Conferinta Asociatiei Operatorilor Mobili din Romania ”Spectrul si evolutia comunicatiilor mobile”


          Prima conferinta AOMR (Asociatia Operatorilor Mobili din Romania) a adunat crema telecomului romanesc, au fost prezenti la nivel de CEO operatorii mobili, oficiali din MCSI, ANCOM, Consiliul Concurentei, si multi specialisti telecom.

Subiectul a fost unul fierbine: spectrul si evolutia comunicatiilor mobile.

Mihai Rada, Director KPMG Romania pentru tehnologie, media si telecomunicatii a prezentat niste cifre despre piata telecom din Romania si a subliniat cat de competitiva este piata locala de telecom  Primul anunt important a facut ANCOM-ul, maine in cadrul unei conferinte de presa vor prezenta documentele licitatiei pentru acordarea licenţelor de spectru radio pentru comunicatii mobile in benzile de 800, 900, 1.800 si 2.600 MHz, pe care o va organiza in aceasta vara si de la care sa asteapta sume importante pentru bugetul de stat.

Valentin Mircea de la Consiliul Concurentei doreste o presiune mai mare si concurenta mai acerba intre operatori si pentru o piata mai competitiva e binevenita un operator nou. Desigur operatorii se plang ca ARPU e foarte mic, dar asta e si vina lor, e loc de mai multa inventivitate, de VAS si in general sa nu fie doar simpli “carrieri de voce si de date” si sa vanda si continut a mai declarat d-ul Valentin Mircea de la CC.

Operatorii si-au exprimat pe rand pozitia lor, au subliniat investitiile enorme pe care le-au facut, fiecare in jur de 2-3 miliarde de euro (Orange, Vodafone si Cosmote).

Stefanos Theocharopoulos CEO Cosmote & Romtelecom doreste predictibilitate din partea autoritatilor, si a atras atentia ca o taxa prea mare pentru licente poate diminua fondurile pe care operatorul le va aloca in viitor pentru dezvoltarea retelei.

In partea doua a conferintei DEZBATEREA ”MODELE EUROPENE DE MANAGEMENT AL SPECTRULUI” au prezentat specialisti din gruprile de firme prezente si la noi (Vodafone, France Telecom, Deutsche Telekom) modelele lor de managment al spectrului.

Spectrul disponibil trebuie folosit cat mai eficient posibil, asta ajuta si cresterea competitiei- Elisabeth Cassin, VP Group Spectrum Office Orange Group

In doar 12 luni s-a reusit acoperirea conform obligatiei din licenta cu LTE 800 in Germania – Karl-Heinz Laudan, VP Spectrum Policy, Public & Regulatory Affairs Deutsche Telekom AG.
E momentul potrivit pt. o relocare a spectrurilor si o licitatie deoarece anul acesta respectiv anul viitor expira licentele de 900 si 1800 MHz – a declarat Bogdan Iana, Director Executiv ANCOM.
Durata noilor licente va fi de 15 ani, suficient de mare –  a mai declarat Bogdan Iana.
In partea a 3-a  “NEXT GENERATION APPLICATIONS”
cei de la ERICSSON si HUAWEI si-au prezentat modelele lor de business.
Cei da la HUAWEI cu o mica intarziere dupa ce si-au rezolvat micile probleme tehnice cu prezentarea, dar unde 1,2 sau 3 chinezi nu se descurca 5-6 tot rezolva 🙂
Despre datele mobile “UNPLUG!”- a vorbit Razvan Parvu, Head of Marketing & Strategy South Eastern Europe ERICSSON, si cum era de asteptat a insistat pe calitate: “Calitatea retelei a devenit un diferentiator, reteaua trebuie sa fie disponibila 24 de ore din 24 la parametri maximi posibili”  – Razvan Parvu ERICSSON
Uploadul e tot mai important, operatorii trebuie sa-si planifice retaua balansat – a mai declarat Razvan Parvu, ERICSSON.
HUAWEI mizeaza pe cloud computing si doreste ca din simplu vendor sa devina partener strategic, a declarat  Codrut Savulescu, Senior Solution Manager, HUAWEI, tot el a mai citat din ceva raport cum ca la fiecare 6 luni se dubleaza necesitatea de date al end-user-ului.
Pe mine personal m-au convins cei de la Ericsson.
Mai multe poze de la eveniment gasiti cu cun click pe poza:
Conferinta Asociatiei Operatorilor Mobili din Romania ”Spectrul si evolutia comunicatiilor mobile”

One response to “Conferinta Asociatiei Operatorilor Mobili din Romania ”Spectrul si evolutia comunicatiilor mobile”

  1. Pingback: Am aflat si pretul de pornire a licitatiei de spectru mobil | Z0ltan77

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.