Romanii sunt dispusi sa plateasca mai mult pentru continut HD conform studiului Astra Romania


infographic_ses

  • Doua treimi dintre romani isi aleg furnizorul de servicii TV in functie de oferta HD, pretul nu se numara printre principalele criterii
  • Tinerii sunt dispusi sa plateasca in plus pentru mai multe canale HD
  • Video on Demand (VoD) sau acces online la canale TV de pe dispozitivele mobile sunt servicii care ar putea determina schimbarea operatorului TV
  • Aproape jumatate dintre respondenti urmaresc programe TV 2-3 ore pe zi in timpul saptamanii, iar un sfert dintre ei pana la 4-6 ore pe zi

Astra Romania anunta rezultatele studiului “Indicele de consum TV in Romania – TVCI Romania” care arata modul in care romanii consuma programe si servicii de televiziune.

 

Studiul, realizat pentru al doilea an pe piata din Romania, evidentiaza putine schimbari fata de modul in care telespectatorii romani isi alegeau anul trecut solutiile de conectare TV. Un sfert dintre respondenti au declarat ca solutia actuala este “singura optiune“ disponibila in zona in care locuiesc. Doar 14% au ales modul de conectare in functie de pretul cel mai scazut. Acelasi lucru este valabil si pentru furnizorii de servicii, in cazul carora principalele criterii identificate au fost disponibilitatea si calitatea serviciilor. Doar 1 in 4 au declarat “acesta este singurul furnizor disponibil in zona mea”, fata de 1 din 3, anul trecut. In acelasi timp, raportul pret/calitate este relevant pentru doar 1 din 10 respondenti. Pretul pentru pachetele de servicii nu este perceput ca fiind important, fiind luat in considerare de numai 8% dintre respondenti.studiu_ses4

Doua treimi dintre respondenti acorda atentie ofertei HD cand analizeaza ofertele furnizorilor de servicii TV, cu accent pe filme si seriale TV, stiri si documentare. Consumatorii romani sunt la curent cu evolutiile tehnologiei si acest lucru se reflecta in caracteristicile si solutiile tehnice pe care le cauta, daca doresc sa isi schimbe furnizorul de servicii TV. Facilitatile care, pe langa pret, ar reprezenta un plus pentru furnizorii telecom includ “acces online de pe dispozitive mobile fara costuri suplimentare” (23%) si video la cerere – VoD (20%).

 

Studiul TVCI de anul trecut a evidentiat apetitul puternic fata de canale HD, cu aproximativ 60% dintre respondenti acordand atentie ofertei HD la selectarea unui nou furnizor de servicii TV. In diferite sectiuni ale studiului s-a aratat ca printre principalele criterii pentru alegerea serviciilor telecom nu se regaseste pretul, ci oferta HD. Romanii (40%) sunt dispusi sa plateasca un abonament cu 24 pana la 33 lei mai scump pentru un supliment de 5 pana la 10 canale HD. Tinerii sunt mai interesati de oferta HD, doua treimi dintre cei cu varsta intre 18 si 34 de ani fiind dispusi sa plateasca in plus pentru HD, ceea ce evidentiaza o importanta oportunitate de crestere pentru canalele TV locale care doresc sa investeasca in continutul HD relevant pentru telespectatori.

Mihai Ursoi, General Manager Romania, Bulgaria si Moldova SES Astra

“Interesul fata de continutul HD si deschiderea de a plati, in unele cazuri, pana la 50% din pretul abonamentului, pentru mai multe canale HD semnaleaza existenta unor oportunitati excelente pentru trecerea posturilor TV la HD. Pentru distribuirea de canale HD de inalta calitate, satelitii reprezinta solutia ideala, intrucat ofera scalabilitate si latime de banda, pentru a raspunde asteptarilor oricaror clienti. Cererea pentru mai mult continut HD, venita din partea telespectatorilor, este un stimulent pentru orice producator de continut care doreste sa ramana relevant pentru telespectatorii sai. Dupa parerea mea, principalele stimulente pentru HD sunt emisiunile sportive, filmele si canalele tematice, iar acestea vor fi cele care vor duce treptat la abandonarea formatului SD,” a declarat Mihai URSOI (foto), manager general Astra Romania, Bulgaria si Republica Moldova.

 

Care sunt canalele preferate? De regula, respondentii declara ca prefera canelele de audienta generala, urmate de canalele de stiri si filme documentare. ProTV isi pastreaza pozitia de top pentru audienta generala, ramanand preferatul a 62% dintre romani. Pe locurile 2 si 3 se regasesc Antena 1 si Kanal D.

 

In ceea ce priveste timpul petrecut in fata televizorului, romanii sunt mari fani, atat in timpul saptamanii, cat si in weekend. De luni pana vineri, aproape jumatate dintre romani urmaresc 2-3 ore de programe TV pe zi. Pe durata weekendului, procentajul scade la o treime, iar 7% dintre ei nu privesc deloc la TV pe durata weekendului.

Bucuresti, 12 octombrie – Astra Romania

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.