La International Digital Forum 2014


WP_20140925_09_46_06_Pro__highres             Ieri am participat la a V-a editie al International Digital Forum (IDF) organizat de Asociatia pentru Comunicatii digitale (ACC), sustinut de Grayling si sponsorizat de Orange, SES, Eutelsat, Sony si Romkatel. Din cele 5 editii am ratat doar una, asa ca m-am bucurat si ieri sa-mi revad colegi si prieteni din breasla, din comunicatii si broadcast.

Cel mai important subiect a fost trecerea de la transmisia terstra analog la cea digitala DTT, trecerea care se va intampla in 17 iunie 2015, cu noi pregatiti sau nu. Switch off-ul va avea loc si daca reteaua digitala nu va fi complet functionala, de altfel Romania a ramas ultima tara din regiune pe analog, vecinii facand trecerea de ceva timp, si chiar si tari non UE stau mai bine cu tranzitia.

Speechul de deschidere a fost sustinut de Mihai Constantin presedinte Asociatia pentru Comunicatii Digitale dupa o mica de intarziere, ca na asa e cand astepti dupa un ministru, la noi punctualitatea nu e un punct forte, sau cine stie poate e ca la chinezi, unde oamenii importanti obligatoriu ajung ultimii.

IMG_6025Razvan Cotovelea ministru MCSI a vorbit despre un satelit romanesc de telecomunicatii in colaborare cu RADIOCOM care in 3-4 ani ar putea fi functional, recunosc am ceva dubii ca acest plan maret va fi dus pana la capat, am mai vazut cativa ministrii telecom cu planuri SCIFI de genul asta cum era cea cu Posta Romana operator de telfonie mobila si altele.   In acelasi timp recunoaste ca in anumite zone din tara “vom ramane in bezna” cu ocazia switch off-ului pe 17 iunie 2015 (trecerii de la transmisia analogica la cea digitala). Referitor la aceasta trecere ce ma ingrijoreaza e ca n-am vazut inca campanii in TV sau media care sa explice la oameni ce insemana asta ce au de facut, campanii care in tarile vecine au fost foarte intense si s-au intins pe un an intreg explicand beneficiile si pasii de urmat pentru a intra in posesia acelor STB-uri, (da in zonele rurale multi n-au TV-uri capabile pentru receptionarea DTT-ului). Nu stiu exact nici ce succes va avea acest serviciu la noi, venit foarte tarziu, nimeni nu prea a dorit sa dezvaluie un business plan referitor la asta. Vom vedea.

Bogdan Iana - ANCOM

Bogdan Iana – ANCOM

Bogdan Iana (foto) – directorul Directiei administrare spectru radio din ANCOM a anuntat in premiera inceperea licitatiei pentru cele 2 multiplexuri nationale (neatribuite inca) si cele regionale si locale.

Taxa minima de licenta, care reprezinta pretul de pornire in cadrul licitatiei pentru fiecare din cele doua multiplexuri nationale, este de 300.000 euro, iar pentru multiplexurile regionale si locale aceasta variaza intre 12.000 euro pentru un multiplex regional pentru Bucuresti si 1.000 euro pentru un multiplex alocat la nivelul unei localitati care nu este resedinta de judet. Taxele de licenta au fost stabilite de catre Guvern in luna februarie 2014.

“Licitatia va fi lansata spre finalul lunii noiembrie, iar numarul de multiplexuri alocate si castigatorii vor fi cunoscuti la inceputul anului viitor”, a declarat Bogdan IANA, director executiv in cadrul ANCOM, celor prezenti la International Digital Forum 2014.

Multiplexul digital reprezinta un grup de programe de radiodifuziune si televiziune, servicii multimedia suplimentare si alte date asociate de identificare transmise de la statiile de emisie catre utilizatorii finali pe cale radio terestra, utilizand modulatie digitala in limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecventa.

Documentatia licitatiei poate fi consultata aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 27.10.2014, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr.2, sector 3, Bucuresti), direct la registratura sau prin intermediul directiilor regionale ale Autoritatii. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.

