CEO-ul Intel anunta colaborarea cu Arduino pentru a inspira creativitatea, invatamantul si inventivitatea in randul dezvoltatorilor si studentilor


Intel Galileo

Ionut Budisteanu, castigatorul Intel ISEF 2013, speaker la Maker Faire in Roma

 

Prima platforma de dezvoltare Arduino bazata pe arhitectura Intel;

Compania anunta donatii catre 1.000 de universitati

Brian Krzanich, CEO al Intel Corporation, a anuntat coloborarea cu Arduino LLC, o importanta platforma hardware open source pentru comunitatea educationala si a dezvoltatorilor. Krzanich a prezentat Intel® Galileo, prima dintr-o gama de placi de dezvoltare Arduino, bazate pe arhitectura Intel®.

Anuntul a fost facut in cadrul Maker Faire, cel mai mare eveniment dedicat inovatiei, creativitatii si antreprenoriatului. Ionut Budisteanu, tanarul roman in varsta de 19 ani, care a castigat marele premiu in valoare de 75.000 de dolari la Intel ISEF 2013, cea mai mare competitie de stiinta si inginerie pre-universitara din lume, este unul dintre speakerii evenimentului. Proiectul castigator al lui Ionut de la Intel ISEF a constat intr-o masina low-cost fara sofer.

Kiturile de dezvoltare si interfetele software ale Arduino ii ajuta pe artisti, designeri si utilizatorii de rand care nu au pregatire tehnica, sa creeze obiecte si ecosisteme. Cu ajutorul placii de dezvoltare Galileo, Intel si comunitatea Arduino vor lucra indeaproape pentru proiecte viitoare care sa ofere performanta, scalabilitate si posibilitatile tehnologiei Intel pentru comunitatea de dezvoltatori aflata in crestere.

            Parte a acestui efort, Krzanich a anuntat o donatie de 50.000 de placi Intel® Galileo catre 1.000 de universitati din lume in urmatoarele 18 luni.

“De-a lungul eforturilor noastre in educatie, am inteles ca modul de invatare practic inspira interesul pentru stiinta, tehnologie, inginerie si matematica”, a declarat Krzanich. “Timp de multi ani am fost dezvoltator si sunt pasionat de posibilitatile oferite de tehnologie si de ceea ce poate fi creat cu ajutorul ei. Dorim o colaborare productiva cu Arduino si sa oferim acestei comunitati produse Intel nemaiintalnite pentru depasirea limitelor imaginatiei”.

In prezent, Intel colaboreaza cu 17 universitati de pe 6 continente pentru dezvoltatea unui curriculum bazat pe placile Intel® Galileo. Scopul acestei initiative in domeniul educatiei este de a pune la dispozitie tehnologia Intel pentru cat mai multi profesori si studenti. Compania intentioneaza sa incheie parteneriate si cu alte universitati in urmatoarele luni.

            “Suntem incantati sa lucram cu Intel si sa folosim tehnologia Intel pentru prima data pentru placile noastre de dezvoltare”, a declarat Massimo Banzi, fondator al comunitatii Arduino. “Privesc spre viitor in privinta colaborarii noastre si sunt de parere ca munca noastra va duce la crearea unor produse extraordinare care vor ajuta la dezvoltarea de inovatii”, a adaugat el.

            “Acordul dintre Intel si Universitatea Sapienza din Rome va oferi Intel accesul la centrul de dezvoltare a celei mai mari universitati din Europa si ne va oferi posibilitatea unui transfer de know-how prin lucrul cu industria tehnologica”, a declarat Stephen Trueman, director al Sapienza Innovation Center.

Placile Intel® Galileo: cum pot fi utilizate?

Intel Galileo este prima dintr-o serie de placi de dezvoltare Arduino, bazate pe arhitectura Intel si este construita pentru comunitatea de dezvoltatori si educatie. Platforma este usor de folosit pentru de cei care vor sa duca designul catre alte nivele.

Intel Galileo combina performanta tehnologiei Intel cu usurinta utilizarii platformei dezvoltare software Arduino. Placile de dezvoltare folosesc sistemul de operare open source Linux cu aplicatiile software Arduino, permitand scalabilitate si refolosirea software-ului existent, numite “schite”. Intel Galileo poate fi instalat pe Mac OS*, Microsoft Windows* si Linux. Placa este construita astfel incat sa fie compatibila cu ecosistemul Arduino.

Intel QUARK SOC X1000Intel Galileo foloseste SoC-ul Intel® Quark X1000, primul produs din gama Intel® Quark, cu consum redus de energie. Tehnologia Intel® Quark va duce arhitectura Intel catre domenii care cresc rapid – de la Internet la dispozitive purtabile in viitor. Proiectat in Irlanda, SoC-ul Quark X1000 pe 32-biti, single core, single-thread, opereaza la viteze de 400MHz.

Pentru extinderea utilizarii si capabilitatilor dincolo de ecosistemul Arduino, placile Intel sunt dotate cu interfete standard I/O, inclusiv ACPI, PCI Express*, 10/100Mb Ethernet, SD, USB 2.0, porturi EHCI/OHCI USB si RS-232. Intel Galileo aduce beneficiile Arduino IDE cu dezvoltarea software la scara larga si capabilitatile avansate ale Linux*, sustinut de un lant de instrumente standard.

            Per total, placa de dezvoltare Intel Galileo este un instrument util pentru construirea unor designuri interactive simple, precum display-uri LED pentru a dezvolta proiecte complexe, de la aplicatii pentru acasa la roboti controlati cu ajutorul smartphone-ului.

Intel® Galileo va fi disponibil de la sfarsitul lunii noiembrie. Vizitati http://maker.intel.com si www.intel.com/support/go/galileo pentru mai multe informatii si despre cum puteti achizitiona Intel® Galileo.

 

 Intel: Educatia si comunitatea dezvoltatorilor

Intel sustine dezvoltatorii pentru a incuraja inovatia, indiferent daca are loc intr-o clasa, laborator, garaj sau acasa.

Compania este fondatoarea Maker Education Initiative impreuna cu Maker Media*, Pixar* si Cognizant. Intel este initiatoare a Start Making!, care doreste sa mareasca increderea si entuziasmul in randul copiilor pentru educatie STEM. De-a lungul programului, Intel introduce activitati de invatare practica, care pot fi replicate acasa si in clase folosind kit-uri electronice si instrumente software.

In ultimii zece ani, Intel a investit peste 1 miliard de dolari in educatia preuniversitara si cea superioara in peste 60 de tari pentru a oferi instrumente si resurse necesare pentru invatamantul secolului 21 in fiecare clasa.

MAKER FAIRE ROMA, 3 octombrie 2013 – Intel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.