Ericsson Mobility Report: 90% din populatia lumii va avea un telefon mobil pana in 2020


Ericsson - Fixed and mobile subscriptions

  • Pana in 2020, 90% din populatia lumii cu varsta de peste 6 ani va avea un telefon mobil, iar numarul de abonamente asociate smartphone-urilor va depasi 6,1 miliarde la nivel mondial
  • Cea mai rapida crestere a numarului de abonamente noi se inregistreaza in India si China, cu 18 si respectiv 12 milioane de abonamente noi incheiate doar in al treilea trimestru al anului 2014
  • Datorita celor 800 de milioane de abonamente noi pentru smartphone-uri incheiate pana la finalul anului curent, totalul mondial va ajunge la 2,7 miliarde
  • Traficul video mobil va creste de 10 ori si va reprezenta 55% din traficul mobil de date pana in 2020

Noua editie a raportului Ericsson Mobility Report arata proliferarea rapida a tehnologiei mobile: 90% din populatia lumii cu varsta de peste 6 ani va avea un telefon mobil pana in 2020. Mai mult decat atat, in acelasi interval de timp, numarul de abonamente asociate smartphone-urilor va depasi cifra de 6,1 miliarde. Cea mai mare crestere a numarului de abonamente noi s-a inregistrat in India si China, cu 18 si respectiv 12 milioane de abonamente nou adaugate doar in trimestrul al treilea al anului curent.

Rima Qureshi, Senior Vice President, Chief Strategy Officer si Head of M&A, Ericsson, a declarat: „Costul din ce in ce mai mic al dispozitivelor mobile, functionalitatea lor sporita si acoperirea tot mai buna prin retele de telefonie mobile sunt factori care transforma tehnologia mobila intr-un fenomen global ce va fi, in curand, disponibil tuturor oamenilor de pe planeta, indiferent de varsta lor sau de locul in care locuiesc.”

„Ericsson Mobility Report arata ca, in 2020, lumea va fi mai conectata ca niciodata”, a adaugat Qureshi.

Penetrarea smartphone-urilor: 800 milioane de abonamente noi doar in 2014

Cresterea in popularitate a smartphone-urilor continua. Astfel, 65-70% din telefoanele vandute in al treilea trimestru al anului 2014 au fost smartphone-uri, in crestere fata de procentul de 55% inregistrat in acelasi trimestru al anului 2013.

In ciuda vanzarilor mai mari, care vor conduce la un total estimat de 800 de milioane de abonamente noi asociate smartphone-urilor pana la finalul anului, raportul Ericsson subliniaza potentialul inca mare de crestere al segmentului. In acest moment, smartphone-urile reprezinta doar 37% din abonamentele de telefonie mobila, ceea ce inseamna ca multi utilizatori nu au facut inca trecerea catre aceste dispozitive mobile cu functionalitati sporite si acces mai bun la Internet.

Raportul preconizeaza un ritm accelerat de adoptie al smartphone-urilor in anii care urmeaza, pe masura ce numarul de abonamente asociate smartphone-urilor va creste de la 2,7 miliarde la 6,1 miliarde in 2020.

Video: cel mai mare segment de trafic mobil de date si, totodata, segmentul cu cea mai rapida crestere

Continutul video continua sa domine retelele mobile: in retelele 4G, el reprezinta, in acest moment, 45-55% din traficul mobil. Cresterea popularitatii sale vine din utilizarea in mai mare masura a streaming-urilor video si a imbunatatirii experientei de video mobil.

Video este inclus tot mai des in alte aplicatii online, precum aplicatiile de stiri sau publicitate, dar si pe platformele de social media. In acelasi timp, cresterea utilizarii streaming-ului video este sustinuta si de continutul si serviciile OTT (over-the-top), precum cele oferite de YouTube.

Dispozitivele folosite pentru vizionarea filmuletelor video se schimba si ele. Multe dintre ele au ecrane mari, facand posibila o mai buna calitate a imaginilor, ceea ce a facut ca acest tip de continut sa fie consumat de pe toate tipurile de dispozitivele si in cantitati tot mai mari, atat de acasa, cat si atunci cand oamenii se afla in miscare.

In viitor, Ericsson estimeaza ca traficul video mobil va creste de 10 ori pana in 2020, ajungand sa reprezinte aproximativ 55% din traficul mobil de date in 2020.

Ericsson - 5G wireless access generations5G: abonamentele viitorului

Pana in 2020, vor fi lansate comercial primele retele 5G si se estimeaza ca aceasta tehnologie va avea o rata de adoptie mai rapida decat 4G/ LTE, asa cum si 4G a fost mai rapid exploatata decat 3G. Diferenta in acest caz este ca, pe langa tehnologiile radio noi, 5G va include si versiuni modificate, avansate ale modalitatilor existente de acces radio (preucm 3G si 4G), cloud si tehnologii core pentru a face fata multitudinii de moduri in care poate fi utilizata tehnologia mobila. Crestere 5G va avea la baza o varietate de moduri noi de utilizare, in special in zona comunicatiilor machine-to-machine.

Acest Ericsson Mobility Report reprezinta a saptea editie a studiului si ofera previziuni de date si analize asupra traficului, abonamentelor si a comportamentului consumatorilor pentru a oferi un plus de vizibilitate asupra tendintelor actuale de piata si trafic mobil.

Ericsson realizeaza in mod regulat masuratori de trafic in peste 100 de retele live din cele mai importante regiuni din lume. Aceste masuratori detaliate sunt realizate in retele comerciale WCDMA/ HSPA si LTE pentru a putea scoate la iveala tipare diferite de trafic.

Perioada previziunilor incluse in acest raport este 2014 – 2020.

Instrument nou

Pentru a sustine datele revelate de Ericsson Mobility Report, compania a creat Traffic Exploration Tool, un instrument ce permite crearea de grafice si tabele personalizate utilizand toate datele din studiu. Informatiile pot, astfel, sa fie filtrate in functie de regiune, abonamente, tehnologie, trafic si tip de dispozitiv utilizat.

20 Noiembrie 2014, Bucuresti – Ericsson Romania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.