Florin LupescuFlorin Lupescu (foto)  Principal Advisor, EC Directorate General Communications Networks, Content & Technology a vorbit despre  modificari in reglementarea pietelor telecom, pentru protectia datelor personale, noi modificari pentru frecventele radio si noi prioritati pentru legile concurentei  accesul neconditionat la resursele de comunicatii prin desfiintarea roamingului pe teritoriu UE.

WP_20140925_11_05_52_Pro__highresJean-Francois FALLACHER CEO ORANGE Romania a vorbit despre succesul si unicitatea serviciului ORANGE TV prin numarul mare de canale HD transmise (48) si despre cum se schimba consumul de media tot mai multi folosind smartphone-uri si tablete pentru vizionare de continut serviciu oferit si de Orange prin Orange TV Go.

Televiziunea Orange este realizata in parteneriat cu SES, Globecast si Dailymotion. Mihai Ursoi, country manager SES Astra a declarat ca a fost lansat un nou satelit ultra-modern pentru Orange TV

WP_20140925_11_36_21_Pro__highresGeorge PLETEA, Tehnical Diector, Perfect Broadcast a vorbit despre reinventarea radioului, care trece si el la HD, la un sunet de calitate si la posibilitatea de a transmite si imagini pe receiver-ul radio HD (artist, piesa, logo companie la reclama), deocamdata doar in Bucuresti si Craiova, in curand si alte orase si urmeaza teste in Timisoara si Oradea unde fiind in zone apropiate cu granita asteapta anumite aprobari.

WP_20140925_12_02_13_Pro__highresIn pauza am incercat si un receiver accesibil (aprox. 150 de RON) capabil sa receptioneze canale HD, in Bucuresti sunt Rock FM, Kiss FM, Magic FM si One FM pe HD. Sigur cu n recevier mai performant poti sesiza si calitatea superioara al sunetului.

WP_20140925_12_35_46_Pro__highresOvidiu Stanescu, tehnical Director, Romkatel a povestit despre fabricarea si instalarea antenelor pentru broadcast DTT si despre succesul implementarii tehnice din Bulgaria, sunt sanse mari ca si in Romania ei sa faca upgrade-ul retelei analogice detinuta de SNR Radiocom. In special ca sunt tot echipamentele lor.

WP_20140925_12_52_23_Pro__highresDan Bulucea Country Manager Google Romania si Horia Cazan CTO TVR au vorbit despre viitorul televiziunii in era internetului. TV-ul nu va muri dar tot mai mult continut se va consuma “non-linear”, iar interactivitatea il va face din nou cool. Social media si second screen aduce interactivitatea TV-ului care-i lipsea.

Am aflat de la Dan Bulucea Country Manager Google Romania in fiecare minut se incarca 100 de ore de continut pe YouTube si am cunoscut o vedeta tanara,

WP_20140925_13_13_08_Pro__highresLaura MUSUROAEA – vlogger (video blogger), studenta cu un canal despre moda/machiaj cu 20.000 de abonati si 3 milioane de vizualizari pe YouTube un exemplu de cat de usor poti creea continut si sa ai succes in “noua era al TV” -ului.

WP_20140925_13_48_30_Pro__highresGabriel Chirion, Sony Professional Solutions Europe a afirmat ca Sony Professional detine tehnologiile necesare pentru transmisiuni Ultra HD si spera ca si prin DTT-ul romanesc sa avem parte de transmisii UHD (4K) a prezentat si studiul de caz “Lansarea Telekom Romania” transmisii live de calitate din mai multe locatii prin tehnologia Sony.

WP_20140925_13_58_59_Pro__highresDe la Victor Armaselu Head of Consumer Electronics, Samsung Romania am aflat ca peste 40% din TV-urile vandute de Samsung in Romania sunt cel putin “smart”, interconectivitatea device-urilor nu mai e doar un trend ci o necesitate si ca 30% din posesorii smart TV-uri Samsung intra pe retele sociale de pe TV si 66% conecteaza alte device-uri (smartphone, tableta) la TV. A insistat si despre beneficiile televizoarelor curbate care pot transmite imaginea mai corect in fata ochilor in special daca au o curbura curbura optima de 4200R oferan o puternica experienta de vizionare.

Organizarea evenimentului si discutiile interesante ma fac sa astept cu interes si urmatoarele editii IDF.

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.