Aproximativ 2.000 de florarii inregistrate la Registrul Comertului, avand ca obiect de activitate comertul cu flori, plante sau intermedierea vanzarii de flori, dintre care 1.900 traditionale si 130 online, impart o piata estimata, anul trecut, la circa 200 de milioane de euro, a declarat Marius Dosinescu, CEO si fondator al florariilor FlorideLux.ro, in cadrul Conferintei Nationale a Industriei Florilor. Daca sectorul florariilor clasice pierde usor teren, industria online de flori creste anual cu 30%.
Ce inseamna o florarie si cum cresti un astfel de business
Impulsionati de dorinta de a obtine castiguri rapid si usor, antreprenorii pierd din vedere aspecte importante, precum migrarea clientilor, sezonalitatea unui astfel de business sau investitiile constante care trebuie realizate.
La ora actuala, principalele probleme ale pietei romanesti de flori sunt date de lipsa producatorilor locali sau a unor programe din fonduri europene de incurajare a productiei locale de flori, de concurenta neloiala, de inexistenta reglementarilor legislative clare sau a informatizarii florariilor si slaba pregatire in domeniu. Totodata, faptul ca nu exista o organizatie care sa puna bazele unor proiecte de anvergura in aceasta industrie, constituie o piedica in calea dezvoltarii pietei de profil.
“Majoritatea celor care isi deschid florarii online nu ia in considerare faptul ca profitabilitatea variaza in functie de cerere si sezonalitate si ca, spre deosebire de florariile traditionale, aceasta coboara considerabil in perioada februarie – martie, cand volumele vandute cresc. Acest lucru se intampla deoarece se mareste aparatul logistic si scade tichetul mediu de comanda”, a punctat CEO-ul florariilor FlorideLux.ro.
De asemenea, potrivit lui Marius Dosinescu, se omite un aspect important, legat de clienti, care fie migreaza foarte usor de la un brand la altul, mai ales daca achizitioneaza ocazional flori, fie raman credinciosi unei singure florarii, daca fac cumparaturi frecvent.
Pe de alta parte, este un mit acela ca profitul se arata imediat intr-o astfel de afacere, fiind nevoie de un minim de trei ani de investitii constante pentru acest lucru.
Rata de adoptare crescuta a internetului la romani da aripi florariilor online
Cu marje de profitabilitate cuprinse intre 10 si 30%, piata florariilor online este atractiva pentru multi romani, lucru pozitiv, deoarece contribuie la popularizarea acestui tip de business in randul clientilor.
“Piata florariilor offline a fost de aproximativ 200 milioane de euro anul trecut si a fost caracterizata de un trend pozitiv catre reglementare si fiscalizare corecta. Din intreaga industrie de floristica, piata online de flori reprezinta circa 2,5%, iar din punct de vedere al valorii, circa 2,5 milioane de euro”, a explicat Marius Dosinescu.
Dupa cum mentioneaza acesta, romanii au inceput sa prefere tot mai mult achizitiile pe internet, drept pentru care si vanzarile florariilor online cresc cu 30% de la an la an.
Ca urmare a noilor obiceiuri de consum, dar si a scaderii puterii de cumparare, a faptului ca florile se afla la varful piramidei nevoilor zilnice, industria florariilor clasice va cunoaste un regres in 2013, piata urmand sa coboare la nivelul de 190 de milioane de euro.
In ceea ce priveste florariile virtuale, acestea beneficiaza de o mai mare stabilitate. La momentul actual, circa 130 de astfel de magazine online isi impart piata pe care opereaza, din care fac parte noua jucatori importanti.
“Florariile FlorideLux.ro au o cota de 25% din piata, ceilalti jucatori majori impart 60%, iar alte 120 de florarii online declarate – 15% din aceasta”, a precizat fondatorul florariilor FlorideLux.ro.
Piata de florarii online are si ea o alta serie de dezavantaje, precum increderea scazuta a consumatorilor in mediul online, serviciile neprofesionale oferite de unele florarii noi care intra pe piata sau lipsa informatiilor corecte disponibile pe anumite site-uri. De asemenea, multe florarii online au site-urile neactualizate, rezultatele financiare nepublicate, iar datele de contact invalide.
In acest context, Dosinescu este de parere ca antreprenoriatul in acest domeniu trebuie sprijinit prin transfer de know-how, iar o crestere importanta a pietei poate veni din zona de francizare.
Bucuresti, 25 septembrie 2013 – FlorideLux
Pingback: Piata de flori din Romania
Appreciation to my father who told me on the topic of this
webpage, this blog is actually awesome.