Creste numarul de abonamente la telefonia mobila, in timp ce continua sa scada numarul de abonati la telefonia fixa


Grafic_trafic telefonie mobila               Conform datelor statistice raportate, la 30 iunie 2014, numarul de abonati la serviciile de telefonie fixa a scazut cu 0,8%, pana la 4 milioane, in timp ce numarul de utilizatori de servicii de telefonie mobila pe baza de abonament a crescut cu 1,3%, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior. Numarul total de utilizatori activi la telefonie mobila a ajuns la 22,3 milioane, cu 1,4% mai putini decat la mijlocul anului 2013, in timp ce numarul de linii de telefonie fixa a scazut cu 1,9%, pana la 4,6 milioane.

Reducerea numarului de utilizatori activi ai serviciilor de telefonie mobila este cauzata de scaderea anuala cu 3,4% a utilizatorilor pe baza de cartele preplatite active, dar, in acelasi timp, trebuie remarcat ca numarul de utilizatori pe baza de abonament a inregistrat cresteri constante in ultimul an. In Romania, la mijlocul acestui an, existau 9,4 milioane de utilizatori pe baza de abonament si 12,9 milioane utilizatori pe baza de cartele preplatite active. Scaderea numarului de utilizatori activi s-a reflectat in scaderea ratei de penetrare a serviciilor de telefonie mobila la 100 locuitori, de la 112,3% la 30 iunie 2013, la 110,7% la 30 iunie 2014.

Desi numarul total de utilizatori activi a scazut, gradul de utilizare a serviciilor de telefonie mobila este in continua crestere. Astfel, traficul de voce in retelele mobile realizat in primul semestru al anului 2014 a inregistrat o crestere anuala de 5,3%, pana la 33,2 miliarde de minute, fiind observate cresteri pe toate segmentele de apeluri, cele mai importante fiind in cazul traficului catre retele internationale si cu transmisie prin satelit (+62%) si, respectiv, al traficului catre alte retele de telefonie mobila (+28%), in timp ce traficul in retelele mobile proprii a crescut cu doar 1,6%, iar traficul catre retele publice fixe a inregistrat o crestere de 2,1%.

In ceea ce priveste structura traficului de voce de telefonie mobila, traficul rezultat din apelurile utilizatorilor de cartele preplatite detinea ponderea ce mai mare in numarul total de minute (54%), in timp ce traficul aferent utilizatorilor pe baza de abonament reprezenta 46% din total, din care categoria reprezentata de utilizatorii – persoane fizice – 33%, iar cea a utilizatorilor – persoane juridice – 13%.

In cazul traficului de mesaje SMS, in prima parte a anului 2014 au fost trimise aproximativ 9,7 miliarde de mesaje SMS, cu 19% mai multe fata de semestrul I al anului 2013, 91% dintre acestea fiind trimise in propria retea.

Durata medie a unui apel in semestrul I 2014 a crescut la 2 minute si 27 de secunde, iar traficul de voce mediu realizat de un utilizator activ a fost de 4 ore si 5 de minute pe luna, cu 13 minute mai mult decat in semestrul I 2013. In medie, un utilizator a transmis 71 de mesaje SMS pe luna, cu 11 mai multe decat in aceeasi perioada a anului 2013.

In ceea ce priveste serviciile de roaming, in contextul intrarii intr-o noua etapa de scadere a tarifelor reglementate pentru apelurile efectuate in interiorul UE, traficul de voce a inregistrat o crestere anuala de 32%, pana la 241 milioane de minute (din care 65 milioane au fost apeluri efectuate si 176 milioane apeluri primite), in timp ce traficul de mesaje SMS trimise in roaming a inregistrat o crestere anuala de 7%, pana la 55 milioane de mesaje. Durata medie a unui apel efectuat in roaming a fost de 1 minut si 58 de secunde, in timp ce durata medie a unui apel primit a fost de 2 minute si 57 de secunde.

Grafic numar de linii acces telefonie fixaPe segmentul telefoniei fixe, comparativ cu situatia de la mijlocul anului 2013, au inregistrat scaderi atat numarul total de linii de acces (-1,9%), cat si numarul total de abonati (-0,8%). La jumatatea acestui an, rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 locuitori a scazut la 22,9%, iar rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 gospodarii era de 50,5%.

Traficul de voce realizat de catre utilizatorii finali prin intermediul retelelor publice fixe a continuat tendinta descendenta si pe parcursul primului semestru al anului 2014, ajungand la aproximativ 2,4 miliarde minute, in scadere anuala cu 8%. Comparativ cu primul semestru al anului precedent, traficul catre retelele fixe a scazut cu 12% (pana la 1,6 miliarde minute), in timp ce traficul catre retele mobile si cel international au inregistrat cresteri cu 1,3% (pana la 616 milioane minute), respectiv cu 8% (pana la 163 milioane minute).

In prima parte a acestui an s-a vorbit la telefonul fix, in medie, 1 ora si 26 de minute pe luna, mai putin cu 6 minute fata de aceeasi perioada a anului 2013, un apel avand o durata medie de 3 minute si 20 secunde.

Mai multe informatii vor fi disponibile in raportul de date statistice, realizat pe baza datelor raportate de catre furnizorii de retele si servicii de comunicatii electronice care au desfasurat activitati comerciale in semestrul I al anului 2014.

8.12.2014, Bucuresti – ANCOM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.