NVIDIA lanseaza Tegra K1


NVIDIA_CEO_Jen_Hsun_Huang

Primul procesor cu 192 de nuclee proiectate folosind arhitectura de GPU Kepler; Disponibil in variante de 32-Bit si 64-Bit

NVIDIA lanseaza procesorul mobil Tegra® K1, dotat cu 192 de nuclee proiectate folosind arhitectura NVIDIA® Kepler™, care sta la baza celui mai puternic GPU de pe planeta, NVIDIA GeForce® GTX™ 780 Ti. Noul procesor deschide universul gaming-ului pe PC unei noi generatii de dispozitive mobile.

Procesorul Tegra K1 seteaza un nou standard pentru dispozitivele mobile datorita implementarii suportului pentru tehnologiile PC. Noul procesor va permite generatiilor urmatoare de dispozitive mobile sa ruleze jocuri sofisticate bazate pe motorul grafic Unreal Engine 4, al celor de Epic Games. Procesorul a fost proiectat pentru accelerarea dezvoltarii de aplicatii pentru procesarea imaginii si recunoasterea vorbirii.

Tegra K1_die shot_64-bit_Jan 2014

“In ultimele doua decenii, NVIDIA a inventat GPU-ul si a dezvoltat mai multe tehnologii pentru grafica decat orice alta companie,” declara Jen-Hsun Huang, cofondator si CEO, NVIDIA. “Prin intermediul procesorului Tegra K1, am implementat aceste tehnologii in segmentul mobil. Acest procesor reprezinta un avantaj major pentru dezvoltatori, care vor putea sa dezvolte o noua generatie de jocuri si aplicatii care functioneaza pe orice dispozitiv.”

Tegra K1 este disponibil in doua variante compatibile. Prima versiune foloseste o arhitectura quad-core pe 32-biti, 4-Plus-1™ ARM Cortex A15. A doua versiune foloseste un nou procesor Super Dual Core proiectat integral de NVIDIA pe o arhitectura de 64 biti. Acest CPU (cu nume de cod “Denver”) ofera un spor de performanta considerabil atat in aplicatii single-thread si multi-thread. Este bazat pe infrastructura ARMv8, care combina eficienta arhitecturii ARM cu peformanta arhitecturii pe 64-biti.

Ambele versiuni ale procesorului Tegra K1 sunt dotate cu 192 de nuclee NVIDIA Kepler, oferind o performanta grafica fara precedent. Versiunea de 32 biti va fi disponibila in dispozitive  in prima jumatate a anului 2014, in timp ce versiunea de 64 biti va fi disponibila in dispozitive in a doua jumatate a anului current.

Un nou standard in grafica pentru jocuri

Tegra K1 ofera compatibilitate completa pentru tehnologiile de gaming din segmentul PC – printre care DirectX 11, OpenGL 4.4 si teselare. Aceste caracteristici le va permite dezvoltatorilor de jocuri sa ofere cel mai inalt nivel al performantei grafice pentru dispozitivele mobile.

Noile functii suportate de Tegra K1 vor permite implementarea celui mai avansat motor grafic, Unreal Engine 4, pe dispozitivele mobile. Unreal Engine este motorul grafic cu cel mai mare success, fiind la baza mai multor jocuri high-end de pe PC-uri si console.

Tegra K1 este primul procesor mobil care ofera aceleasi functii disponibile pe noua generatie de console (Xbox One, PlayStation 4) si o performanta mai mare in comparatie cu actuala generatie de console (Xbox 360, PlayStation 3).

“Datorita acestui nou procesor vom putea sa folosim aceleasi  aplicatii disponibile pe PC si console si sa le rulam pe Tegra,” declara Tim Sweeney, fondator Epic Games si dezvoltator al motorului grafic Unreal Engine. “De acum inainte vom observa cum diferenta de performanta si caracteristici dintre dispozitivele mobile si PC–urile high-end va fi tot mai mica, pana in punctul in care aceasta nu va mai exista.”

Procesare avansata: Noi functii creative

Tegra K1 este primul procesor cu o putere de procesare avansata – folosind GPU-ul pentru a oferi o noua experienta vizuala.

In acelasi timp, este si primul procesor mobil cu suport pentru NVIDIA CUDA® – cea mai completa platforma de procesare paralela. Plaforma CUDA a fost descarcata de peste 2 milioane de ori, fiind la baza unor aplicatii performante pentru procesarea imaginii, recunoastere vocala, editare video si altele.

Eficienta fara precedent: Noi standarde

Pe langa puterea de calcul de care dispune, procesorul Tegra K1 este si foarte eficient. GPU-ul Kepler, care sta la baza procesorului Tegra K1 este de 1,5 ori mai eficient comparativ cu orice alt GPU mobil. Aceasta caracteristica permite obtinerea unei performante mai mari pentru jocuri si aplicatii accelerate de GPU.(1)

Arhitectura Kepler – oferita initial in sisteme desktop si notebook, apoi in statii de lucru si supercomputere – este cea mai eficienta arhitectura GPU.

“Kepler sta la baza celor 10 cele mai eficiente supercomputere din lume,” declara Linley Gwennap, Linley Group. “Prin scalarea tehnologiei existente, NVIDIA a setat un nou standard pentru dispozitivele mobile.”

LAS VEGAS—CES—6 ianuarie, 2014—NVIDIA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.