Cum va influenta evolutia tehnologica felul in care utilizam numerele de telefon


ANCOM              Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a lansat astazi o consultare publica cu privire la modalitatile de utilizare a resurselor de numerotatie in viitor, in functie de evolutiile tehnologiilor din domeniu. Autoritatea lanseaza un chestionar prin intermediul caruia urmareste sa afle opinia industriei asupra unor subiecte precum: eliminarea semnificatiei geografice a numerelor de telefon, oportunitatea dedicarii unui domeniu distinct de resurse de numerotatie pentru comunicatiile „Machine-to-Machine” (M2M), respectiv, intr-un orizont mai indelungat, unificarea numerelor destinate serviciilor la puncte fixe si a celor la puncte mobile.

In ultimii ani s-au putut constata o serie de evolutii in piata de comunicatii electronice din Romania, precum migrarea unor retele catre tehnologiile IP sau utilizarea frecventa a terminalelor mobile inteligente pentru conectarea la internet. In acest context, asigurarea unui grad mai mare de mobilitate a devenit o prioritate in strategia pentru dezvoltarea ulterioara a serviciilor de comunicatii electronice. Atenuarea restrictiilor de mobilitate a unor servicii de comunicatii electronice, care decurg din conditiile de utilizare a anumitor resurse de numerotatie ar putea fi asadar oportuna.

Eliminarea semnificatiei geografice a numerelor de telefon pentru servicii la puncte fixe ar permite ca utilizatorilor finali sa le poata fi asignat orice format a unor astfel de numere, fara a mai conta judetul in care se instaleaza terminalul telefonic. De exemplu, numerele de telefon care incep cu 021 sau 031, in prezent destinate utilizatorilor finali ai serviciilor la puncte fixe furnizate in municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, sa poata fi asignate utilizatorilor finali din orice alt judet sau chiar portate in afara ariei actualmente desemnata. Chestionarul ANCOM cuprinde o serie de intrebari cu privire la efectele unei asemenea masuri asupra contractelor de interconectare, tarifelor cu amanuntul, procesului de portabilitate sau a accesului la numarul unic pentru apeluri de urgenta 112.

De asemenea, avand in vedere evolutia rapida a comunicatiilor M2M, ANCOM considera utila evaluarea impactului pe care furnizarea acestor servicii l-ar putea avea asupra resurselor de numerotatie, precum si oportunitatea dedicarii unor resurse de numerotatie specifice pentru aceste servicii. Comunicatiile M2M asigura transmiterea automata de date intre diferite dispozitive sau aplicatii, fara a interactiona sau in orice caz interactionand la un nivel minim cu factorul uman. Comunicatiile M2M sunt utilizate in aplicatii pentru monitorizari şi masuratori automate (de exemplu, electricitate, apa, gaze), controlul parcului de autovehicule, securitate şi supraveghere, telemedicina, aplicatii domestice, eCall. In prezent furnizorii de comunicatii electronice din Romania nu ofera serviciile M2M prin intermediul unor resurse de numerotatie specifice, dar Autoritatea analizeaza oportunitatea deschiderii unui subdomeniu de numerotatie dedicat acestor servicii.

Nu in ultimul rand, pentru a elabora o strategie pe termen lung, Autoritatea aduce in dezbatere si implicatiile eliminarii diferentelor dintre numerele de telefon pentru servicii la puncte mobile, respectiv la puncte fixe, ceea ce ar permite portarea pe viitor intre cele doua tipuri de servicii. Chestionarul ANCOM cauta sa identifice consecintele unificarii numerotatiei fixe si mobile asupra furnizorilor de comunicatii electronice, respectiv a utilizatorilor finali, constrangerile de natura tehnica in implementarea portabilitatii numerelor intre retelele fixe si cele mobile, modalitatea optima de implementare a unei astfel de masuri, precum si orizontul de timp in care aceasta s-ar putea realiza.

Documentul de consultare publica cu privire la modalitatile de utilizare a resurselor de numerotatie in viitor, in acord cu evolutia tehnologica poate fi consultat aici

7 octombrie 2014, Bucuresti – ANCOM

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.