanice, cum ar fi palma şi/sau fruntea. Pentru o şi mai buna stabilizare se poate folosi un monopied sau un trepied, insa in acest caz se pierde partial avantajul gabaritului mic al camerelor foto HX90 si HX 400. De asemenea, cu cat lungimea focala este mai mare, timpul de expunere ar trebui sa fie mai scurt, pentru a se obtine fotografii de calitate superioara.
- In cazul fotografiei de wildlife, focalizarea automata este recomandata (autofocus) deoarece subiectul se afla deseori in miscare iar timpul avut la dispozitie pentru focalizare este adesea limitat.
In galeria de mai jos gasiti fotografiile noastre, realizate cu Sony HX 400 dupa doar cateva minute de acomodare.