Noile nume de domenii au devenit surse de spam in prima parte a anului


Exemplu Spam         Analiza Kaspersky Lab cu privire traficul de mesaje de tip phishing si spam din primul trimestru din 2015 arata ca infractorii cibernetici sunt atrasi, in ultima perioada, de noile tipuri de domenii disponibile de la inceputul anului, destinate site-urilor cu continut de nisa. Aceste noi domenii au devenit un instrument de trimitere in masa a mesajelor publicitare nedorite sau ilegale.

Statistici pentru spam si de phishing

  • Conform cifrelor inregistrate in primul trimestru din 2015, traficul de mesaje spam a ajuns la 59,2% din totalul de mesaje transmise, cu 6 puncte procentuale mai putin decat in trimestrul precedent.
  • SUA este in continuare tara din care provin cele mai multe mesaje spam, inregistrand 14,5% din numarul total de mesaje distribuite.
  • In aceasta perioada, sistemul „Antiphishing” integrat in produsele Kaspersky Lab a fost declansat de 50.077.057 de ori, cu un milion mai mult decat in trimestrul precedent.
  • Tentativele de phishing care vizeaza clientii organizatiilor financiare reprezinta 37,06% din numarul total de incidente inregistrate.

Activitati de spam cu noile domenii

Noile optiuni pentru numele de domenii au fost adoptate cu entuziasm, iar inregistrarea activa a domeniilor este in continua derulare.

Infractorii cibernetici au fost primii care au profitat de aceasta oportunitate. Astfel, noile domenii au devenit foarte rapid un mediu de distributie in masa a mesajelor de tip spam si a e-mail-urilor de phishing.

Numarul de domenii noi care au distribuit continut spam in primul trimestru din 2015 inregistreaza in continuare cresteri semnificative. Mesajele distribuite de pe domeniile de tip “.work” au inclus, in general, oferte de munca cu servicii de curatenie, constructii sau instalatii de echipamente. In plus, multe dintre mesajele distribuite de pe domeniile de tip “.science” au promovat ofertele institutiilor de invatamant la distanta, cursuri de asistente, criminalistica si alte profesii.

Traficul de mesaje spam din primul trimestru a inclus si mesaje distribuite de pe domenii de tipul “.pink”, “.red” sau “.black”. Acestea erau utilizate pentru a face reclama site-urilor matrimoniale asiatice.

„Rezultatele studiului din primul trimestru arata ca asigurarile reprezinta unul din cele mai des intalnite subiecte din mesajele de tip spam, si in ceea ce priveste numarul de domenii schimbate din e-mail-uri distribuite in masa,” spune Tatyana Shcherbakova, Senior Spam Analyst la Kaspersky Lab. „Acest subiect acopera toate tipurile de asigurari – viata, sanatate, proprietate, masini, animale si de inmormantare,” incheie Tatyana Shcherbakova.

Mai multe informatii despre operatiunile de spam si phishing din primul trimestru din 2015 puteti gasi pe Securelist.com.

28 mai 2015, Bucuresti  – Kaspersky Lab

One response to “Noile nume de domenii au devenit surse de spam in prima parte a anului

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.