Saptamana Haferland, cel mai mare eveniment dedicat sasilor din Romania, isi propune sa atraga si in acest an cateva mii de turisti


IMG_5474             Cea de-a treia editie a Saptamanii Haferland, cel mai mare eveniment cultural dedicat promovarii zonei sasesti din Transilvania, va avea loc in perioada 6 – 10 august 2015, si asteapta peste 1500 de turisti.

 

Festivalul include atat manifestari cultural – artistice, cat si activitati de timp liber, precum un concurs de biciclete sau ateliere de olarit.

 

Cea de-a treia editie a Saptamanii Haferland va include localitatile Fiser, Saschiz, Viscri, Crit , Mesendorf si Roades. Din programul evenimentului nu vor lipsi concertele de orga, atelierele de olarit, balul traditional sasesc, momentele culinare si o expozitie dedicata Anului Scolii.

https://www.facebook.com/MihneaRattePhotography Tocmai pentru a sarbatori Anul Scolii, editia din acest an a festivalului are ca tematica centrala educatia, iar sloganul evenimentului este Istoria ne invata!”

Festivalul isi propune sa ii invete pe turisti lucruri noi si interesante legate de traditiile din zona saseasca, prin activitati precum depanarea de povesti sasesti in sura casei parohiale din Viscri, dar si sa contribuie la sprijinirea invatamantului in limba germana din Romania.

La nivel national, potrivit statisticilor oficiale, in gradinitele si scolile din Romania sunt inscrisi 23.156 copii care invata in limba germana, insa numarul profesorilor care pot preda discipline in aceasta limba este insuficient.

2

Pentru a-i sprijini pe cei care vor sa devina dascali pentru clasele cu predare in limba germana, Fundatia Michael Schmidt a acordat burse de studiu, incepand din 2013, unui numar de 17 studenti, prin care a fost suportata taxa universitara a acestora.

Astfel, fondurile stranse, in timpul festivalului, prin sponsorizari si donatii, vor fi redirectionate catre noi burse de studiu si catre alte proiecte dedicate invatamantului in limba germana.

Un alt demers al Fundatiei este furnizarea de materiale didactice in limba germana catre toate clasele pregatitoare, cu predare in limba germana, din intregul judet Sibiu, urmand ca din toamna acest proiect sa fie extins si in zona de nord a tarii, in judetele Maramures si Satu-Mare.

3

Initiatorii evenimentului, Fundatia Michael Schmidt, impreuna cu Fundatia Tabaluga, sustinute de Fundatia Adept si Fundatia Mihai Eminescu Trust, isi propun sa sprijine activ conservarea si restaurarea mostenirii culturale a sasilor, inclusiv promovarea turistica a acestei zone.

Regiunea saseaca din Transilvania a fost denumita „Tara Ovazului” sau Haferland, intrucat localnicii obisnuiau sa cultive cu precadere ovazul, din cauza climatului mai aspru.

Editia din acest an a festivalului este organizata cu ajutorul sponsorilor: Automobile Bavaria, MHS Truck & Bus (MAN), Neumarkt, CONA, Garanti Bank, Selgros, SEO Monitor, Elefant.ro, Fribourg Capital, Liberty Technology Park, RWE , BCR, Pepsi si Syonic.

Bucuresti, 28 mai 2015 – Fundatia Michael Schmidt

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.